ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι μεγάλες θεσμικές κόντρες που σημάδεψαν το 2015 – ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Οι μεγάλες θεσμικές κόντρες που σημάδεψαν το 2015 – ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το 2015 μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η χρονιά των μεγάλων θεσμικών αντιπαραθέσεων στην Κύπρο.

Του Τάσου Χριστοδούλου

Έτσι ζητούμε την επιείκεια σας αν ξεχάσαμε κάποιες διότι πραγματικά ήταν πολλές…

Αναστασιάδης vs Γιωρκάτζη

Η πρώτη μεγάλη διαμάχη ήταν αυτή μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.  Η κόντρα με την Γιωρκάτζη ξεκίνησε όταν ήρθε στην δημοσιότητα αλλαγή όρου στο συμβόλαιο της, ώστε να μην διαφανεί σύγκρουση συμφερόντων για την ίδια, αφού συγγενικό της πρόσωπο εργαζόταν για τον κ. Βγενόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη να καταχωρήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο αίτημα παύσης της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Η υπόθεση τράβηξε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με δηλώσεις και αντιδηλώσεις, χωρίς βέβαια η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να απομακρύνεται πότε από την θέση της για λόγους που κανείς δεν έμαθε ποτέ.

Ρίκκος vs Γιωρκάτζη    

Μέσα στο κλίμα έντασης που υπήρχε μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και της Διοικητού, στον χορό μπήκε και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Ο ίδιος κάλεσε την κυρία Γιωρκάτζη να επιβεβαιώσει ή να παραιτηθεί καταγγελία στην οποία η ίδια φέρεται να είχε προβεί σε βάρος του. Συγκεκριμένα ο Στέλιος Κοιλιάρης πρώην εκτελεστικό μέλος τους Δ.Σ της Κεντρικής Τράπεζας, αποκάλυψε ότι η Διοικήτρια του ανέφερε πως ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου δωροδοκήθηκε από το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους, για δικαστική υπόθεση που αφορούσε κούρεμα των καταθέσεων του από την Λαϊκή Τράπεζα.

Ρίκκος vs Κληρίδης

Οι καταγγελίες της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη για τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου δημιούργησαν νέο κύκλο αντιπαραθέσεων μεταξύ των ανεξάρτητων θεσμών στο νησί. Ο Γενικός Εισαγγελέας θα όριζε ως ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή για να διερευνήσει την υπόθεση εντός 10 ημερών τον δικηγόρο Παναγιώτη Καλλή. Το πόρισμα θα έκαιγε τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου αφού του καταλόγιζε δεκασμό και δωροληψία, με τον Κώστα Κληρίδη να ανακοινώνει δημόσια τις βαρύτατες κατηγορίες.

Η έκρηξη στις σχέσεις μεταξύ των δυο αντρών ήταν πλέον γεγονός. Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου την ίδια μέρα και λίγες ώρες μετά το άκουσμα του πορίσματος Καλλή θα συγκαλούσε διάσκεψη Τύπου εξαπολύοντας τις δικές του κατηγορίες κατά του Γενικού Εισαγγελέα.

Αναστασιάδης Vs Κληρίδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ερχόταν σε ευθεία αντιπαράθεση με άλλον ένα ανεξάρτητο κρατικό αξιωματούχο τον οποίο είχε διορίσει και αυτός θα ήταν ο νομικός του σύμβουλος δηλαδή ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης.

Αφορμή για να ανοίξει και αυτό το μέτωπο στην ευρύτερη θεσμική κρίση που είχε πνίξει την Κύπρο στάθηκε η κίνηση του Προέδρου να δώσει έμμεση στήριξη στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου, ζητώντας των καταγγελιών κατά του Γενικού Εισαγγελέα.

Η κόντρα του Προέδρου Αναστασιάδη και του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη μέσα από δημόσιες ανακοινώσεις και τοποθετήσεις θα έδιναν την χαριστική βολή στην μεγαλύτερη κρίση θεσμών που αντιμετώπισε ποτέ η Κύπρος.

Χάσικος vs Οδυσσέας

Εκεί που όλα έδειχναν ότι τα πράγματα άρχισαν να ομαλοποιούνται μια νέα οξεία διαμάχη μεταξύ δυο θεσμικών παραγόντων ξεπρόβαλε. Υπουργός εσωτερικών εναντίον Γενικού Ελεγκτή ή αλλιώς Σωκράτης Χάσικος εναντίον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Αρχή της δική τους διαμάχης ήταν η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή με την οποία εντόπιζε ενδεχόμενες παρατυπίες και νομικά κωλύματα στην πρόθεση του υπουργείου εσωτερικών να επεκτείνει το συμβόλαιο στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα απορρίμματα στην Κόσιη.

Από εκεί και πέρα οι Χάσικος και Οδυσσέας συγκρούστηκαν πολλάκις για διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν με αλλοδαπούς φοιτητές που ήρθαν στην Κύπρο με πλαστά στοιχεία, αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών και τις πολεοδομικές ζώνες.

Τώρα κατά πόσο πρέπει να περιμένουμε τα ίδια χάλια μέσα στο 2016 είναι ένα ερώτημα… 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top