ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέτρα πρόληψης και καταστολής για τις τροχαίες συγκρούσεις

Μέτρα πρόληψης και καταστολής για τις τροχαίες συγκρούσεις

Μέτρα πρόληψης και καταστολής για τις τροχαίες συγκρούσεις προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Με βελτίωση του επιπέδου Oδικής Ασφάλειας για μείωση των οδικών συγκρούσεων και ιδιαίτερα των θανατηφόρων και στην καλλιέργεια οδικής συνείδησης στους πολίτες, μέσα από στοχευμένες και αποτελεσματικές δράσεις η Κυβέρνηση προσπάθεια να μειώσει τις τροχαίες συγκρούσεις και ειδικά αυτές που έχουν συνέπεια την απώλεια ανθρώπων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου σε ομιλία του σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με ευκαιρία την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγενούς Οδήγησης.

Στην ημερίδα με θέμα «Τροχαίες οδικές συγκρούσεις και διαχείριση του πόνου», ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι μεταξύ των δράσεων που προωθούνται για περιορισμό των τροχαίων είναι η ολοκλήρωση της χαρτογράφησης του οδικού προβλήματος, η οποία επικεντρώνεται στα σημεία όπου σημειώνονται οι περισσότερες τροχαίες παραβάσεις και δυστυχήματα, πέραν των μελανών σημείων του οδικού δικτύου, με στόχο την ενίσχυση της αστυνόμευσης.

Περαιτέρω θα εφαρμοστεί το νάρκοτεστ στους οδηγούς για ανίχνευση χρήσης ναρκωτικών, ως επιπρόσθετο όπλο στην πρόληψη οδικών συγκρούσεων, θα εγκατασταθεί σύστημα φωτοεπισήμανσης.

Παράλληλα, προχωρά η ετοιμασία μελέτης που θα αξιολογήσει την επάρκεια των προβλεπόμενων ποινών, τον αποτρεπτικό και κατασταλτικό τους ρόλο, την οποία διεξάγει το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα, γίνεται καταρτισμός της νέας επικοινωνιακής πολιτικής και πολιτικής διαφώτισης και ενημέρωσης, η οποία θα αποτελέσει την καμπάνια που θα απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες των οδηγών και χρηστών του οδικού δικτύου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε επίσης ότι ετοιμάζεται μελέτη για τη δημιουργία Σχολής Οδηγών, στην οποία θα μπορούν να παραπέμπονται από το Δικαστήριο ή από την Αστυνομία άτομα που χρήζουν επανεκπαίδευσης όσον αφορά την ορθή οδηγική συμπεριφορά, στο πλαίσιο εκτέλεσης της ποινής τους ή ακόμη και υπό τη μορφή εναλλακτικής ποινής, στα πρότυπα παρόμοιων σχολών που ήδη λειτουργούν σε άλλες χώρες.

Αποτρεπτικά αναμένεται να λειτουργήσει και η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που συζητείται στη Βουλή που προβλέπει ότι τιμωρείται ο οδηγός που προκάλεσε το θανατηφόρο τροχαίο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η κύρια αιτία που προκάλεσε το δυστύχημα ήταν είτε η υπερβολική ταχύτητα, είτε η υπερβολική χρήση αλκοόλης είτε η χρήση ναρκωτικών. Η επιβαρυντική ρύθμιση του νέου άρθρου δύναται να ορίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 χρόνια.

Περαιτέρω, επιχειρησιακά, και πάντοτε στα πλαίσια των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η Κυβέρνηση με στόχο την πρόληψη και μείωση των τροχαίων συγκρούσεων στον τόπο μας, συνεχίζουμε, είπε, με αποφασιστικότητα την επίδειξη μηδενικής ανοχής όσον αφορά τις τέσσερις κυριότερες αιτίες πρόκλησης συγκρούσεων, δηλαδή την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, την υπερβολική ταχύτητα, τη μη χρήση ζώνης και του προστατευτικού κράνους, με στόχο την καταστολή.

Περαιτέρω εντατικοποιούνται οι δραστηριότητες των μελών της Αστυνομίας στους δρόμους με διαφωτιστικές εκστρατείες και συστάσεις προς τους οδηγούς, ενώ ετοιμάζονται σχέδια δράσης από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις όλων των επαρχιών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε επαρχίας και την ενίσχυση της αστυνόμευσης του δευτερεύοντος και αστικού δικτύου.

Περαιτέρω ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η ασφάλεια των πολιτών στο σύνολό τους, είτε ως οδηγών είτε ως πεζών, βρίσκεται στις προτεραιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε μια προσπάθεια ανάδειξης της αξίας της ανθρώπινης ζωής και της διαβίωσης των πολιτών σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε επίσης στην ιδέα της αξιοποίησης της κοινής διαπολιτισμικής αντίδρασης στον πόνο που προκαλείται μπροστά στο μέγεθος της απώλειας της ανθρώπινης ζωής εξαιτίας ενός τροχαίου, ως εργαλείο και γνώση για ευαισθητοποίηση, ώστε να αναπτύσσεται ορθή, υπεύθυνη και σοβαρή οδηγική συμπεριφορά.

Παραθέτοντας τα στοιχεία για το 2015, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι σημειώθηκαν 324 σοβαρές τροχαίες συγκρούσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα 377 σοβαρά τραυματίες, ενώ καταγράφηκαν συνολικά 56 θανατηφόρα δυστυχήματα με 57 νεκρούς, προσθέτοντας ότι από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταγραφεί εφτά θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις με εφτά νεκρούς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

Τη δέσμευσή του για μια λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις τελετές επίδοσης διαπιστευτηρίων Πρέσβεων ξένων χωρών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top