ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρυξέλλες: «Μάλλον δεν θα συμπεριληφθεί το άνοιγμα των κεφαλαίων στη λύση της Άγκυρας»

Βρυξέλλες: «Μάλλον δεν θα συμπεριληφθεί το άνοιγμα των κεφαλαίων στη λύση της Άγκυρας»

Κύκλοι των Βρυξελλών, προερχόμενοι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν, εξέφραζαν σήμερα την υπόθεση πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιληφθεί το πραγματικό άνοιγμα κεφαλαίων στην τελική λύση που θα προταθεί στην Άγκυρα και πως «η επίσκεψη Τουσκ, έχει να κάνει περισσότερο με την αναζήτηση μιας κατάλληλης φραστικής διατύπωσης που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές».

Δύο πηγές που μίλησαν στο ΚΥΠΕ, συγκλίνουν στο ότι «η ΕΕ δεν υπολογίζει, ούτε στηρίζεται στο υποθετικό σενάριο μιας κυπριακής υποχώρησης στο θέμα του παγώματος των κεφαλαίων που άπτονται των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας».

Επισημαίνουν βεβαίως ότι το πρόβλημα είναι διπλό, από τη μία η Κύπρος δεν μπορεί να δεχθεί μια διατύπωση που μιλά για το άνοιγμα συγκεκριμένων κεφαλαίων, από τη άλλη η Τουρκία για να συμφωνήσει στο σχέδιο δράσης με την ΕΕ, χρειάζεται και μια διατύπωση που να της υπόσχεται και τα τρία: χρήματα, κεφάλαια και βίζα.

Το κλειδί, συμπληρώνουν διπλωματικοί κύκλοι, είναι να υπάρξει μια διατύπωση που να ικανοποιεί επί της ουσίας και τις δύο πλευρές. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν νοείται άνοιγμα κεφαλαίων, εκτός του δεδομένου και προκαθορισμένου διαπραγματευτικού πλαισίου».

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να λάβει μια ακόμα «αόριστη» υπόσχεση, σε ένα τελικό κείμενο συμπερασμάτων, με μια γλώσσα που θα είναι όμως «ικανοποιητική».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ουδείς στις Βρυξέλλες, αναμένει, προγραμματίζει, ή υπολογίζει σε μια κυπριακή υποχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top