ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίτροπος: Κανένα προσωπικό δεδομένο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς συγκατάθεση

Επίτροπος: Κανένα προσωπικό δεδομένο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς συγκατάθεση

Μέχρι και πρόστιμο €30.000 δικαιούται να επιβάλει η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για παραβιάσεις της νομοθεσίας που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, όπως δηλώνει στο ΚΥΠΕ.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η επικεφαλής του εποπτικού θεσμού Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, ο οποίος λειτουργεί στην Κύπρο δυνάμει του κοινοτικού κεκτημένου, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες για να αποφύγουν ενοχλητικά sms, την προληπτική της δράση με τα κόμματα για τις Βουλευτικές, αλλά και τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται από πρόσφατη απόφαση σταθμό του Δικαστηρίου της ΕΕ για τη διακίνηση δεδομένων από Ευρώπη σε Αμερική.

Η 28η Ιανουαρίου, υπενθυμίζει, έχει καθιερωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1981 ως η επίσημη μέρα προστασίας προσωπικών δεδομένων και γιορτάζεται όχι μόνο από τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διεθνώς.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θεσμό και πώς τον βλέπει η ίδια μέχρι στιγμής, αφού ανέλαβε τα καθήκοντά της μόλις το φθινόπωρο, η κ. Λοϊζίδου αναφέρει ότι «τα προσωπικά δεδομένα έτσι όπως τα έχω δει από πρώτη ματιά τους λίγους μήνες που είμαι σ` αυτό το πόστο είναι πολύ εξειδικευμένο και πολύ γενικό θέμα την ίδια ώρα».

«Είναι ένα θέμα που το βιώνουμε καθημερινά, γιατί τα προσωπικά δεδομένα είμαστε εμείς, επομένως είναι πληροφορίες που μας αφορούν εμάς, στις καθημερινές μας ασχολίες», επισημαίνει. Επομένως, προσθέτει, «είναι ένα πολύ ειδικό θέμα αλλά την ίδια ώρα τα θέματα προσωπικών δεδομένων τα συναντάμε και σε πολύ άλλα σημαντικά ζητήματα».

Σε ερώτηση τι μπορεί κάποιος να κάνει για να αποφύγει να του στέλνονται ανεπιθύμητα μηνύματα, απαντά ότι «ο αριθμός του κινητού μας τηλεφώνου είναι προσωπικό δεδομένο, άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κανένα χωρίς τη δική μας συγκατάθεση».

Έτσι, συμπληρώνει, «ότι μήνυμα λαμβάνουμε το οποίο δεν έχουμε επιλέξει να λάβουμε θα πρέπει να έχουμε την επιλογή από κάτω το “stop sms” χωρίς χρέωση να μην ξαναλάβουμε αυτό το μήνυμα».

Αν επανέλθει το μήνυμα, λέει, «τότε υπάρχει παραβίαση και θα μπορεί να γίνει και παράπονο στο γραφείο μας, το οποίο θα εξετάσουμε και θα επιβάλουμε κύρωση αν κρίνουμε ότι έχει γίνει παραβίαση».

Σε ερώτηση τι κυρώσεις δικαιούται να επιβάλει, απαντάει ότι «η νομοθεσία μας ως ισχύει σήμερα μας επιτρέπει να επιβάλλουμε κάποιες διοικητικές κυρώσεις, οι οποίες μπορούν να πληγούν και στο δικαστήριο στη συνέχεια, στο Ανώτατο, διότι είναι διοικητικές πράξεις».

Αυτές κυμαίνονται «από μια προειδοποιητική επιστολή για να μην συνεχιστεί η παραβίαση, μέχρι και προσωρινή ανάκληση μιας άδειας που υπάρχει για την τήρηση αρχείου, αναστολή γενική της άδειας και διοικητικό πρόστιμο μέχρι και 30.000».

Σε ερώτηση αν έχει τεθεί ποτέ τόσο ψηλό πρόστιμο, εξηγά ότι «στην πράξη δεν έχει τεθεί τόσο ψηλό πρόστιμο». Αν δεν κάνω λάθος, προσθέτει, «το ψηλότερο ήταν €8,500 που ήταν επαναλαμβανόμενη ενόχληση από μηνύματα».

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το τι μπορεί να κάνει το γραφείο της για να μην παρενοχλούνται πολίτες στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, η κ. Λοϊζίδου αναφέρει ότι «επειδή 'το βλέπαμε να έρχεται' όπως λένε, έχουμε ήδη καλέσει από το Δεκέμβριο του 2015 τους Γενικούς Οργανωτικούς των κομμάτων και κινημάτων που είναι επίσημα δηλωμένοι και τους έχουμε κάνει και προφορικές συστάσεις αλλά και γραπτές».

