ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκάνδαλο 12 εκ. με άρωμα… Helector σε εκκρεμότητα – Είχαν δοθεί άμεσα οδηγίες από Γενικό Εισαγγελέα

Σκάνδαλο 12 εκ. με άρωμα… Helector σε εκκρεμότητα – Είχαν δοθεί άμεσα οδηγίες από Γενικό Εισαγγελέα

Σε εκκρεμότητα παραμένει η διερεύνηση του καταγγελθέντος σκανδάλου με τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων που απεκάλυψε το ThemaOnline από τον Οκτώβριο του 2015.

Του Φάνη Μακρίδη

Άτομα που όπως αποδείχθηκε είχαν εμπλοκή με το σκάνδαλο της Helector (XYTY και ΧΥΤΑ, Κόσης και Πάφου αντίστοιχα), συμμετείχαν και στο έργο για αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Αυτή η αποκατάσταση σύμφωνα με καταγγελίες έγινε με σκανδαλώδη τρόπο, καθώς αντί να απομακρύνονται τα απορρίμματα και να λαμβάνονται μέτρα για να μην μολύνεται το υπέδαφος, κάποιοι «κύριοι» φέρονται να φρόντιζαν ώστε να θάβονται τα σκουπίδια με χώμα και ογκόλιθους. Με απλά λόγια, δεν τηρούσαν τους όρους συμβολαίου με το κράτος και ούτε ενεργούσαν βάσει των προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα κέρδη τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
 

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: «Χέρι» σε ΧΑΔΑ Πάφου και Λάρνακας ο καταζητούμενος της HELEKTOR – Τον βαραίνει και καταγγελία στο ΥΠΕΣ!

Παίρνει το… όπλο του ο Χάσικος για σκάνδαλο με τα ΧΑΔΑ- Έθαβαν τα σκουπίδια κι έβαζαν ογκόλιθους

Μάλιστα, το σκάνδαλο με τους ΧΑΔΑ πήρε διαστάσεις τον περασμένο Μάρτιο, όταν ήρθε στην επιφάνεια η περίπτωση του Ιμάντ Μπακλέ. Ο τελευταίος τότε καταζητείτο για την υπόθεση με το ΧΥΤΑ Πάφου και το ΧΥΤΥ Κόσιης. Ως γνωστόν επρόκειτο για τον υπεύθυνο μηχανικό της εταιρείας HELECTOR, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα του προσάπτονται είχε καθοριστικό ρόλο στη… διαδρομή των μιζών. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ήταν ο άνθρωπος που φερόταν να έδινε στην τριμελή επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών μίζες. Τουλάχιστον, βάσει των όσων αναφέρθηκαν στο δικαστήριο, συνολικά ο Κοκότσης είχε δώσει στον Μπακλέ 157,000 ευρώ, που προορίζονταν για την τριμελή επιτροπή.

Ο Μπακλέ, λοιπόν, είχε «χέρι» κανονικά και με τον νόμο και σε άλλα παρόμοιας φύσεως έργα, όπως είναι ο Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) Πάφου και οι ΧΑΔΑ Πάνω Λευκάρων, Μαρωνίου, Μαρί, Κοφίνου ,Κόρνου, Αλαμινού, Αβδελλερού, Κελλιών και Βορόκλινης. Γι΄ αυτά τα έργα μάλιστα για τα οποία υπεγράφησαν συμβόλαια της τάξεως των  12 εκατομμυρίων ευρώ υπάρχει επίσημη καταγγελία στο Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα στον Σωκράτη Χάσικο από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2015. Όπως μάλιστα είχε αποκαλύψει το ThemaOnline στις 2 Οκτωβρίου, ο υπουργός έχει και στοιχεία στα χέρια του. Τα συμβόλαια για τους ΧΑΔΑ Πάφου και Λάρνακας που αναφέραμε πιο πάνω, τα κέρδισε η κοινοπραξία NEOPHYTOU-TECHNOVA-ΕΡΓΑΣΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. Ο Μπακλέ, λοιπόν, συμμετείχε σ΄ αυτήν την κοινοπραξία μέσω της TECHNOVA, της οποίας είναι διευθυντής.

Όλα αυτά περιήλθαν τον Μάρτιο στην αντίληψη του Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κώστα Κληρίδη, ο οποίος κάθε άλλο παρά αδιαφόρησε. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ThemaOnline, ο κ. Κληρίδης έδωσε άμεσα οδηγίες προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση και η αλήθεια είναι ότι έγιναν κάποιες προκαταρκτικές ενέργειες, με την εμπλοκή του ΤΑΕ και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Μάλιστα, προέκυψε και μαρτυρία που επιβεβαιώνει ότι δίδονταν οδηγίες για να θάβονται τα σκουπίδια κι όχι να απομακρύνονται. Ωστόσο, το όλο θέμα παρέμεινε σε στασιμότητα…

H όλη υπόθεση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης στην περίπτωση του Μπακλέ, προκειμένου να μιλήσει για το σκάνδαλα με τους ΧΥΤΥ και ΧΥΤΑ. Ωστόσο, αυτή η ευκαιρία μάλλον χάνεται…

Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές Γιώργος Περδίκης και Χριστάκης Τζιοβάνης, είχαν κάνει αναφορές  τον Ιούνιο του 2015 περί διαπλοκής δημοσίων υπαλλήλων στους ΧΑΔΑ.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top