ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα επέβαλε κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα

Η Κίνα επέβαλε κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα

Η απόφαση της κινεζικής κυβέρνηση ελήφθη μία εβδομάδα μετά τη διεξαγωγή του συμβουλίου πυρηνικής ενέργειας και τη συνάντηση που είχαν ο Μπαράκ Ομπάμα με το Σι Τζιπίνγκ.

Σημαντικές εμπορικές κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας, μετά και τις τελευταίες δοκιμές πυραυλικών συστημάτων από την Πιονγιάνγκ, αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση της Κίνας, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξαν και οι υπόλοιπες δυνάμεις που συνιστούν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε συσταθεί τον Μάρτιο, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, η οποία είχε ήδη πραγματοποιήσει δοκιμή πυρηνικής βόμβας, καθώς και ενός πυραύλου μακράς απόστασης, υποστηρίζοντας πως σκοπεύει να θέσει δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη για επιστημονικούς λόγους. Την ίδια στιγμή, αναφορές έκαναν λόγο για ενεργοποίηση αντιδραστήρων για την παραγωγή ραδιενεργών υλικών, τα οποία χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πυρηνικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς. Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι άλλες δυνάμεις της Δύσης, είχαν ασκήσει μεγάλη πίεση στην Κίνα, προκειμένου να υιοθετήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου, επιβάλλοντας κυρώσεις στην Πιονγιάνγκ.

Σχεδόν έναν μήνα μετά, το Πεκίνο αποφάσισε σημαντικούς περιορισμούς στο εμπόριο άνθρακα, σιδήρου, σιδηρομεταλλευμάτων, χρυσού και τιτανίου, μεταξύ άλλων. Όπως είχε επισημανθεί στο Συμβούλιο, η συνεργασία και συμμετοχή της Κίνας στις κυρώσεις απέναντι στη Βόρεια Κορέα αποτελούσε κομβικό σημείο του σχεδίου. Η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης ελήφθη μετά το συμβούλιο πυρηνικής ενέργειας που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον και την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπίνγκ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Κινέζου προέδρου, ο οποίος τόνισε ότι «η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν την ευθύνη να δουλέψουν μαζί πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Τα Ηνωμένα Έθνη επιβάλουν κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα από το 2006, όταν αποκαλύφθηκε το σχέδιο παραγωγής πυρηνικών όπλων από το καθεστώς της Πιονγκιάνγκ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top