ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αρχηγός: H αντιμετώπιση της αεροπειρατείας κατέδειξε τον επαγγελματισμό της Αστυνομίας

Αρχηγός: H αντιμετώπιση της αεροπειρατείας κατέδειξε τον επαγγελματισμό της Αστυνομίας

Την ετοιμότητα της Αστυνομίας να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε απειλή σε μια εποχή που η τρομοκρατία βρίσκεται εντός των πυλών της ΕΕ, εξέφρασε ο Αρχηγός της Δύναμης Ζαχαρίας Χρυσοστόμου αναφερόμενος στη χθεσινή αεροπειρατεία, σημειώνοντας ωστόσο ότι το χθεσινό περιστατικό δεν εμπίπτει στη σφαίρα της τρομοκρατίας.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο Αρχηγείο, ο κ. Χρυσοστόμου αναφέρθηκε στα γεγονότα, λέγοντας πως η Αστυνομία ενημερώθηκε από τον Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου Λάρνακας ότι βρισκόταν σε εξέλιξη αεροπειρατεία από έναν τουλάχιστον αεροπειρατή ο οποίος ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά απειλώντας να ανατινάξει το αεροσκάφος. Επίσης, ο πιλότος είχε επικαλεστεί έλλειψη καυσίμων, με αποτέλεσμα να δοθεί άδεια για αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ο Αρχηγός είπε πως αμέσως έδωσε οδηγίες για εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου δράσης, στη βάση του οποίου τέθηκαν σε λειτουργία 2 κέντρα χειρισμού καταστάσεων κρίσεως, ένα στον αεροδρόμιο Λάρνακας με επικεφαλής τον Διοικητή της ΜΜΑΔ και το άλλο στις ειδικές εγκαταστάσεις της ΜΜΑΔ επικεφαλής τον ίδιο. Παράλληλα, στο χώρο μετέβησαν δυνάμεις από διάφορα Τμήματα της Αστυνομίας, μεταξύ των οποίων μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού της ΜΜΑΔ, διαπραγματευτές μέλη της Αστυνομίας και πυροτεχνουργοί.

Ακόμη, μέσα στα μέτρα που λήφθηκαν, ολόκληρη η περιοχή του αεροδρομίου αλλά και γειτνιάζουσες περιοχές αποκόπηκαν σε απόσταση ασφαλείας. Στη συνέχεια, άρχισαν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες διήρκεσαν 6 ώρες και μέσα από αυτή τη διαδικασία επιτεύχθηκε σταδιακά η απελευθέρωση και των 72 ομήρων, ενώ ακολούθησε η σύλληψη του αεροπειρατή από μέλη του αντιτρομοκρατικού Ουλαμού.

“Όπως διεφάνη από την αρχή της διαπραγμάτευσης τα κίνητρα του δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία όπως αυτή έχει εξελιχθεί σε διεθνές επίπεδο και όπως την γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια”, είπε, τονίζοντας ωστόσο πως στο αρχικό στάδιο η Αστυνομία δεν γνώριζε τι ακριβώς είχε να αντιμετωπίσει και έτσι γίνονταν αξιολογήσεις συνεχώς με βάση τη ροή των πληροφοριών και αναπροσαρμογές ως προς τον τρόπο διαχείρισης του θέματος τόσο σε επίπεδο διαπραγμάτευσης όσο και σε επίπεδο επιχειρησιακής δράσης.

Ο Αρχηγός είπε πως παράλληλα υπήρχε συνεχής επικοινωνία, συνεργασία και συντονισμός με το Κέντρο Κρίσεως που στήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και εξήγησε ότι οι αποφάσεις που παίρνονταν λάμβαναν υπόψη το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη με την εμπλοκή όλων των υπηρεσιών της Αστυνομίας με στόχο να εξαχθούν ορθά και ασφαλή συμπεράσματα, να επισημανθούν βέλτιστες πρακτικές και να εντοπιστούν οι όποιες πτυχές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ακόμα καλύτερα.

“Η χθεσινή μέρα κατέδειξε την ετοιμότητα και τα επίπεδα επαγγελματισμού των υπηρεσιών της Αστυνομίας που είναι επιφορτισμένα με την αντιμετώπιση ανάλογων δυσκολιών και απρόβλεπτων καταστάσεων”, είπε, και ευχαρίστησε όλα τα μέλη που ενεπλάκησαν χθες στην επιχείρηση, στην πολιτική αεροπορία, στην Ερμές και στο Κέντρο Κρίσεως του ΥΠΕΞ για τη συνεργασία.

Ερωτηθείς πότε αντιλήφθηκαν τα μέλη της Αστυνομίας ότι ο αεροπειρατής δεν ήταν ζωσμένος με πραγματικά εκρηκτικά, ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως μέχρι και τη στιγμή της σύλληψης δεν γνώριζαν κατά πόσον το γιλέκο που είχε πάνω του ήταν εκρηκτικές ύλες ή όχι, γι αυτό και το περιστατικό μέχρι και την ώρα της σύλληψης έτυχε χειρισμού σαν πραγματικό.

Σε ερώτηση σε σχέση με τα κίνητρα, είπε πως στη σχετική επιστολή που μεταφράστηκε στα ελληνικά υπήρχαν κάποια αιτήματα, ωστόσο το όλο θέμα αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις για το κατά πόσον τα κίνητρα ήταν πολιτικά ή όχι γιατί στην πορεία μέσα από τη διαπραγμάτευσης, αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για άτομο που πιθανόν να έχει μια διαταραγμένη προσωπικότητα, κάτι που ελλοχεύει κινδύνους.

Όσον αφορά την μετέπειτα πορεία της υπόθεσης, ο Αρχηγός είπε πως έχει εκδοθεί διάταγμα προσωποκράτησης 8 ημερών, θα ετοιμαστεί ο φάκελος και θα τεθεί ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα για οδηγίες.

Για τη συνεργασία με τις αιγυπτιακές αρχές, ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως από την αρχή ήταν άψογη ενώ σημείωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί αίτημα να εκδοθεί στην Αίγυπτο ο αεροπειρατής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανθρώπινο μέλος σε παραλία: Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στη θάλασσα - Συνεχίζονται στη ξηρά

Τάφος - Οπλοστάσιο: Ενώπιον Δικαστηρίου οι δύο συλληφθέντες - Δείτε φωτογραφία από τα όπλα που βρήκαν οι Αρχές

Τιμές καυσίμων: Το «παράδοξο» με τα φθηνότερα πρατήρια - Στα ίδια επίπεδα βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Πίνακες

Κωνσταντίνου και Ελένης: Πόσοι Κύπριοι γιορτάζουν σήμερα - Oι παραλλαγές των ονομάτων και η ιστορία των Αγίων

Στιγμές τρόμου στον Μούτταλο: Άγνωστοι έκλεψαν πάνω από €5.000 - Έριξαν πυροβολισμούς

Adele: Τα συγχαρητήρια που έδωσε δημόσια στην κόρη του συντρόφου της



Θανατηφόρο στη Λάρνακα:  Στη δημοσιότητα το όνομα του 29χρονου μοτοσικλετιστή

Θανατηφόρο στη Λάρνακα: Στη δημοσιότητα το όνομα του 29χρονου μοτοσικλετιστή

Σε οδική σύγκρουση που συνέβη γύρω στις 4.30 χθες το απόγευμα στο δρόμο Μενεού προς Περβόλια στην επαρχία Λάρνακας, έχασε τη ζωή του ο Arun Kumar 29 ετών από την Ινδία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top