ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλά νέα για τους Κύπριους δανειολήπτες! Νέοι ευνοϊκότεροι όροι από την Κεντρική Τράπεζα

Καλά νέα για τους Κύπριους δανειολήπτες! Νέοι ευνοϊκότεροι όροι από την Κεντρική Τράπεζα

Η Κεντρική Τράπεζα με τη δημοσίευση νέας οδηγίας για τους όρους δανειοδότησης, ελαφρύνει τους όρους μετά από σχετικές αξιώσεις τόσο των τραπεζικών ιδρυμάτων όσο και των πολιτών, αναφορικά με το θέμα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στην οδηγία, καθορίζονται οι ελάχιστες πρακτικές που πρέπει να ακολουθούν τα πιστωτικά ιδρύματα και τα δικαιολογητικά που οφείλουν να λαμβάνουν, κατά τη διαδικασία αξιολόγησης νέων πιστωτικών διευκολύνσεων, από φυσικά πρόσωπα και αυτοεργοδοτούμενους. Από το συγκεκριμένο πλαίσιο, εξαιρούνται οι επιχειρήσεις.

Στην αναφορά της Κεντρικής Τράπεζας σημειώνεται σχετικά με τη νέα οδηγία ότι:

«αποδίδεται περαιτέρω έμφαση στην αξιολόγηση της ικανότητας αποπληρωμής της νέας πιστωτικής διευκόλυνσης και διαγράφεται η πρόνοια για την απαίτηση πλήρους εξασφάλισης όλων των πιστωτικών διευκολύνσεων.

 Συναφώς, το κριτήριο του λόγου “δάνειο προς αξία” (loan to value ratio) για την παραχώρηση νέας πιστωτικής διευκόλυνσης απαλείφεται και εναπόκειται πλέον στο πιστωτικό ίδρυμα να αξιολογήσει το επίπεδο ιδίας συνεισφοράς που κρίνεται ικανοποιητικό και που αντανακλά τον κίνδυνο κάθε πιστωτικής διευκόλυνσης.

Επίσης αντικαθίσταται το κριτήριο του λόγου “δάνειο προς εισόδημα” (loan to income ratio) με το ποσοστό του “80% των διαθέσιμων εσόδων” ως κριτήριο αξιολόγησης της ικανότητας αποπληρωμής όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα».

Τα διαθέσιμα έσοδα υπολογίζονται με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην κατάσταση προσωπικών οικονομικών στοιχείων και αντιπροσωπεύουν τα καθαρά έσοδα που παραμένουν μετά την αφαίρεση όλων των εξόδων και φόρων του νοικοκυριού, τα οποία μειώνονται κατά 20% ώστε να καλύπτονται απρόβλεπτα έξοδα χωρίς συνέπειες στην ικανότητα αποπληρωμής.

Επιμέλεια: Ανδρέας Χαραλάμπους 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 52χρονος οδηγός του τροχαίου στο Παραλίμνι

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 52χρονος οδηγός του τροχαίου στο Παραλίμνι

Νέα τραγωδία σημειώθηκε στην άσφαλτο, με θύμα τον 52χρονο Nichola Charles Fox από τη Βρετανία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top