ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος Μαΐου θα πάρουν την αύξηση στην μικρή σύνταξη τους οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Τέλος Μαΐου θα πάρουν την αύξηση στην μικρή σύνταξη τους οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Στα τέλη Μαΐου θα καταβληθεί αναδρομικά στους χαμηλοσυνταξιούχους η αύξηση στην μικρή σύνταξη, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία απάντησε ταυτόχρονα στις επικρίσεις που δέχεται το Υπουργείο της.

H κ. Αιμιλιανίδου συναντήθηκε την Τετάρτη (18/05) με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και αντιπροσωπεία του κόμματος, με τους οποίους συζήτησε τα θέματα που απασχολούν το Υπουργείο Εργασίας.

Λέγοντας ότι το Υπουργείο έβαλε από την πρώτη στιγμή την στήριξη των όσων έχουν πραγματική ανάγκη, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) στηρίζει σήμερα 59.000 πρόσωπα έχουν στήριξη μέσω του ΕΕΕ και 11.500 οικογένειες που δεν είχαν καμία απολύτως στήριξη από το κράτος. «Για πρώτη φορά μέσω του ΕΕΕ μπορούν να έχουν δίχτυ προστασίας το οποίο είναι τόσο αναγκαίο», είπε.

Απαντώντας σε επικρίσεις, η κ. Αιμιλιανίδου είναι ότι είναι «το μεγαλύτερο λάθος» να λέγεται ότι το ΕΕΕ είναι €480, που είναι το εισόδημα για ένα πρόσωπο. «Αν υπάρχει οικογένεια με δύο παιδιά μιλάμε για για €1.200. Άρα δεν είναι ορθή η οποιαδήποτε δήλωση για €480», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την ανεργία, η Υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως «υπάρχει μια μεγάλη μείωση της ανεργίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ», προσθέτοντας πως «σήμερα η ανεργία από το 16% είναι στο 12%. Αυτό δεν μας εφησυχάζει αλλά δείχνει ότι οι ενέργειες οι οποίες γίνονται, η ανάπτυξη της οικονομίας είναι στην ορθή πορεία».

Νέο νομοσχέδιο αποπληρωμή καθυστερημένων οφειλών με δόσεις

Εξάλλου, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως το Υπουργείο προέβη στις αναγκαίες προετοιμασίες έτσι ώστε το νομοσχέδιο για την καταβολή των καθυστερημένων οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να προωθηθεί μετά τις εκλογές.

«Έχουμε ενημερώσει ότι ολοκληρώσαμε τον όλο σχεδιασμό του συστήματος, τα μηχανογραφικά συστήματα, τα έντυπα και όλα όσα χρειάζονται έτσι ώστε άμεσα να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας», ανέφερε.

Παράληλλα, η κ. Αιμιλιανίδου ανακοίνωσε ότι το Μάιο θα καταβληθεί αναδρομικά το αυξημένο συμπλήρωμα στους χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν μικρή σύνταξη. Όπως είπε, οι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά την αύξηση για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο και επιπρόσθετα την αύξηση του Μαΐου.

Απέρριψε ότι η αύξηση που δόθηκε είναι ψίχουλα, λέγοντας ότι η αύξηση ανά νοικοκυριό χαμηλοσυνταξιούχων θα είναι €40 και όχι €20.

«Δεν μπορώ πραγματικά να δεχθώ άποψη ότι €4,5 εκατ σήμερα είναι ψίχουλα. Είναι αυτά που είπαμε και θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική της κοινωνικής δικαιοσύνης, όποιοι πραγματικά έχουν ανάγκη παίρνουν περισσότερες παροχές», είπε.

Τέλος, η κ. Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε και στους πολύτεκνους, λέγοντας ότι εδώ και αρκετό συζητείται το πρόβλημα που υπάρχει στο επίδομα τέκνου, όπου μία οικογένεια με δύο παιδιά έχει τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια με μία οικογένεια με πέντε παιδιά, λέγοντας ότι «αυτά είναι λάθη, αυτά είναι στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν».

«Άρα θα συνεχίσουμε πραγματικά να υλοποιούμε στην πράξη αυτά που οφείλουμε στους πολίτες, αλλά σε εκείνους που έχουν ανάγκη», κατέληξε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως η Κυβέρνηση έχει βγάλει τη Κύπρο από το μνημόνιο αλλά συνεχίζει τις υπεύθυνες πολιτικές διότι δεν έχουν εκλείψει τα προβλήματα, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση επιστρέφει μέρος των  θυσιών του λαού «στην κοινωνία για να αντιμετωπίσουμε μέχρι να λύσουμε εντελώς τα προβλήματα».

«Σε αντίθεση με αυτούς που έχουν οδηγήσει με τις πολιτικές τους τη χώρα στη βαθιά κρίση και καθημερινά απαγγέλλουν τα προβλήματα και επενδύουν στη μιζέρια», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν απτά αποτελέσματα, μια δικαιότερη αντιμετώπιση της κοινωνίας. 11.500 οικογένειες για πρώτη φορά έχουν μια στήριξη μέσα από το σύστημα του ΕΕΕ, οικογένειες που δεν έπαιρναν τίποτα».

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι αυτοί που δεν έχουν εγκριθεί για το ΕΕΕ, είναι όσοι διατηρούσαν ταυτόχρονα σημαντικές καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, €200.000, €300.000, €500.000 κάποτε και περισσότερα χρήματα, όπως είπε. «Αυτούς εννοεί ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και το κόμμα του όταν λένε ότι πήραμε από τους φτωχούς και δώσαμε στους φτωχότερους; Οι φτωχοί στους οποίους αναφέρεται το ΑΚΕΛ είναι εκείνοι που έχοντας καταθέσεις σε τράπεζες ξεγελούσαν το κράτος παίρνοντας και κοινωνικές παροχές», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας, λέγοντας ότι η Κύπρος ήταν η χώρα με την ταχύτερη αύξηση της ανεργίας, η οποία τετραπλασιάστηκε από το 2008 μέχρι το 2013. Απάντησε και στη θέση του ΑΚΕΛ που μιλά για μισθούς των €500, εξηγώντας ότι το ποσό αυτό αφορά την επιδότηση που παίρνουν άνεργοι για να αποκτήσουν προσόντα και να μπουν ξανά στην αγορά εργασίας.

 

«Απ` εκεί που ήμασταν μίζεροι πρωταθλητές της ανεργίας η Κύπρος είναι η χώρα στην οποία μειώνεται ταχύτερα η ανεργία», είπε και συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση δεν θα εφησυχάσει «αν δεν υπάρξουν συνθήκες πλήρους απασχόλησης που ξέρουμε ότι είναι το φυσιολογικό για την Κύπρο.

 

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι στην εισήλθαν και οι Υπουργοί στην προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ακούγονται επικρίσεις κατά της Κυβέρνησης πολλές φορές με εντελώς λανθασμένα στοιχεία και δεδομένα. «Τι θα πρέπει να γίνει; η Κυβέρνηση να μην απαντά; θέλουν να μπούμε σε διαδικασία που να κτυπούν πέναλτι χωρίς τερματοφύλακα, είπε, προσθέτοντας ότι «αυτοί που λένε ότι η Κυβέρνηση δεν πρέπει να παίρνει αποφάσεις, ουσιαστικά προτείνουν μια συνταγή ακυβερνησίας, κυβερνητικής παράλυσης», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top