«Έχουν μαζί τους μια οδηγία από το γραφείο μας που τους λέει τι πρέπει να προσέξουν και τι όχι», προσθέτει.

Διευκρινίζει παράλληλα ότι «οι εκλογικοί κατάλογοι είναι ένα θέμα και τα αρχεία και οι κατάλογοι που τηρούν ο κάθε υποψήφιος ξεχωριστά είναι άλλο θέμα».

«Αν δεν έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας σε κάποιο υποψήφιο, δεν επιτρέπεται να λαμβάνουμε μήνυμα από αυτό τον υποψήφιο και έχουμε τη δυνατότητα να το σταματήσουμε», σημειώνει.

Σε ερώτηση πόσα παράπονα λαμβάνει το γραφείο της, αναφέρει ότι από την αρχή της σύστασης του γραφείου έχουν παραληφθεί 3.500 παράπονα.

Σε σχέση με μηνύματα sms, προσθέτει, «το 2014 είχαμε ξεκινήσει με 300 τόσα και το 2015 αυτομάτως έπεσε αυτός ο αριθμός στα 100 τόσα και λιγοστεύει».

«Αυτό σημαίνει ότι συμμορφώνεται ο κόσμος και παρά να πληρώνει διοικητικές κυρώσεις συμμορφώνεται», λέει.

Σε άλλη ερώτηση, η Επίτροπος εξηγεί ότι «το γραφείο έχει συσταθεί δυνάμει της οδηγίας 46/1995 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών».

«Δυνάμει αυτής της οδηγίας έχει θεσπιστεί και ισχύει ο κυπριακός νόμος 138(Ι)/2001 όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα. Στη βάση αυτής νομοθεσίας υπάρχει και λειτουργεί το γραφείο μας», λέει.

Σε ερώτηση για πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για τη διαβίβαση δεδομένων από Ευρώπη σε Αμερική και πως επηρεάζει το γραφείο της αναφέρει ότι η απόφαση αυτή ήταν «σταθμός για μας τις αρμόδιες αρχές γιατί έχει ανατρέψει ουσιαστικά το λεγόμενο ασφαλή λιμένα (safe harbour)».

Πρόκειται ουσιαστικά, προσθέτει, για τη διαβίβαση δεδομένων από την ΕΕ στην Αμερική που θεωρείτο μέχρι τώρα ότι τηρούσε ένα ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας, έχει κριθεί με αυτή την απόφαση ότι η διαβίβαση πλέον αυτή που καλυπτόταν από τη σφαίρα της προστασίας δεν είναι πλέον δυνατή.

«Έχει αλλάξει όλη η πολιτική μας και η φιλοσοφία μας αναφορικά με τις αιτήσεις που δεχόμασταν για τη διαβίβαση των δεδομένων αυτών από την ΕΕ στην Αμερική», σημειώνει.

Εξηγεί ότι για κάποιο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούσαμε μια δεύτερη δικλείδα που αφορά τις συμβατικές ρήτρες, οι οποίες έχουν προκύψει μέσα από συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχουν γίνει αποδεκτές ως επίπεδο προστασίας, οι τελευταίες όμως, μόλις πριν από λίγες μέρες, κατευθύνσεις από πλευράς ΕΕ λένε ότι «ακόμη και ο ρήτρες στις οποίες στηριζόμασταν προηγουμένως για να δώσουμε τις άδειες ενδεχομένως να μην είναι ασφαλείς».

«Αυτή τη στιγμή στο γραφείο έχουμε παγώσει οποιεσδήποτε άδειες αφορούν τη διαβίβαση δεδομένων από την ΕΕ στην Αμερική και αναμένουμε την επόμενη εβδομάδα που θα επισκεφθώ τις Βρυξέλλες καινούριες κατευθυντήριες γραμμές», προσθέτει.
Σε ερώτηση τι προβλήματα δημιουργεί αυτό, εξήγησε ότι τα προβλήματα είναι ουσιαστικά πρακτικά. Έδωσε το παράδειγμα μιας φαρμακευτικής εταιρείας που έχει την υποχρέωση να διαβιβάσει δεδομένα από την Κύπρο που είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στην Αμερική. Αυτή τη στιγμή, είπε, δεν μπορεί να το κάνει.

Την ίδια ώρα σημειώνει ότι στο γραφείο της «κάθε περίπτωση θα τυγχάνει ξεχωριστής μεταχείρισης».

«Αν κρίνουμε εμείς ότι υπάρχει ουσιώδης λόγος να δώσουμε αυτή την άδεια, θα τη δώσουμε», διευκρινίζει, προσθέτοντας όμως ότι «χρειαζόμαστε κι εμείς κάποιες κατευθύνσεις».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top