ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Ταμείο Συντάξεων της ΑΤΗΚ απαντά σε δημοσίευμα εφημερίδας και ξεκαθαρίζει

Το Ταμείο Συντάξεων της ΑΤΗΚ απαντά σε δημοσίευμα εφημερίδας και ξεκαθαρίζει

Με δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή (22/01), το Ταμείο Συντάξεων και Χορηγημάτων των Υπαλλήλων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, επιθυμεί να απαντήσει στο δημοσίευμα της προηγούμενης ημέρας από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το οποίο το φέρει να έχει κατοχυρώσει έργο κόστους €200.000 χωρίς διαγωνισμό.

«Αναφορικά με σημερινό (21.1.2016) δημοσίευμα στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, με τίτλο «€200.000 χωρίς προσφορές σε δικηγόρους – εκτιμητές», το Ταμείο Συντάξεων και Χορηγημάτων των Υπαλλήλων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (το Ταμείο) διευκρινίζει τα πιο κάτω:

To Ταμείο λειτουργεί αυτόνομα από τη cyta, με τις δικές του διαδικασίες, δομές και διακυβέρνηση, με πλήρη διαφάνεια, και κάτω από αυστηρό έλεγχο και εποπτεία. Ελέγχεται σε διαρκή βάση από του Εσωτερικούς του Ελεγκτές, σε ετήσια βάση από τους Εξωτερικούς του Ελεγκτές, και εποπτεύεται από τον Έφορο Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (Εποπτική Αρχή). Είναι ανοιχτό σε κάθε έλεγχο από την cyta, τα μέλη του και την Εποπτική Αρχή, που είναι οι μόνοι έχοντες έννομο συμφέρον να το πράξουν και στους οποίους λογοδοτεί.

Το δημοσίευμα (χωρίς σκοπιμότητα πιστεύουμε) μπερδεύει μεταξύ τους δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα μεγάλα έργα του Ταμείου και τα περιπλέκει ως να πρόκειται για ένα έργο.

Το πρώτο από τα έργα αυτά είναι η «Εκτίμηση Λογιστικής Αξίας Ακινήτων για Σκοπούς Ετοιμασίας Οικονομικών Καταστάσεων του Ταμείου για τα έτη 2012 και 2013». Η επιλογή των Εκτιμητών για το έργο αυτό έγινε με ανοικτή διαδικασία προσφορών, με όλη την αυστηρότητα και τυπικότητα των διαδικασιών προσφορών που εφαρμόζει και η Cyta. Ο Εκτιμητής στον οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα ήταν ο χαμηλότερος προσφοροδότης. Για το έργο επιλέγηκαν συνολικά τρεις εκτιμητές, όπως επιβάλλει ο νόμος, που ήταν οι τρεις χαμηλότεροι σε σειρά προσφοροδότες (για κάθε ακίνητο εκτιμούν οι δύο πρώτοι και σε περίπτωση απόκλισης μεταξύ τους πέραν του 20% εκτιμά και ο τρίτος).

Το δεύτερο έργο είναι η «Νομική Αξιολόγηση των Συμβάσεων του Ταμείου». Η επιλογή των Νομικών Οίκων στους οποίους ανατέθηκε το έργο αυτό έγινε με διαδικασία προσφορών και διαβούλευσης, με προεπιλεγμένα μεγάλα Δικηγορικά Γραφεία της Κύπρου που πληρούσαν τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις του Ταμείου. Η προεπιλογή έγινε στη βάση συγκεκριμένων, σαφώς καθορισμένων και απολύτως τεκμηριωμένων κριτηρίων, και αφού προηγήθηκε ενδελεχής έρευνα για τυχόν ύπαρξη «σύγκρουσης συμφερόντων» των γραφείων αυτών, από τυχόν προηγούμενη συνεργασία ή σχέση τους με οποιονδήποτε από τους αντισυμβαλλόμενους του Ταμείου (και τους συνεργάτες τους), στις υπό διερεύνηση επενδύσεις του Ταμείου. Στη συνέχεια, οι Νομικοί Οίκοι στους οποίους ανατέθηκε το έργο, επέλεξαν με δική τους ευθύνη, όπως προέβλεπε το συμβόλαιο (και ανεξάρτητα από την διαδικασία επιλογής εκτιμητών που αναφέρθηκε στο άλλο έργο πιο πάνω), μεγάλο οίκο εκτίμησης ακινήτων, στον οποίο ανέθεσαν όλες τις εκτιμήσεις που χρειάστηκαν στα πλαίσια της Νομικής Αξιολόγησης των Συμβάσεων του Ταμείου. Ο Εκτιμητής αυτός δεν σχετίζεται με τον Εκτιμητή που αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η ευθύνη διαχείρισης των υποθέσεων του Ταμείου ανήκει εξ’ ολοκλήρου στη Διαχειριστική του Επιτροπή. Η εμπλοκή του Διοικητικού Συμβουλίου της cyta που αναφέρεται στο δημοσίευμα, αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την έγκριση της σχετικής δαπάνης για τα δύο έργα, αφού με βάση τους (τότε) ευρισκόμενους σε ισχύ κανονισμούς του Ταμείου, οι δαπάνες διαχείρισής του γίνονταν από τη cyta. Σημειώνεται ότι, με βάση τους υφιστάμενους Κανονισμούς του Ταμείου (και μετά την εγγραφή του στο Μητρώο του Εφόρου) οι δαπάνες διαχείρισής του γίνονται από το ίδιο το Ταμείο και αποφασίζονται από τη Διαχειριστική του Επιτροπή.

