ΕΛΛΑΔΑ

Αβραμόπουλος: «Έχουμε 10 ημέρες να φρενάρουμε τους πρόσφυγες»

Αβραμόπουλος: «Έχουμε 10 ημέρες να φρενάρουμε τους πρόσφυγες»

Με μια δραματική προειδοποίηση, ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, μίλησε για ασφυκτική προθεσμία δέκα ημερών στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να ανακόψει τις προσφυγικές ροές.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ακόμα δέκα ημέρες για να επιτύχει σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος όλο το σύστημα (της Σένγκεν) να καταρρεύσει» δήλωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης.

Ιδιαίτερη αξία προσλαμβάνει η δήλωση του κ. Αβραμόπουλου καθώς έγινε μετά την συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες η οποία συνεδρίασε στον απόηχο της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων που συγκάλεσε η Βιέννη και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Ο κ.Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν την ευθύνη να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μονομερείς, διμερείς, ή τριμερείς δράσεις», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνοντας ότι οι πρώτες αρνητικές συνέπειες είναι ήδη ορατές.

«Έχουμε όλοι συλλογική ευθύνη απέναντι στις γειτονικές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, αλλά κυρίως απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπισία», πρόσθεσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης.

Τόνισε ότι η κατάσταση κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου είναι πολύ κρίσιμη, προειδοποιώντας πως η πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης είναι πραγματική και πολύ κοντά.

Οπως είπε ο Δ. Αβραμόπουλος, «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πολιτική προώθησης των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα, ούτε μπορούμε να βάζουμε ανώτατα όρια στον αριθμό των αιτούντων άσυλο. Κάτι τέτοιο απλά αντιβαίνει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες».

Ο κ.Αβραμόπουλος ζήτησε ακόμη, από όλα τα κράτη-μέλη να σεβαστούν τους κανόνες, αποκαλύπτοντας ότι η Επιτροπή εργάζεται σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης εντός και εκτός της ΕΕ στο οποίο εμπλέκονται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και το οποίο θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες.

Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες της ΕΕ.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ.Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις της, χρειάζεται όμως την στήριξή μας για να αυξηθούν οι δυνατότητες υποδοχής και με τη βοήθεια του UNHCR και του IOM.

Τέλος, ο κ.Αβραμόπουλος προειδοποίησε ότι οι εθνικές δράσεις δεν είναι λύση, αντιθέτως παρεμποδίζουν μία ευρωπαϊκή προσέγγιση.

«Τώρα είναι η ώρα για αποτελέσματα, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ -  «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ - «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top