ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλη η Κύπρος τιμά την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955

Όλη η Κύπρος τιμά την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955

Την επέτειο της έναρξης, πριν από 61 χρόνια, του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ (1955- 1959) κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας τιμά σήμερα ο κυπριακός λαός.

Με δοξολογίες και παρελάσεις σε όλες τις πόλεις η Κύπρος τιμά την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 59.

ΛΑΡΝΑΚΑ

Η πανηγυρική Δοξολογία θα τελεστεί στις 10.00 το πρωί της Παρασκευής (01/04) στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου χοροστατούντος του Επισκόπου Αρσινόης Νεκτάριου στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει o Βοηθός Διευθυντής Α΄ του Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας Δρ. Σίμος Συμεού.

Γύρω στις έντεκα το πρωί θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας, ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο Αθηνών, στις Φοινικούδες.

Στην Αραδίππου η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί γύρω στις 09.30 το πρωί στον Ιερό Ναό  Αποστόλου Λουκά γύρω και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου.

Γύρω στις δέκα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση στην οποία συμμετέχουν τα εκπαιδευτήρια του Δήμου, Σωματεία και Οργανώσεις και θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.

Στην Αθηένου η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις 10 το πρωί στην εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσης και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Αντρούλα Σιημητρά, Επιθεωρήτρια Δημοτικού Σχολείου Αθηένου Κ. Α΄. Θα ακολουθήσει παρέλαση προς το κοιμητήριο Αθηένου όπου θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στους τάφους των Ηρώων.

Στα Πάνω Λεύκαρα η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις 10 το πρωί στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Κυπρούλα Σεργίου, Βοηθός Διευθύντρια του Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων.

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

Στις έξι το πρωί της Παρασκευής (01/04) πραγματοποιήθηκε εωθινή παρέλαση στην οποία συμμετείχαν Ναυτοπρόσκοποι και Αεροπροσκόποι, τα Κατηχητικά Αγίου Γεωργίου και Αγίας Βαρβάρας και η ΝΕΔΗΣΥ Αμμοχώστου. Στις επτά το πρωί πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου από τον Δήμαρχο Θεόδωρο Πυρίλλη.

Στις 09.30 θα τελεστεί η πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου  Βασιλείου και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.  Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Κυπριανός Λούης, Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.

Στην Αγία Νάπα η πανηγυρική δοξολογία τελέστηκε γύρω στις 08.30 το πρωί στην εκκλησία της Παναγίας Αγίας Νάπας και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ανδρέας Πόστατζιης, Καθηγητής Ξενοδοχειακών Τεχνικής Σχολής Παραλιμνίου.

Στη Δερύνεια στις 09.00 το πρωί στην εκκλησία των Αγίων Πάντων θα τελεστεί η πανηγυρική δοξολογία, της οποίας θα προστεί ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Πυλιώτης. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει Λούκας Παττίχης, πρώην Εκπαιδευτικός.  Θα ακολουθήσει παρέλαση από την εκκλησία των Αγίων Πάντων μέχρι την προτομή του ήρωα της ΕΟΚΑ 55-59 Δημητράκη Χριστοδούλου όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Στη Σωτήρα η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις 10.15 το πρωί στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Πανεπιστημιακός και Επιστημονικός Συνεργάτης του Μουσείου Αγώνος Ανδρέας Κάρυος. Θα ακολουθήσουν τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Γύρω στις 10.45 θα πραγματοποιηθεί η επαρχιακή παρέλαση Αμμοχώστου στην Λεωφόρο Μακαρίου Γ στην οποία θα λάβουν μέρος οργανωμένα σύνολα από Δήμους και κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου.

ΠΑΦΟΣ

Οι εκδηλώσεις στην Πάφο για την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου ξεκίνησαν με εωθινό στους δρόμους της πόλης από την Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου και των εκπαιδευτηρίων Μέσης εκπαίδευσης υπό την διεύθυνση του Ζαχαρία Ευαγγέλου.

Η φιλαρμονική στις 06:30 το πρωί (01/04) διήλθε από τις λεωφόρους Γεωργίου Γρίβα Διγενή , Ευαγόρα Παλληκαρίδη και Νικολάου Νικολαϊδη, Νεόφυτου Νικολαϊδη και τερμάτισε στην Λέσχη Αξιωματικών.

Στις 07:15 πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πάφου από αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955 – 1959 στην παρουσία των αρχών και των παλιών πολεμιστών . Παιάνισε η Φιλαρμονική και απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές.

Στις 10:00 το πρωί αναμένεται να τελεστεί η θεία λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου , χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, συμπαραστατούμενου από τον ιερό κλήρο της πόλης.

Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Στρατιωτικό επίσης απόσπασμα θα απονείμει τιμές υπό τους ήχους της φιλαρμονικής.

Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο Επαρχιακός επιθεωρητής Δημοτικής εκπαίδευσης Κώστας Χάμπιαουρης.

Μετά την δοξολογία θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 1955- 59 στο χώρο του μνημείου αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955- 59 στο Δημοτικό πάρκο Δασούδι.

Της δέησης θα προστεί ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος , ενώ απόδοση τιμών θα δοθεί από απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς.

Στην δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 που θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου στην Πάφου,  θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου.

 Μετά τη  δοξολογία ο Πρόεδρος της Βουλής και οι άλλοι επίσημοι θα καταθέσουν στεφάνι στις προτομές των ηρώων της Πάφου που βρίσκονται στο Πάρκο «Δασούι».

Εξάλλου στις 19:00 το απόγευμα θα γίνει η υποστολή της σημαίας στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πάφου, στην παρουσία των Αρχών και των Παλαιών Πολεμιστών ενώ απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς θα αποδώσει τιμές υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής.

Ακολούθως θα δοθεί ανοικτή δεξίωση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Πάφου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πάφου προς τιμήν των Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. 1955 1959.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»



Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top