ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αμπελοπούλια: Η νομοθεσία, η θήρευση και η παρέκκλιση που είναι εφικτή

Αμπελοπούλια: Η νομοθεσία, η θήρευση και η παρέκκλιση που είναι εφικτή

Μήπως κάνουμε πολύ φασαρία για το τίποτα τελικά; Ίσως τα πράγματα να ήταν πολύ διαφορετικά αν υπήρχε πολίτικη βούληση από μέρους μας.

Ένα από τα πιο καυτά θέματα της Κύπρου αποτελεί το θέμα των αμπελοπουλιών με αρκετούς να είναι εναντίον και άλλους τόσους να είναι υπέρ του συγκεκριμένου είδους.

Στην Κύπρο εν έτει 2016 πλέον κάνουμε ολόκληρη συζήτηση για τα αμπελοπούλια ξεχνώντας όμως λίγο πως σε άλλους χώρες και πολιτισμούς τρώνε αλόγα, ελέφαντες, φίδια, σκύλους, γάτους και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Η Νομοθεσία της Κύπρου και πολιτική βούληση που απέχει!

Το κύριο θέμα σε εμάς είναι ένα, το αμπελοπούλι θεωρείται άγριο πτηνό όχι όμως θηρεύσιμο είδος. Σύμφωνα με την νομοθεσία μας όμως, υπάρχει δυνατότητα παραχώρησης άδειας κυνηγιού αμπελοπουλιών, κατά παράκληση και φυσικά κάτω από όρους και προϋποθέσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τροποποιημένη οδηγία της Ε.Ε 79/409, (Οδηγία για τα πτηνά), αναφέρεται πως δύνανται αν πληρούνται συγκεκριμένες πρόνοιες της οδηγίας να μπορεί να επιτρέπει κατά παρέκκλιση το κυνήγι μικρού αριθμού άγριων πτηνών. Φυσικά η οδηγία δεν αναφέρεται σε θηρεύσιμα είδη αλλά σε άγρια πτηνά. Μπορεί το αμπελοπούλι να μην είναι θηρεύσιμο είδος όμως είναι άγριο πτηνό.

Θα μπορούσε δηλαδή, με βάση την οδηγία να δοθεί άδεια κυνηγιού για μικρό αριθμό αμεπλοπουλιών. Μάλιστα ο αρμόδιος Υπουργός δύναται με από γραπτή γνωμάτευση της Επιστημονικής Επιτροπής και με διάταγμα να επιτρέψει παρέκκλιση από τις διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων πτηνών και θηραμάτων Νόμο, κάτω όμως από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Στις παρεκκλίσεις που μπορεί να γίνουν, γίνεται αναφορά στην δυνατότητα σύλληψης, κρατήσεις και ορθολογικής εκμετάλλευσης μικρού αριθμού καθορισμένων άγριων πτηνών.

Εν ολίγοις, θα μπορούσε κατά παρέκκλιση να γίνει θηρεύσιμο είδος το αμπελοπούλι με όρους και προϋποθέσεις τις οποίες θα επιβάλει ο αρμόδιος Υπουργός.

Σε ότι αφορά το θέμα εάν είναι απειλούμενο είδος το αμπελοπούλι, η απάντηση έρχεσαι από την κόκκινη λίστα απειλουμένων ειδών της Παγκόσμια Ένωσης Προστασία της Φύσης που καθιερώθηκε το 1948 που αναφέρει πως το αμπελοπούλι δεν κινδυνεύει υπό εξαφάνιση,  αλλά κάθε χρόνο αυξάνεται αφού είναι είδος σε αφθονία.

Μήπως τελικά κάποιοί δεν θέλουνε να προχωρήσουν το θέμα αυτό; Ο Νομός είναι σαφέστατος και η παρέκκλιση εφικτή… τι είναι άραγε αυτό που μας κρατά πίσω.;

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Πάνε στο Δικαστήριο μοναχοί και δωρητές για τα λεφτά στο χρηματοκιβώτιο - Τι έγινε με τις ενστάσεις στην Ανακριτική

«Πρεμιέρα» με παρατράγουδα για την εξεταστική περίοδο - Οι καταγγελίες για το γραπτό

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αυτοί είναι οι δυο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από το Υπουργικό

Επιστολή Τσίγκη για τις κάμερες: Να γίνουν έντονες οι σημάνσεις στις προειδοποιητικές πινακίδες– «Πρώτα στον Στρόβολο»

Αγανακτισμένος ο πατέρας του μικρού μαχητή Λούκα: Κλείδωσαν τον τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας



Κατηγορηματικός ο ΠτΔ - «Δεν έχω απορρίψει καμία πρόταση της προσωπικής απεσταλμένης»

Κατηγορηματικός ο ΠτΔ - «Δεν έχω απορρίψει καμία πρόταση της προσωπικής απεσταλμένης»

Στο Κυπριακό, στο μεταναστευτικό και στο θέμα του πορίσματος της έρευνας για τον Ακάμα αναφέρθηκε σήμερα, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top