ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεύτερο το κόμμα της Μέρκελ στις εκλογές! - Ιστορική πρωτιά για «πράσινους» και άλμα για ακροδεξιά!

Δεύτερο το κόμμα της Μέρκελ στις εκλογές! - Ιστορική πρωτιά για «πράσινους» και άλμα για ακροδεξιά!

Πολιτικός σεισμός προκαλείται στη Γερμανία από τα αποτελέσματα στις εκλογές σε τρία κρατίδια. Η Αγκέλα Μέρκελ εμφανίζεται αποδυναμωμένη ακόμα και σε σχέση με τις χαμηλες προσδοκίες που είχε σε αυτήν την εκλογική μάχη ενώ μεγάλος κερδισμένος των εκλογών αναδεικνύεται η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ένα κόμμα με ξεκάθαρη αντιπροσφυγική ατζέντα.

Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση, η πρόεδρος της AfD Φράουκε Πέτρι, εμφανώς ευχαριστημένη, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «οι ψηφοφόροι απομακρύνονται από τα παραδοσιακά κόμματα».

Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης  η AfD επιτυγχάνει ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό ποσοστό και αναδεικνύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο Σαξονία-'Ανχαλτ με 24% των ψήφων. Πρόκειται για το καλύτερο εκλογικό που έχει σημειώσει ποτέ μία νεοϊδρυθείσα πολιτική δύναμη στη Γερμανία. Η ετυμηγορία των ψηφοφόρων στο κρατίδιο αυτό φέρνει το ξενοφοβικό κόμμα σε απόσταση μόλις έξι μονάδων από τους χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι πλησιάζουν το 30% και παραμένουν πρώτη πολιτική δύναμη. 

Απώλειες για τους χριστιανοδημοκράτες

Στη Βάδη Βιττεμβέρβη η AfD συγκεντρώνει το 15% των ψήφων και έχει ξεπεράσει ακόμη και τους σοσιαλδημοκράτες (SPD), ενώ και στη Ρηνανία-Παλατινάτο αναδεικνύεται τρίτη πολιτική δύναμη με 12,5%. 

Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους σοσιαλδημοκράτες στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, όπου το SPD φαίνεται να συγκεντρώνει μόλις 10,6%. Πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα των σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο αυτό και το δεύτερο χειρότερο στην ιστορία του κόμματος.

Συνεχίζεται το «πράσινο» πείραμα

Αίσθηση προκαλεί ο θρίαμβος των Πρασίνων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη: ο σημερινός πρωθυπουργός Βίνφριντ Κρέτσμαν όχι μόνο διατηρεί τα ποσοστά του, ξεπερνώντας το 30%, αλλά αφήνει πίσω του για πρώτη φορά τους χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι μάλιστα χάνουν πάνω από 11 ποσοστιαίες μονάδες. Είναι η πρώτη φορά από το 1953 (!) που η CDU της Άνγκελα Μέρκελ χάνει την πρωτιά στο παραδοσιακό της προπύργιο, που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η Βάδη-Βυρτεμβέργη έγραψε ιστορία, το αποτέλεσμα είναι καθαρό και εντυπωσιακό», δήλωσε ο "πράσινος" πρωθυπουργός.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top