ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ετήσιες ζημιές κλείνει το ΧΑΚ για το 2015

Με ετήσιες ζημιές κλείνει το ΧΑΚ για το 2015

Με μικρά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρία του 2015, μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από πενιχρή επενδυτική δραστηριότητα λόγω των δύσκολων ρευστοτικών συνθηκών που συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν την κυπριακή οικονομία.

Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε άνοδο 0,28% κλείνοντας στις 67,75 μονάδες, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κατέγραψε κέρδη 0,36%, κλείνοντας στις 39,13 μονάδες. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρία. Ο όγκος των συναλλαγών περιορίστηκε στις €109.302.

Σε ετήσια βάση, το κυπριακό Χρηματιστήριο παρουσίασε ζημιές 20,94%, συνεχίζοντας τις απώλειες για έξι συναπτά έτη.

Στη σημερινή συνεδρία και παρά τη στιγμιαία υποχώρηση σε αρνητικό πεδίο, ο Γενικός Δείκτης εισήλθε σε θετική τροχιά, φτάνοντας στις 68,03 μονάδες στην ψηλότερη τιμή της ημέρας. Ωστόσο, στη συνέχεια το Χρηματιστήριο εισήλθε σε διακυμάνσεις και σταδιακά απώλεσε τα μικρά ενδοσυνεδριακά κέρδη που παρουσίαζε νωρίτερα, για να κλείσει στις 67,75 μονάδες.

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, κέρδη κατέγραψαν τα Ξενοδοχεία με 0,88% και η Κύρια Αγορά με 0,59%, ενώ ο τομέας των Επενδυτικών Εταιρειών δεν παρουσίασε μεταβολή. Η Εναλλακτική Αγορά παρουσίασε απώλειες 0,52%.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τίτλοι της Τράπεζας Κύπρου με €90.335 (άνοδος 2,07% - τιμή κλεισίματος €0,15). Ακολούθησαν η Δήμητρα Επενδυτική με €11.086 (χωρίς μεταβολή – τιμή κλεισίματος €0,39), της Andreou & Paraskevaides με €2.460 (πτώση 9,24% - τιμή κλεισίματος €0,11), της Lordos Hotels με €1.648 (άνοδος 1,01% - τιμή κλεισίματος €0,20) και της Τσιμεντοποιΐας Βασιλικού με €1.320 (πτώση 2,94% - τιμή κλεισίματος €1,32).

Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης, έξι κινήθηκαν ανοδικά, τρεις πτωτικά, ενώ τρεις παρέμειναν αμετάβλητες. Συνολικά 76 μετοχές παρέμειναν αδιαπραγμάτευτες. Ο αριθμός των συναλλαγών περιορίστηκε σε 77.

Παράλληλα, το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Κύπρου ζήτησε την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βάσει των προβλεπόμενων στη Νομοθεσία του, για διαγραφή των τίτλων των εταιρειών LBY Holding Public Company Ltd και TAN-DA Holdings Public Company Ltd. Το Συμβούλιο έχει λάβει αυτήν την απόφαση σύμφωνα με την εξουσία που του παρέχει το Άρθρο 178(1) του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμου, για το λόγο ότι έχουν εκλείψει οι προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς επί των τίτλων των εν λόγω εταιρειών και δεν τηρούνται σημαντικές συνεχείς υποχρεώσεις τους, έτσι ώστε να τίθενται σε κίνδυνο τα συμφέροντα των επενδυτών. Ειδικότερα σημειώνεται ότι η απόφαση του Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου για διαγραφή των τίτλων των πιο πάνω εταιρειών έχει ληφθεί αφού αυτές δεν έχουν τηρήσει την υποχρέωση τους για υποβολή και δημοσιοποίηση, της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31/12/2014, και της Εξαμηνιαίας Οικονομικής Έκθεσης για την περίοδο που έληξε στις 30/6/2015.

Οι τίτλοι των εταιρειών τελούν υπό καθεστώς αναστολής μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2016.

Επίσης, το Χρηματιστήριο ανακοίνωσε ότι κατόπιν της έγκρισης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θα προχωρήσει σε διαγραφή των τίτλων της εταιρείας K. Athienitis Contractors Developers Public Ltd σύμφωνα με την εξουσία που του παρέχει το Άρθρο 178(1) του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμου ενόψει του γεγονότος ότι έχουν εκλείψει οι προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς επί των τίτλων της εταιρείας και δεν τηρούνται σημαντικές συνεχείς υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο τα συμφέροντα των επενδυτών.

Σημειώνεται ότι η διαγραφή των αξιών της πιο πάνω εταιρείας από το Χρηματιστήριο θα ισχύει από τις 5 Ιανουαρίου 2016.

Πηγή: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης



Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Έρχονται κάμερες για παράνομη στάθμευση; Ποια είναι η αλήθεια πίσω από το νέο νομοσχέδιο; Ο Υπουργός Μεταφορών εξηγεί στο ThemaOnline.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top