ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ανεξεταστέος στη... γλώσσα του σώματος ο Νίκος Αναστασιάδης - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ανεξεταστέος στη... γλώσσα του σώματος ο Νίκος Αναστασιάδης - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η γλώσσα του σώματος «ακτινογραφεί» τις σκέψεις των άλλων. Αρκεί να παρατηρήσουμε για λίγο τις ασυναίσθητες κινήσεις του!

Ένα σήκωμα των φρυδιών, το δάγκωμα των χειλιών, η χειραψία ή τα σταυρωμένα χέρια είναι ικανά να μεταφέρουν μηνύματα, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες μόνο το 8% της επικοινωνίας διαθέτει «λέξεις».

Του Ανδρέα Χαραλάμπους

Στην κυπριακή κοινωνία είναι ευρέως διάχυτη η άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, είναι επικοινωνιακά άριστος ή τουλάχιστον άμεσος και μεταδοτικός. Τη θετική άποψη που σχημάτισαν όμως οι πολίτες, δεν συμμερίζεται ο κύκλος των ειδικών της επικοινωνίας.

Με αφορμή μια από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από την επίσκεψη του Κύπριου ηγέτη στην Βουλγαρία, με σκοπό την σύσφιξη των σχέσεων και την επίτευξη συνεργασιών, παραθέτω μερικές από τις ατυχείς επικοινωνιακές στιγμές του Προέδρου, στον τομέα της γλώσσας του σώματος. 

Στο συγκεκριμένο στιγμιότυπο απαθανατίζεται μια από τις «προσωπικές» στιγμές των δύο ηγετών, οι οποίες παίζουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο από τις αμιγώς δημόσιες, ως προς την επίτευξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων.

Εδώ παρατηρούμε τον Βούλγαρο πολιτικό στραμμένο κατά πρόσωπο προς τον συνομιλητή του, με το στήθος προτεταμένο (καρδιά) και τα χέρια αφημένα χαλαρά κάτω με τις παλάμες ανοιχτές. Δίπλα του σε αντιδιαστολή ο Κύπριος Πρόεδρος, στραμμένος πλάγια με τα χέρια κλειστά μπροστά του και στραμμένα προς τον κορμό του.

Παρατηρούμε δηλαδή δύο συνομιλητές με τον πρώτο να έχει ανοιχτά τα χαρτιά του και να προσδωκεί σε ανοιχτή συνεργασία και το δεύτερο να κρατάει αμυντική ή ανασφαλή στάση και τα χαρτιά του κλειστά. 

Εμφανείς αστοχίες όμως παρατηρούνται κυρίως στις συναντήσεις μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να είναι εμφανώς πιο «διαβασμένος» στον συγκεκριμένο τομέα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των φωτογραφιών των δυο ηγετών, οι οποίες απεικονίζουν χειραψίες, είναι το «πάνω χέρι» του κ. Ακιντζί.

To «πάνω χέρι» σε μια χειραψία σημαίνει ακριβώς αυτό που προδίδουν οι λέξεις. Αυτός που καταφέρνει να θέσει το δικό του χέρι στην πάνω πλευρά, περνάει το μήνυμα ότι έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού και παίρνει τις αποφάσεις. Είναι μια χειραψία μεταξύ ανώτερου και κατώτερου, μεταξύ αφεντικού και υπαλλήλου.

Άκρως ενδεικτική είναι η πιο κάτω χειραψία που είναι μάλλον και η πιο δημοφιλής στα κυπριακά, αλλά και τα διεθνή μέσα.

Ακόμη ένα πράγμα που καταφέρνει ο Τουρκοκύπριος, είναι αν και δεν διαφέρει πολύ σε σωματική διάπλαση από τον ομόλογό του, καταφέρνει στις φωτογραφίες να φαίνεται πάντα πιο ψηλός και ογκώδης, δηλώνοντας έτσι κυριαρχία και ανωτερότητα. 

Μια άλλη παρατήρηση στην οποία μπορούμε αβίαστα να προβούμε είναι το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης αποφεύγει την απευθείας οπτική επαφή με τους συνομιλητές του. Η στάση αυτή του στερεί την αμεσότητα και δυσκολεύει επίσης τον συνομιλητή του να συγκεντρωθεί ή να του δώσει την απαραίτητη σημασία. 

Μια από τις πιο διαδεδομένες φωτογραφίες του Νίκου Αναστασιάδη είναι η χαρακτηριστική φωτογραφία με τα δαγκωμένα χείλη. Τέτοιες κινήσεις θα έπρεπε να αποφεύγονται από άτομα σε αυτές τις θέσεις διότι προδίδουν φόβο και αβεβαιότητα, ενώ παράλληλα δείχνουν ένα ευάλωτο πρόσωπο.

Τέλος κλείνουμε με μια φωτογραφία,η οποία αν μη τι άλλο δίνει έμφαση στον αληθινό χαρακτήρα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ίσως η αδιαφορία που δείχνει προς τους νόμους της γλώσσας του σώματος να είναι προσωπική επιλογή. Χαρακτηριστική είναι η ερμηνεία που μπορεί να προκύψει για το γέλιο του.

Το δεδομένο ότι τα μάτια του την στιγμή που γελάει έχουν κοινό σχήμα και το ένα δεν είναι πιο κλειστό από το άλλο (συνήθως είναι το αριστερό), προδίδουν άτομο αυθόρμητο και αληθινό.

Εν πάση περιπτώσει ελπίζουμε η πορεία του Κύπριου ηγέτη να συνεχιστεί δυναμική και ελπιδοφόρα και να επηρεαστεί όσο γίνεται στον ελάχιστο βαθμό από τις ατυχείς στιγμές του, στον τομέα της γλώσσας του σώματος. Η επιτυχία του ιδίου και της κυβέρνησής του εξαρτάται από πολλαπλούς παράγοντες και αν και όλα εξαρτώνται αρχικά από την επικοινωνία, είναι στην ευθύνη και στην αποκλειστική ευχέρεια των ιδίων σε ποιους θα δώσουν βάρος.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top