ΕΛΛΑΔΑ

FT: «Περίφραξη» της Ελλάδας για να μπλοκαριστούν οι προσφυγικές ροές εξετάζει η ΕΕ

FT: «Περίφραξη» της Ελλάδας για να μπλοκαριστούν οι προσφυγικές ροές εξετάζει η ΕΕ

Σχέδιο σφραγίσματος των συνόρων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την Ελλάδα ώστε να ανακοπεί η ροή προσφύγων προς την υπόλοιπη Ευρώπη φέρονται να εξετάζουν οι ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με ανταπόκριση των Financial Times από τις Βρυξέλλες.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για «περίφραξη» της Ελλάδας και αναφέρει πως η πρόταση συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη σε διάσκεψη των πρέσβεων των κρατών-μελών στην ΕΕ κατόπιν επιστολής του Σλοβένου Πρωθυπουργού, με την οποία ζητούσε «απευθείας βοήθεια» προς τη ΠΓΔΜ για την αποτροπή της διάσχισης των ελληνοσκοπιανών συνόρων «από ορισμένους παράτυπους μετανάστες».
 
Την πρόταση φέρονται να είναι έτοιμες να στηρίξουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανία, ενώ διατεθειμένος να τη συζητήσει εμφανίζεται και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
 
Οι Financial Times σχολιάζουν ότι μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της ΕΕ στην πράξη θα μετακινούσε το προσφυγικό μέτωπο από την τουρκική ακτή στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και θα άφηνε την Ελλάδα απομονωμένη με μεγάλο αριθμό προσφύγων. Το δημοσίευμα υπενθυμίζει την προειδοποίηση του Πρωθυπουργού Τσίπρα ότι η χώρα κινδυνεύει να μετατραπεί σε «μαύρο κουτί» για πρόσφυγες.
 
Αναλυτής διεθνών θεμάτων προσθέτει ότι στην ουσία με τον τρόπο αυτό η ΕΕ θα έθετε την Ελλάδα εκτός ζώνης Σένγκεν.
 
Σημειώνεται επίσης ότι το θέμα έχει λάβει επείγοντα χαρακτήρα για την ΕΕ λόγω των εντεινόμενων φόβων ότι η συμφωνία με την Τουρκία για αναχαίτιση των προσφυγικών ροών έναντι 3 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει αποτύχει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top