ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Boυλή: Αφήνει στην Κυβέρνηση τη λύση της κατ΄ αναλογία σύνταξης χηρείας

Boυλή: Αφήνει στην Κυβέρνηση τη λύση της κατ΄ αναλογία σύνταξης χηρείας

Από την Κυβέρνηση να ρυθμίσει το θέμα με τις συντάξεις χηρείας προς τους άρρενες και των επιμερισμό της σύνταξης χηρείας στις συζύγους κατά αναλογία συμβίωσης με τον τεθνεώτα αναμένει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, υπό το φως της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας και επί των δύο θεμάτων.

Η Επιτροπή Εργασίας συζήτησε την Τρίτη το ενδεχόμενο ρύθμισης του τρόπου κατανομής της σύνταξης χηρείας στην περίπτωση που ο ή η σύζυγος που απεβίωσε είχε συνάψει δύο ή περισσότερους γάμους και την ίση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών στο δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία ενημέρωσε την Επιτροπή Εργασίας για τη γνωμάτευση στον επιμερισμό της σύνταξης χηρείας στις ή στους συζύγους, με βάση την οποία η σύνταξη θεωρείται περιουσιακό στοιχείο.

Εξήγησε περαιτέρω ότι η Νομική Υπηρεσία γνωμάτευσε επειδή η σύνταξη θεωρείται περιουσιακό στοιχείο θα πρέπει ο καταμερισμός να γίνει στο Δικαστήριο κατά τη ρύθμιση των περιουσιακών στοιχείων των τέως συζύγων.

Η σύνταξη αποκτάται από την οικογένεια και πρέπει να θεωρείται οικογενειακό εισόδημα, πρόσθεσε.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε περαιτέρω ότι έγινε από όλους αποδεκτό ότι επιβάλλεται ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στη σύνταξη χηρείας και ότι πρέπει να αρθεί η μη παραχώρηση σύνταξης χηρείας στους άνδρες.

Εξήγησε στη συνέχεια ότι έγιναν διάφορα σενάρια για παραχώρηση της σύνταξης, μεταξύ των οποίων και στο ποσοστό του 75,2%, που ωστόσο δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς με βάση τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας δεν μπορείς να αφαιρέσεις ούτε ένα σεντ από σύνταξη επειδή θεωρείται περιουσιακό στοιχείο και ως εκ τούτου θα πρέπει να παραχωρείται πλήρως.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι ζητήθηκε να εξεταστεί το σενάριο για αναδρομική ισχύ, υπό κάποιες προϋποθέσεις με νομοθεσία και μέσα από κατάθεση κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού ανέφερε ότι το θέμα του καταμερισμού της σύνταξης χηρείας είναι ανοικτό ενώπιον της Βουλής από το 2009.

Πρόσθεσε πως το καθεστώς που ισχύει σήμερα με την τελευταία σύζυγο να απολαμβάνει καθ'ολοκληρία τη σύνταξη χηρείας, ακόμα και στις περιπτώσεις που ο γάμος με τον τεθνεώτα ήταν μικρής διάρκειας δημιουργεί αδικία σε βάρος της ή των προηγούμενων συζύγων που είχαν μεγαλύτερης διάρκειας συμβίωση με τον τεθνεώτα.

Η κ. Κυριακού είπε ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε τα παραδείγματα άλλων κρατών στην Ευρώπη που έχουν ρυθμίσει το θέμα ώστε να μην αφήνεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού αβοήθητο και δεν λαμβάνει κανένα μερίδιο της σύνταξης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top