ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προσοχή συστήνει η Αστυνομία: Το email μου θα σας καταστρέψει τα αρχεία

Προσοχή συστήνει η Αστυνομία: Το email μου θα σας καταστρέψει τα αρχεία

Νέος ιός που διαδίδεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας βάζει σε μπελάδες. Η Αστυνομία δέχθηκε δεκάδες καταγγελίες για αυτό και με ανακοίνωση της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Η αστυνομική ανακοίνωση: «Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έγινε ξανά δέκτης καταγγελιών από πολίτες, οι οποίες αφορούν νέο είδος ιού, το οποίο μεταδίδεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, οι οποίες να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες είναι αυξημένες, το νέο είδος Ιού, τύπου TELSA CRYPT (ο αλγόριθμος κρυπτογράφησης είναι RSA-4096 bytes) έχει την ιδιότητα να μολύνει τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και Εξυπηρετητές (Server) εταιρειών, γραφείων ή άλλων χρηστών και να κρυπτογραφεί όλα τα αρχεία. 

Όπως προκύπτει από την ανάλυση που έχει γίνει, ο συγκεκριμένος ιός, αποστέλλεται δια μέσου ηλεκτρονικού μηνύματος με τίτλο Invoice μαζί με επισυναπτόμενο αρχείο (attachment) σε συμπιεσμένη μορφή (.zip). Υπάρχει η πιθανότητα ο αποστολέας να είναι από τις επαφές του χρήστη. Εάν ο χρήστης ανοίξει το συγκεκριμένο συνημμένο αρχείο (attachment), τότε κλειδώνουν όλα τα αρχεία του υπολογιστή (encrypted) και αμέσως εμφανίζεται ένα μήνυμα, στο οποίο καταγράφεται ο τρόπος που μπορεί κάποιος να επαναφέρει τα αρχεία του.

Να σημειωθεί ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει επιβεβαιωμένος τρόπος ή λογισμικό για την επαναφορά των αρχείων που έχουν κρυπτογραφηθεί από τον ιό.

Ο συγκεκριμένος ιός είναι γνωστός στις Αστυνομικές Αρχές και ήδη το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου έχει αποστείλει ηλεκτρονικά δεδομένα στην Europol για περαιτέρω επεξεργασία και ανάλυση του Ιού.»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top