ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άντρος Κυπριανού: Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας δηλητηριάζουν το κλίμα στο Κυπριακό

Άντρος Κυπριανού: Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας δηλητηριάζουν το κλίμα στο Κυπριακό

Δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, εάν η Τουρκία επιμένει σε απαράδεκτες τοποθετήσεις, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος" , σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα διεμήνυσε, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, προς την ΕΕ, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία "είναι εκλιπούσα".

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, στο περιθώριο παρουσίασης των υποψήφιων βουλευτών του ΑΚΕΛ για τις επαρχίες Λευκωσίας, Κερύνειας και Αμμοχώστου, ο κ. Κυπριανού είπε πως η απάντησή μας σε τέτοιες τοποθετήσεις της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη. "Αν επιμένουν σε τέτοιες θέσεις δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο Κυπριακό και οι συνέπειες βέβαια θα είναι αρνητικές σίγουρα για εμάς, αλλά θα είναι και αρνητικές και για την Τουρκία", σημείωσε.

Πρόσθεσε πως "η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει ότι, αν θέλει πραγματικά να βελτιώσει τη θέση της στην περιοχή, αν θέλει να δημιουργηθούν οι προοπτικές που θα της επιτρέψουν να διαδραματίσει το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή, πρέπει να συνεργαστεί μαζί μας, στη βάση αρχών, για να λυθεί το Κυπριακό".
 
Ενόσω τοποθετείται με τέτοιες προσεγγίσεις, εμείς τους λέμε ξεκάθαρα πως λύση δεν πρόκειται να υπάρξει, είπε ο Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας πως τέτοιες τοποθετήσεις δηλητηριάζουν το κλίμα και δεν μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε με το ρυθμό που θα θέλαμε.
 
Την ίδια ώρα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως εκείνο που εμάς πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι να παλέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να εξασφαλίσουμε ότι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι δεδομένη.
 
"Για εμάς το συγκεκριμένο ζήτημα είναι εκ των ων ουκ άνευ, δηλαδή δεν πρόκειται να αποδεχθούμε λύση εάν δεν προνοείται η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας", συμπλήρωσε.
 
Παρά τις τοποθετήσεις της Τουρκίας, δεν μας εξυπηρετεί μια ενδεχόμενη διακοπή των διαπραγματεύσεων, σημείωσε εξάλλου ο κ.Κυπριανού, αφού όπως τόνισε "εκείνοι που επείγονται πρωτίστως για να λυθεί το Κυπριακό, όχι με την όποια λύση αλλά στο συμφωνημένο πλαίσιο, είμαστε εμείς".
 
"Εμείς είμαστε που βιώνουμε τις αρνητικές συνέπειες της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, εμείς θέλουμε λύση στο Κυπριακό, και πρέπει να παλέψουμε για να πετύχουμε τις βασικές αρχές, έτσι ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία", είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Συρία, ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτές είναι ανησυχητικές " διότι όσο γίνεται εντονότερη η κατάσταση στην περιοχή μας, τόσο θα δυσχεραίνει η προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό".
 
Εξέφρασε ακόμη την άποψη πως, από τη στιγμή που η Τουρκία θα είναι απορροφημένη από τις εξελίξεις αυτές, θα επηρεάζεται αρνητικά το Κυπριακό, ωστόσο, σημείωσε, πως το σημαντικότερο είναι πως οι εξελίξεις αυτές θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.
 
"Όχι πως υπάρχει ειρήνη αυτή τη στιγμή και πρέπει να το πούμε πως, δυστυχώς, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις έχουν προκαλέσει αστάθεια και συρράξεις και στη Συρία και σε άλλες χώρες, και θεωρώ ότι επιτέλους αυτά θα πρέπει να τερματιστούν", ανέφερε.
 
Έκανε επίσης έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις "να γίνουν σεβαστά αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν πριν δυο μέρες, να υπάρξει εκεχειρία και να επικεντρωθεί η προσοχή των πάντων στην καταπολέμηση του ISIS, που είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όχι μόνο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής".

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top