ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωκαϊδης: Ξεκίνησε ήδη η αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς

Φωκαϊδης: Ξεκίνησε ήδη η αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς

Yλοποιείται ήδη η αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, δηλώνει ο ΥΠΑΜ

Στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκεται η απόφαση της Κυβέρνησης για αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς η οποία βασίζεται σε τρεις διαφορετικούς πυλώνες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο, Γιώργο Λιλλήκα, και αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών από την οποία απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη της για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε σχέση με την Εθνική Φρουρά.

Ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι “όπως έχω ενημερώσει και τον κ. Πρόεδρο, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο στάδιο της υλοποίησης με συντεταγμένο τρόπο μέσα από τη Διεύθυνση Υλοποίησης που έχει αναλάβει αυτό το έργο και σε τακτά χρονοδιαγράμματα θα υλοποιηθούν όλα όσα έχουν αποφασιστεί”.

Πρόσθεσε ότι “έχουμε την εμπειρία, έχουμε το προσωπικό, έχουμε και τις υποδομές προκειμένου να υλοποιήσουμε σε τακτά χρονοδιαγράμματα και με συντεταγμένο τρόπο αυτό που έχει αποφασιστεί”.

“Η υλοποίηση αφορά τρεις διαφορετικούς πυλώνες και όλοι βρίσκονται σε εξέλιξη, βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο της υλοποίησης, έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση”, σημείωσε ο ΥΠΑΜ.

Είπε ακόμη ότι “μου δόθηκε η δυνατότητα να επαναλάβω σε γενικές γραμμές τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου και να επαναδιατυπώσω τη θέση, την οποία πιστεύω συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, όπως προκύπτει και μέσα από τις συναντήσεις που έχουμε κάνει, ότι δηλαδή, πρόκειται για ένα σχέδιο που θα αναβαθμίσει την Εθνική Φρουρά αλλά την ίδια ώρα θα δώσει τη δυνατότητα ώστε οι νέοι μας να ξεκινήσουν ένα χρόνο ενωρίτερα τη ζωή τους”.

Ο κ. Φωκαϊδης εξήγησε ότι “ως προς αυτούς τους δύο στόχους, την αναβάθμιση, την επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς τόσο σε δυνατότητες όσο και σε μέσα αλλά και από την άλλη σε ό,τι αφορά τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, θέλω να επαναλάβω ότι, μέσα και από τις συναντήσεις που έχουμε κάνει, δεν έχω διαπιστώσει να διαφωνεί σχεδόν κανένα πολιτικό κόμμα με αυτούς τους στόχους και αυτή την κατεύθυνση”.

Ανέφερε ότι “είχαμε τη δυνατότητα σήμερα για μια πολύ εποικοδομητική και παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών και τους συνεργάτες του, ολοκληρώνοντας έτσι ένα κύκλο ενημερωτικών επαφών με τα πολιτικά κόμματα σε σχέση με την απόφαση για το σχέδιο αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς, το οποίο περιλαμβάνει βέβαια και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι “τα θέματα Άμυνας και Ασφάλειας θέλουμε να τα αφήνουμε έξω από κομματικές αντιπαραθέσεις ή μικροκομματικές σκοπιμότητες” και πρόσθεσε ότι “από την πρώτη στιγμή είχαμε τοποθετηθεί θετικά σε αυτό το μεγαλεπίβολο σχέδιο, γιατί δεν περιλαμβάνει μόνο τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, που έχει εξαγγελθεί από μέρους της Κυβέρνησης”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “είχαμε θέσει ως προϋπόθεση τη διατήρηση ή ακόμα καλύτερα, την ενίσχυση του αξιόμαχου και της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς γιατί δεν ξεχνούμε ότι η χώρα μας είναι υπό κατοχή, δεν ξεχνούμε ότι απέναντί μας έχουμε 40 χιλιάδες κατοχικό στρατό και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια χώρα η οποία είναι, όπως αποδείχθηκε από τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή μας, απρόβλεπτη”.

Για αυτούς τους λόγους, συνέχισε, “πρέπει η Εθνική Φρουρά να είναι σε θέση εάν χρειαστεί να υπερασπιστεί την πατρίδα”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι “διαπιστώνουμε και όλοι αναγνωρίζουμε τους κινδύνους από την αστάθεια που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο από τα προγράμματα της πολιτείας μας για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που δημιουργούν νέες προκλήσεις, νέες ανάγκες”.

Είπε ότι “σημειώσαμε με ιδιαίτερη προσοχή το γεγονός ότι ο όλος σχεδιασμός του Υπουργείου Άμυνας αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) αφορά την αναδόμηση, την αναδιάρθρωση της Εθνικής Φρουράς, κάτι που χρειάζεται ο τόπος μας, να μπούμε σε σύγχρονες αντιλήψεις Άμυνας και Ασφάλειας και να γίνει πιο αποτελεσματική η Εθνική Φρουρά”.

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως “δεδομένου ότι θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται από την ενημέρωση που είχαμε, στον προγραμματισμό του ΓΕΕΦ και του Υπουργείου Άμυνας, εμείς ως Συμμαχία Πολιτών θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια γιατί θέλουμε μια αξιόμαχη Εθνική Φρουρά και όσον γίνεται την καλύτερη αξιοποίηση χρόνου και των κληρωτών μας στρατιωτών”.

Καταλήγοντας, είπε ότι “υπάρχουν, σύμφωνα και με τις δυνατότητες σήμερα της τεχνολογίας αλλά και με την ύπαρξη των Πανεπιστημίων μας στην Κύπρο, δυνατότητες να αξιοποιούν ακόμα και τη μειωμένη στρατιωτική θητεία με τρόπο που να τους είναι χρήσιμος για τις σπουδές τους”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top