ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαταστάθηκαν χιλιάδες από την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας

Αποκαταστάθηκαν χιλιάδες από την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας

Στους 9.014 ανήλθε μέχρι το τέλος του 2015 ο αριθμός των πτωχευσάντων φυσικών προσώπων που έχουν αποκατασταθεί αυτοδικαίως, σύμφωνα με τις πρόνοιες του νέου Πλαισίου Αφερεγγυότητας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη Γιώργος Καροτσάκης.

“Από τις 7 Νοεμβρίου του 2015 - έξι μήνες μετά την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας που ήταν στις 7 Μαΐου πέρσι - μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 έχουν αποκατασταθεί 9.014 φυσικά πρόσωπα, από τα περίπου 10.000 που βρίσκονται στο Μητρώο Πτωχευσάντων”, σημείωσε.

Ανέφερε ότι τα υπόλοιπα περίπου 1.000 φυσικά πρόσωπα που παραμένουν στο Μητρώο θα αποκατασταθούν σταδιακά, νοουμένου ότι τηρούν κάποια κριτήρια του νόμου και πρόσθεσε ότι με την αποκατάσταση τους τα πρόσωπα αυτά μπορούν να επανενταχθούν στην οικονομία.

Εξήγησε ότι “εάν το Διάταγμα Πτώχευσης έχει εκδοθεί σε διάστημα μεγαλύτερο από τρία έτη πριν τις 07/05/2015, η αυτοδίκαιη αποκατάσταση του πτωχεύσαντα θα επέλθει έξι μήνες μετά τις 07/05/2015, νοουμένου ότι ενεργεί με καλή πίστη και συνεργάζεσαι πλήρως με τον Επίσημο Παραλήπτη ή το Διαχειριστή για την εκποίηση και διανομή της πτωχευτικής του περιουσίας”.

Ο κ. Καροτσάκης είπε στο ΚΥΠΕ ότι ο πτωχεύσας απαλλάσσεται από όλα τα επαληθεύσιμα χρέη του, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο πτωχεύσας δεν απαλλάσσεσαι από χρέη ή υποχρεώσεις προς το κράτος, όπως είναι, μεταξύ άλλων, φόρους ή τέλη ή ποσά που οφείλει στη Δημοκρατία, στους Δήμους ή τις Κοινότητες, διατάγματα διατροφής, χρηματοοικονομική υποχρέωση που πηγάζει από δικαστική απόφαση για αποζημίωση λόγω θανάτου ή σωματικής βλάβης και χρέος το οποίο εξασφαλίστηκε με απάτη, κατάχρηση, υπεξαίρεση ή δόλια παραβίαση της εμπιστοσύνης στην οποία συμμετείχε.

Επίσης, από χρέος που πηγάζει από Δικαστικό Διάταγμα ή Απόφαση δυνάμει του περί της παρεμπόδισης και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
Νόμου.

Τέλος, ο κ. Καροτσάκης είπε ότι όσοι έχουν αποκατασταθεί μπορούν να ζητήσουν πιστοποιητικό αποκατάστασης από την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας.

Σε λειτουργία η ιστοσελίδα της Υπηρεσίας
--------------------------
Επίσης, ο κ. Καροτσάκης είπε ότι η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας έχει αποκτήσεις τη δική της ιστοσελίδα (www.ise.gov.cy) στην οποία μπορεί να απευθύνεται το κοινό για να λαμβάνει πληροφόρηση σε ό,τι αφορά το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Αριθμός ατόμων και εταιρειών που πτώχευσαν
------------------------------
Εξάλλου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, ο συνολικός αριθμός εταιρειών που πτώχευσαν (διατάγματα εκκαθάρισης) τον Ιανουάριο του 2016 ανήλθε στις 10, σε σχέση με 12 τον Ιανουάριο του 2015.
Ο αριθμός των φυσικών προσώπων που πτώχευσαν (διατάγματα παραλαβής) ανήλθαν τον Ιανουάριο του 2016 στους 3, σε σύγκριση με επίσης 3 τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Τέλος, σημαντική αύξηση, σε σχέση με πέρσι, παρουσίασε ο αριθμός των εκούσιων εκκαθαρίσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία. Οι εκούσιες εκκαθαρίσεις ανήλθαν τον Ιανουάριο του 2016 στις 217, σε σύγκριση με 135 τον Ιανουάριο του 2015.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top