ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοβουλία Βουλής για επίλυση του προβλήματος των ωραρίων

Πρωτοβουλία Βουλής για επίλυση του προβλήματος των ωραρίων

Με στόχο την επίλυση του προβλήματος των ωραρίων των καταστημάτων, η Βουλή αναλαμβάνει πρωτοβουλία, ώστε το ζήτημα να λυθεί σε πολιτική βάση, αφού όπως ήταν αναμενόμενο το δικαστήριο δεν έδωσε λύσεις.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, όπου τα μέλη ενημερώθηκαν για το θέμα από το δικηγόρο, Αλέκο Μαρκίδη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντρέας Φακοντής, είπε: “Ως Βουλή έχουμε αποφασίσει να αναλάβουμε πρωτοβουλία και θα επικοινωνήσουμε με τον Πρόεδρο της Βουλής, για να έχει και αυτός με τη σειρά του επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο την επίλυση του προβλήματος των ωραρίων πάνω σε πολιτική βάση”.

“Όπως ήταν αναμενόμενο”, είπε, “το δικαστήριο δεν έδωσε λύσεις στο θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο. Η προσφυγή του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου έχει κριθεί από το δικαστήριο ως εκπρόθεσμη και ως εκ τούτου αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κανονισμοί, που να ρυθμίζουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά ούτε και νομοθεσία”.

Όπως πρόσθεσε τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας ενημερώθηκαν σήμερα από τον Αλέκο Μαρκίδη, ο οποίος υπερασπίστηκε τη Βουλή στο Ανώτατο Δικαστήριο, σημειώνοντας ότι τα μέλη έχουν διαπιστώσει ότι ο μόνος τρόπος για επίλυση του θέματος είναι η πολιτική οδός και όχι η οδός των δικαστηρίων.

“Αυτή ήταν και η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα στις χθεσινές του δηλώσεις. Οι δύο εξουσίες εκτελεστική και νομοθετική θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία, για να δούμε αν υπάρχει περιθώριο να βρεθεί η χρυσή τομή και η λύση του προβλήματος”, πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι έχει ξεκαθαριστεί πως η εκτελεστική εξουσία ή η όποια απόφαση της εκτελεστική εξουσίας πρέπει να έχει πηγή το νόμο, άρα η κυβέρνηση δεν μπορεί από μόνη της να εφαρμόσει μέσω των κανονισμών τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι “η σχετική νομοθεσία ορίζει πως η κυβέρνηση καταθέτει κανονισμούς, οι οποίοι εγκρίνονται ή απορρίπτονται από τη Βουλή και λαμβανομένου τούτου υπόψη κρίνουμε ότι η Βουλή έχει δικαίωμα να τροποποιεί ή να απορρίπτει κανονισμούς”.

Πρόσθεσε ότι για τη Βουλή δεν είναι θέμα να το λύσουμε νομικά ή δικαστικά, σημειώνοντας πως το θέμα πρέπει να λυθεί πολιτικά γι` αυτό και το βάρος της ευθύνης είναι στην κυβέρνηση και στον ΠτΔ, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το οποίο έχει δημιουργηθεί.

Ξεκαθάρισε ότι από πλευράς της Βουλής υπάρχει θέληση και αναμένουν όπως υπάρξει ανάλογη θέληση και από πλευράς κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής, είπε πως “είναι προφανές ότι παραμένουν οι απόψεις ένθεν και ένθεν και θα πρέπει να δούμε τις επόμενες των ημερών πως θα κινηθούμε στο συγκεκριμένο θέμα, γιατί σαφέστατα η πλήρης αταξία που σήμερα υπάρχει θα πρέπει να ρυθμιστεί και να πρέπει περιφρουρηθεί το θέμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων”.

“Για μας, είπε, “είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτό ακριβώς το κομμάτι του συγκεκριμένου θέματος”.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την απόφαση του Ανωτάτου, η οποία όπως είπε, σε όλες της αποφάσεις πρέπει να υπάρχει σεβασμός.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι αυτό το θέμα δεν φαίνεται ότι μπορεί να λυθεί με την νομική του διάσταση, συμπληρώνοντας ότι “δεν είναι νομικό το θέμα, είναι καθαρά πολιτικό και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί”.

“Έχουμε ακούσει χθες και τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος εκπροσωπούσε την Κυβέρνηση, αλλά και τον κ. Μαρκίδη, που εκπροσωπούσε την Βουλή να λένε και οι δύο ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να βρεθεί με μια κοινή συνισταμένη, μια κοινή θέση Βουλής και Κυβέρνησης, ώστε να εκτονωθεί η κρίση και να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα”, είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής έχει καταθέσει μία εισήγηση, η οποία μπορεί να αποτελέσει την κοινή λύση, σημειώνοντας ότι θεωρούν και έχουν συζητήσει στην Επιτροπή ότι επείγει μία συνάντηση της Επιτροπής Εργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συνέχισε λέγοντας ότι “ήρθε η ώρα η προεδρία της Δημοκρατίας να βρει εκείνους τους τρόπους, ώστε να ξεπεραστεί και η θεσμική κρίση που δημιουργείται, αλλά κυρίως να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και αρκετά χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, εξέφρασε τη λύπη του, γιατί όπως είπε “υπάρχει χάσμα μεταξύ της Βουλής και της κυβέρνησης”.

“Θεωρούμε ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ότι υπάρχει περιθώριο εάν κυριαρχήσει η λογική και το δημόσιο συμφέρον, να βρεθεί μια λύση σε αυτό ζήτημα, το οποίο ταλανίζει την αγορά. Πρώτο μέλημα πρέπει να είναι πρώτα η διασφάλιση των δικαιωμάτων τω εργαζομένων, η λειτουργία της αγοράς σε συνθήκες ανταγωνισμού και ελεύθερης αγοράς, αλλά χωρίς τη δυνατότητα που δίδεται σήμερα σε μεγάλες επιχειρήσεις ουσιαστικά να εφαρμόζουν αθέμιτο ανταγωνισμό και να οδηγούν στο κλείσιμο μικρές επιχειρήσεις”, είπε.


Πηγή — ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, ενόψει και του τραγικού ορόσημου των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της περιηγητικής έκθεσης φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με θέμα «20 χρόνια Κύπρος – ΕΕ».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top