ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι υπηρεσίες «έσωσαν» το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο

Οι υπηρεσίες «έσωσαν» το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο

Ανοδικά κινήθηκε ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) το Μάρτιο, λόγω της περαιτέρω βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και, σε μικρότερο βαθμό, σε ενίσχυση της οικονομικής εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Ο ΔΟΣ, που καταρτίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσίασε αύξηση 1,2 μονάδων, φτάνοντας στις 109,8 μονάδες από τις 108,6 που ήταν το Φεβρουάριο και 109,1 τον Ιανουάριο του 2016.

«Η αύξηση αυτή οφείλεται σε περαιτέρω καλυτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και, σε μικρότερο βαθμό, σε ενίσχυση της οικονομικής εμπιστοσύνης των καταναλωτών», αναφέρει το ΚΟΕ.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, η άνοδος του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες τον Μάρτιο προέρχεται από πιο αισιόδοξες αξιολογήσεις για την οικονομική κατάσταση και τη ζήτηση των επιχειρήσεων τους τελευταίους τρεις μήνες.

Συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν θετικά την οικονομική τους κατάσταση και τη ζήτησή τους το τελευταίο τρίμηνο. Επιπλέον, τον Μάρτιο μεγαλύτερο
ποσοστό ερωτηθέντων σε σχέση με τον περασμένο μήνα απάντησαν ότι έχουν αυξήσει το προσωπικό τους το τελευταίο τρίμηνο. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών και την απασχόλησή τους το επόμενο τρίμηνο παρέμειναν στα θετικά επίπεδα του Φεβρουαρίου.

Η ενδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάρτιο συνδέεται με λιγότερο απαισιόδοξες απαντήσεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους επόμενους 12 μήνες καθώς και με εκτιμήσεις των καταναλωτών για καλύτερες προοπτικές στην αγορά εργασίας.

Σε σχέση με τον Φεβρουάριο, περισσότεροι καταναλωτές χαρακτηρίζουν την τρέχουσα περίοδο ως ακατάλληλη για αποταμίευση, ενώ η αρνητική στάση των περισσότερων καταναλωτών
προς την αποταμίευση παραμένει.

Μικρή επιδείνωση σημείωσε τον Μάρτιο το επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο, ως αποτέλεσμα δυσμενέστερων αξιολογήσεων των επιχειρήσεων σχετικά με τις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μειώσεις στις πωλήσεις τους το τελευταίο τρίμηνο, ενώ παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων που δήλωσαν πως τα αποθέματα των τελικών προϊόντων τους αυτό τον καιρό είναι πάνω από το κανονικό.

Τον Μάρτιο περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τον περασμένο μήνα απάντησαν ότι αναμένουν αύξηση της δραστηριότητάς τους το επόμενο τρίμηνο.

Στις κατασκευές το οικονομικό κλίμα παρέμεινε σταθερό στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, αν και οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές απασχόλησης σημείωσαν βελτίωση.

Τον Μάρτιο οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για την οικοδομική τους δραστηριότητα ήταν θετικότερες, ενώ οι απαντήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books) καταγράφηκαν αρνητικότερες από ό,τι τον Φεβρουάριο. Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, λιγότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στην απασχόληση το επόμενο τρίμηνο. Οι
πτωτικές τάσεις στις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες παραμένουν, αλλά φαίνεται να είναι λιγότερο έντονες συγκριτικά με τον Φεβρουάριο

Τέλος, στη μεταποίηση το κλίμα τον Μάρτιο δεν παρουσίασε μεταβολή, με τις αξιολογήσεις σχετικά με την παραγωγή του τελευταίου τριμήνου, τις συνολικές παραγγελίες και τις  παραγγελίες για εξαγωγές να καταγράφονται πιο αισιόδοξες από ό,τι τον περασμένο μήνα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top