ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα τα κρατικά στοιχεία στο φως μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Όλα τα κρατικά στοιχεία στο φως μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Η Πύλη Ανοικτών Δεδομένων που προωθεί η Κυβέρνηση κάνει τα δημόσια δεδομένα προσβάσιμα στους πολίτες.

Προσβάσιμα θα είναι πλέον τα δημόσια δεδομένα για τους πολίτες μέσω του διαδικτύου. Τα Υπουργεία θα είναι υποχρεωμένα να αναρτούν στην Εθνική Διαδικτυακή Πύλη Ανοικτών Δεδομένων, www.data.gov.cy. στατιστικά στοιχεία και πληθώρα άλλων δεδομένων (μητρώα, έγγραφα, μέχρι τα μονοπάτια της φύσης και τους εκδρομικούς χώρους στον τόπο μας), παρέχοντας τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησής τους, για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς.

Προς το παρόν, η Εθνική Διαδικτυακή Πύλη έχει αναρτημένα στοιχεία που αφορούν πέραν των 450 συνόλων δεδομένων από 50 φορείς, ενώ στόχος της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω  Προέδρω, Κωνσταντίνο Πετρίδη, είναι ο αριθμός των συνόλων δεδομένων να υπερβεί τις 1000.

Το σύστημα ηλεκτρονικής διαφάνειας αποτελεί μεταρρυθμιστικό στόχο για την Κυβέρνηση. Όπως εξήγησε ο κ. Πετρίδης «τα δεδομένα αποτελούν πρώτη ύλη που μπορεί να αξιοποιηθεί από πολίτες, δημοσιογράφους, επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, για να αναπτυχθούν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας σε τομείς όπως το εμπόριο, οι υποδομές, ο τουρισμός, η παροχή υπηρεσιών, (εφαρμογές σε κινητά, συστήματα πλοήγησης αυτοκινήτων, πληροφόρηση για υπηρεσίες ή τιμές για παράδειγμα πρατήρια βενζίνης, είτε ακόμα ως κόμβοι νομικής πληροφόρησης, όπως αυτοί του CyLaw και της Leginet που παραθέτουν νομοθεσίες σε ενοποιημένη μορφή)».

Παράλληλα τονίστηκε πως η εν λόγω  πλατφόρμα δεν αποτελεί  απλώς μια διαδικτυακή πύλη, αλλά ένα βήμα στην κατεύθυνση της αλλαγής κουλτούρας στο δημόσιο. Επιπλέον ανάμεσα στα πλεονεκτήματα , ο υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι τα δημόσια δεδομένα αποτελούν «πρώτη ύλη που μπορεί να δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη υπηρεσιών».   

Τέλος μέσω της Εθνικής Διαδικτυακής Πύλης Ανοικτών Δεδομένων, οι πολίτες θα μπορούν να αναζητήσουν στατιστικά στοιχεία για ζητήματα που τους ενδιαφέρουν, ενώ θα μπορούν να υποβάλουν το αίτημά τους στο αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο με τη σειρά του έχει νομική υποχρέωση εντός 20 εργάσιμων ημερών να δώσει απαντήσεις στον πολίτη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top