ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Ξεκινά η διαδικασία έκδοσης του «Ελ Τσάπο» στις ΗΠΑ

Μεξικό: Ξεκινά η διαδικασία έκδοσης του «Ελ Τσάπο» στις ΗΠΑ

Ξεκίνησε επισήμως η διαδικασία έκδοσης στις ΗΠΑ του μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.

Εκπρόσωποι της Iντερπόλ του Μεξικού μετέβησαν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Αλτιπλάνο, όπου κρατείται ο «Τσάπο». Εκεί παρέδωσαν «δύο εντάλματα σύλληψης που αποσκοπούν στην έκδοση» του κρατούμενου, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία του Μεξικού, δύο ημέρες μετά τη σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών, ο οποίος είχε αποδράσει από τη φυλακή πριν από έξι μήνες.

Η κίνηση αυτή της Ιντερπόλ Μεξικού σηματοδοτεί την «επίσημη έναρξη της διαδικασίας» για την έκδοση του «Τσάπο» στις ΗΠΑ, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία του Μεξικού.

Οι μεξικανικές αρχές είχαν δεχθεί πέρσι πολλά αιτήματα για την έκδοσή του από τις ΗΠΑ όπου κατηγορείται για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ανθρωποκτονία.

Επίσημη πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να χρειαστεί μήνες, αλλά σημείωσε ότι οι αρχές θα προσπαθήσουν «να ενεργήσουν γρήγορα».

Μετά την ετυμηγορία των δικαστών σχετικά με την έκδοσή του στις ΗΠΑ, το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού θα πρέπει να λάβει την τελική απόφαση, ενώ στο μεταξύ ο Γκουσμάν θα μπορεί να ασκήσει έφεση.

Ο δικηγόρος του δεσμεύτηκε για μια σκληρή δικαστική μάχη, κατά την οποία μπορεί να φτάσει έως και στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αποτραπεί η έκδοση του στις ΗΠΑ με το επιχείρημα ότι εκεί κινδυνεύει να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο μέχρι πρόσφατα απέκλειε την έκδοση του βαρόνου των ναρκωτικών, αλλά η θεαματική του απόδραση τον περασμένο Ιούλιο, η οποία κατάφερε βαρύ πλήγμα στην εικόνα του, πιθανόν άλλαξε τα δεδομένα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχάρη το Μεξικό για τη σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών. Αυτή κατέστη δυνατή χάρη κυρίως στις επαφές που αποπειράθηκε να κάνει αυτός με παραγωγούς και ηθοποιούς προκειμένου να γυριστεί μια αυτοβιογραφική ταινία για τον ίδιο. Αυτή ήταν «μια σημαντική διάσταση που μας επέτρεψε να τον εντοπίσουμε», δήλωσε το Σαββατοκύριακο η υπουργός Δικαιοσύνης του Μεξικού Αρέλι Γκόμες Γκονσάλες.

Ο αμερικανός ηθοποιός Σον Πεν είχε συναντηθεί μυστικά με τον Μεξικανό βαρόνο των ναρκωτικών, προτού συλληφθεί και του είχε πάρει, με τη βοήθεια της ηθοποιού Κέιτ Ντελ Καστίγιο, μια συνέντευξη η οποία δημοσιεύτηκε στο τεύχος του περιοδικού Rolling Stone που κυκλοφόρησε το Σάββατο.

Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ο Σον Πεν επισημαίνει ότι ο Γκουσμάν άρχισε να ενδιαφέρεται για το ενδεχόμενο να γυριστεί μια ταινία για τη ζωή του όταν κατακλύστηκε από αιτήματα εταιρειών παραγωγής των ΗΠΑ μετά τη σύλληψή του το 2014.

Αυτό το στοιχείο δείχνει να επιβεβαιώνει τις δηλώσεις της Γκόμες ότι η επιθυμία του «Ελ Τσάπο» για την μεγάλη οθόνη συνετέλεσε στη σύλληψή του.

Οι αρχές του Μεξικού ζήτησαν να πάρουν κατάθεση από τους ηθοποιούς Σον Πεν και Κέιτ Ντελ Καστίγιο, μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης που έλαβε ο αμερικανός ηθοποιός από τον βαρόνο των ναρκωτικών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top