Η αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων που το Ταμείο έχει παραπέμψει στον Γενικό Εισαγγελέα (συνολικά 11 στον αριθμό). Παράλληλα το Ταμείο, σε συνεργασία με τους νέους Νομικούς του Συμβούλους Δρ. Κ. Χρυσοστομίδης και Σια ΔΕΠΕ, μελετά τους φακέλους των υποθέσεων και ετοιμάζεται να λάβει τα δέοντα νομικά μέτρα, κατά παντός υπευθύνου, προς ανάκτηση απολεσθέντων κεφαλαίων από υπαίτια αμέλεια ή δόλο.

Η Διαχειριστική Επιτροπή επιθυμεί να επαναβεβαιώσει προς κάθε κατεύθυνση την επιμονή και προσήλωσή της στην μεγάλη της προσπάθεια να αποδοθούν, εκεί και όπου πρέπει, οι ευθύνες για την κακοδιαχείριση και την καταδολίευση που υπέστη το Ταμείο κατά την περίοδο 2009-2013. Επιθυμεί επίσης να δηλώσει με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο ότι προσπάθειες αντιπερισπασμού και αποπροσανατολισμού δεν την πτοούν, αλλά αντίθετα την θωρακίζουν με πείσμα και υπομονή για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Ταυτόχρονα, η Διαχειριστική Επιτροπή επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά την προσήλωσή της στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών, διαδικασιών και δομών διακυβέρνησης του Ταμείου, με πλήρη διαφάνεια, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα διεθνή πρότυπα και τις διεθνείς πρακτικές, πάντοτε σε συνεχή συνεννόηση και συνεργασία με την αρμόδια Εποπτική Αρχή.»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

AstraZeneca: Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την απόσυρση του εμβολίου - Τι λένε οι ειδικοί

ΠτΔ για υπόθεση Θανάση: «Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν»

Σάβια Ορφανίδου στο «Τ»: «Δεν θυμάμαι πως ήμουν πριν την κόρη μου, είναι σαν να μην υπήρχα»

Μαρίνα Σάττι: Πόσους followers πήρε μετά τις εμφανίσεις της στη φετινή Eurovision;

Εγινε και αυτό στην Eurovision: Kύπρος και Ελλάδα δεν αντάλλαξαν 12αρι - Ούτε καν 10αρι - Που έδωσαν βαθμούς

Συγκλονίζει ο Κλεόπας για τη γιορτή της μητέρας: «Με κοίταξες ένα δευτερόλεπτο πριν δεχτείς τη μοιραία σφαίρα »



ΠτΔ: «Δεν διαπραγματευόμαστε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα»

ΠτΔ: «Δεν διαπραγματευόμαστε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα»

Λύση δύο κρατών, με την ασαφή ορολογία της κυριαρχικής ισότητας, ουδέποτε θα τύχει διαπραγμάτευσης από εμάς, τόνισε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας πως η ε/κ πλευρά δεν έχει «κανένα κρυφό σχέδιο Β’».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top