ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α.Κυπριανου: Η Κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με τους νοσηλευτές αντί να τους αφορίζει

Α.Κυπριανου: Η Κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με τους νοσηλευτές αντί να τους αφορίζει

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογο μαζί με τους νοσηλευτές αντί να τους αφορίζει και αντί να προσπαθεί να προωθήσει εγχειρήσεις ή οποιεσδήποτε άλλες θεραπείες στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “ είχαμε μια σε βάθος συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα προβλήματα στον τομέα της υγείας. Αναπτύξαμε τις δικές μας απόψεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο τομέας, στον οποίο πρέπει να πω ότι εμείς αποδίδουμε τεράστια σημασία”.

“Έχουμε αναλύσει λοιπόν ότι οι δημόσιες δαπάνες για τον τομέα της υγείας είναι πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ, είναι μόλις 6,9% στην Κύπρο ενώ είναι 10,7% ο μέσος όρος στις ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ ταυτόχρονα το ποσοστό που καλείται ο ασθενής να δώσει για τις θεραπείες του ανέρχεται σχεδόν στο 50% ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στις ευρωπαϊκές χώρες είναι 14%. Αυτό δείχνει τα τεράστια περιθώρια που υπάρχουν για να βελτιωθεί η κατάσταση στον τομέα της υγείας”.

Αναφερόμενος στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “έχουμε επαναλάβει τη διαφωνία μας με το πολυασφαλιστικό. Επιμένουμε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει με το ΓΕΣΥ όπως είχε συμφωνηθεί το Δεκέμβρη του 2012 από όλους τους κοινωνικούς εταίρους μαζί με την Τρόικα και πρέπει να σας πω ότι μας έχει λεχθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει όπως είχε αποφασιστεί το ΓΕΣΥ τότε”.

Αναφορικά με την αυτονόμηση ή την αναδιάρθρωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, πρόσθεσε, “έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημόσια νοσηλευτήρια” και πρόσθεσε ότι “επιμείναμε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια θα πρέπει να διατηρήσουν το δημόσιο τους χαρακτήρα και ταυτόχρονα θα πρέπει να τους παρασχεθεί η αυτονομία σε μεγάλο βαθμό έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν από μόνα τους. Και σ΄αυτό το θέμα μας έχει λεχθεί ότι η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι και η δική τους πρόθεση είναι να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας”.

“Έχουμε συζητήσει επίσης και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στον τομέα της υγείας με τον αυταρχισμό και την αλαζονεία με την οποία η Κυβέρνηση χειρίζεται τα ζητήματα που αφορούν τους νοσηλευτές. Έχουμε επισημάνει ότι η απαίτηση για να πάρουν το πανεπιστημιακό δίπλωμα οι νοσηλευτές δεν είναι δική τους, είναι κάτι που απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία και είναι ουσιαστικά απαίτηση της πολιτείας. Θα πρέπει η Κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο μαζί τους, να ακούσει τα προβλήματα και τα αιτήματα που υπάρχουν αντί να τους αφορίζει και αντί να προσπαθεί να προωθήσει εγχειρήσεις ή οποιεσδήποτε άλλες θεραπείες στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η προσέγγιση όχι απλά δεν λύνει τα προβλήματα αλλά υποσκάπτει το δημόσιο τομέα υγείας και βοηθά τον ιδιωτικό τομέα”.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι “δεν δικαιούται να μιλά το ΑΚΕΛ για τις απεργίες από τη στιγμή που χειρίστηκε ανάλογα θέματα όπως είναι το θέμα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας με τον τρόπο που το χειρίστηκε”, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “φαίνεται ότι ο κ. Νεοφύτου τελικά έχει αναλάβει το προσόν να αποφασίζει ποιος δικαιούται να μιλά και ποίος όχι. Εγώ να του απαντήσω ότι δεν ζητούμε την άδεια του για να εκφράζουμε πολιτικές θέσεις”, είπε, προσθέτοντας ότι “από εκεί και πέρα το ΑΚΕΛ χειρίζεται τα διάφορα ζητήματα πάντοτε με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα”.

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της ΠΑΣΥΔΥ εναντίον του ΑΚΕΛ για δηλώσεις στις οποίες προέβη ο ίδιος μετά από συνάντηση με την ΠΑΣΥΝΟ, ο κ. Κυπριανού είπε “χαίρομαι γιατί η ΠΑΣΥΔΥ ανακάλυψε ότι υπάρχει και έχει αποφασίσει να τοποθετηθεί δημόσια γιατί εδώ και τρία χρόνια έχει εξαφανιστεί πλήρως. “Και η ΠΑΣΥΔΥ φαίνεται να αγνοεί την ευρωπαϊκή οδηγία που υπάρχει του 2013 και η οποία ουσιαστικά υποχρεώνει τους νοσηλευτές να αποκτούν το πανεπιστημιακό πτυχίο”.

Κληθείς να σχολιάσει το ότι η ΠΑΣΥΔΥ κατηγορεί το ΑΚΕΛ για διαστρέβλωση και παραπληροφόρηση, ο κ. Κυπριανού κάλεσε την ΠΑΣΥΔΥ να πει ποία είναι η πραγματικότητα, είναι πολύ απλά τα πράγματα, όπως ανέφερε.


Ο κ. Κυπριανού είπε ότι κατά τη συνάντηση εξέφρασε και τις θέσεις του ΑΚΕΛ για την ανάγκη αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του καρκίνου. Ανέφερε τέλος ότι για όλα αυτά τα ζητήματα θα σταλεί αύριο υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Υγείας με τις προτάσεις του ΑΚΕΛ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top