ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Kαζάνι που βράζει η Ευρώπη – Τραγικές εικόνες στα σύνορα της Ελλάδας (BINTEO)

Προσφυγικό: Kαζάνι που βράζει η Ευρώπη – Τραγικές εικόνες στα σύνορα της Ελλάδας (BINTEO)

Η Ελβετία θα καταρτίσει τους δικούς της σχεδιασμούς για να περιορίσει τη ροή μεταναστών από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν δεν μπορέσει να επιτύχει συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το ζήτημα αυτό πριν παρέλθει η προθεσμία του Φεβρουαρίου του 2017, διεμήνυσε ο Ελβετός Υπουργός Εξωτερικών

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αδιέξοδο στις συνομιλίες για το πώς θα εφαρμοστεί το δεσμευτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Φεβρουαρίου του 2014 που προέβλεπε την επιβολή ποσοστώσεων στους μετανάστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση-κάτι που εάν επιβαλλόταν μονομερώς θα παραβίαζε τη διμερή συμφωνία η οποία εγγυάται την ελευθερία κίνησης των υπηκόων των κρατών μελών της ΕΕ.

Το μέτρο που προέβλεπε το δημοψήφισμα πρέπει να εφαρμοστεί ως τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς και, καθώς δεν έχει ακόμη καταλήξει ακόμη σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες, η Ελβετία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ανάληψης μονομερούς δράσης.

"Κατά πάσα πιθανότητα, θα εισηγηθούμε μια μονομερή ρήτρα στο κοινοβούλιο", δήλωσε ο Ελβετός ΥΠΕΞ Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη έπειτα από μια ομιλία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας αναμένεται να υποβάλει σχετικό σχέδιο νόμου στο κοινοβούλιο την Παρασκευή, ωστόσο ο Μπουρκχάλτερ επισήμανε πως επιθυμεί ακόμη να εξευρεθεί μια λύση από κοινού με την ΕΕ. "Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε γι' αυτή τη συζήτηση, η οποία θα μπορούσε για παράδειγμα (...) να οδηγήσει σε μια συμφωνία το καλοκαίρι", είπε ο επικεφαλής της ελβετικής διπλωματίας.

Τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση της Ελβετίας ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να καταρτίσει σχέδιο νόμου για την επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση έως τον Μάρτιο του 2016, σε περίπτωση που δεν σημειωνόταν πρόοδος στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο είχε διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2014 με πρωτοβουλία του αντιμεταναστευτικού Κόμματος του Ελβετικού Λαού (SVP), έθεσε υπό αμφισβήτηση μια σειρά διμερών συμφωνιών της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση που ρυθμίζουν τις διμερείς σχέσεις στο οικονομικό πεδίο. Η ΕΕ είναι άλλωστε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελβετίας.

Ο Μπουρκχάλτερ χαρακτήρισε "θετικό" το γεγονός πως ορίστηκε μια ημερομηνία, η 23η Ιουνίου, για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το οποίο θα κρίνει εάν η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ ή θα αποχωρήσει, καθώς πριν κλείσει το ζήτημα αυτό, ελάχιστη πρόοδος μπορεί να αναμένεται στις συνομιλίες ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την ελβετική κυβέρνηση.

"Λένε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει τίποτε με εσάς (σ.σ. την Ελβετία) πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία", είχε επισημάνει ο Ρομπέρτο Μπαλζαρέτι, ο Ελβετός πρεσβευτής στην ΕΕ, σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς την Παρασκευή.

Η προτεραιότητα των Βρυξελλών είναι να μην αναληφθεί "κανένα ρίσκο" εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας στη Βρετανία, επισήμανε και ο Μπουρκχάλτερ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως ο στόχος της είναι να βρεθεί λύση στο ζήτημα της Ελβετίας εντός του 2016.

Την εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης στην προσφυγική κρίση στην Ε.Ε., υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, σε δηλώσεις του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.  Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η συριακή κρίση και οι προσπάθειες σταθεροποίησης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, για να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία της Γενεύης.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το προσφυγικό, ο κ. Στάινμαγιερ είπε ότι "ο καθένας έχει δει τις εικόνες στην τηλεόραση και στα μέσα ενημέρωσης. Κάποιος μπορεί φυσικά, να προσπαθήσει μόνος του μέσα στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό δεν πρόκειται να οδηγήσει σε λύση του προβλήματος, αλλά σε καταστάσεις όπως αυτή που παρακολουθήσαμε χθες το βράδυ".
 
Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας ότι δεν αρνείται ότι μπορούν να γίνουν μονομερή πράγματα σε εθνικό επίπεδο, αλλά αυτό που βγαίνει είναι να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος όπως η Ελλάδα, να επιβαρύνεται με το πρόβλημα των προσφύγων, που την αναγκάζει να ασχοληθεί με αυτό.

"Οι εικόνες που έχω δει από τα σύνορα ΠΓΔΜ και Ελλάδας είναι απλά μια ακόμη απόδειξη για μένα, ότι πρέπει να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη φιλοδοξία να εργαστούμε για ευρωπαϊκές λύσεις στο πρόβλημα αυτό. Και ελπίζουμε ότι στις 7 Μαρτίου θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", είπε ο κ. Στάινμαγιερ.

Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τις επόμενες μέρες στη Συρία κρίσιμες, για να προσδιοριστεί αν θα είμαστε ή όχι σε θέση να αναπτύξουμε πραγματική δυναμική στην κατεύθυνση αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης.

"Αυτός είναι ο στόχος. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για τα εμπόδια που ακόμη υπάρχουν, όπως είναι γεγονός πως πρέπει να σταματήσει ο κύκλος της πολεμικής αντιπαράθεσης και η αιματοχυσία που καταστρέφει τη Συρία".

Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε ότι τα μέρη που παρακάθισαν στη σύνοδο της Βιέννης να πράξουν όσα συμφώνησαν κι όσα υιοθέτησε στο πρόσφατο ψήφισμά του το Σ.Α. του ΟΗΕ.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top