ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλευτικές εκλογές 2016: Άνοιξαν οι κάλπες σε όλες τις πόλεις

Βουλευτικές εκλογές 2016: Άνοιξαν οι κάλπες σε όλες τις πόλεις

Άνοιξαν στις 07:00 το πρωί της Κυριακής (22/5) οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα για την ανάδειξη των βουλευτών της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 12 το μεσημέρι για διάλειμμα μίας ώρας, θα ανοίξουν στη μία το μεσημέρι και η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα, οπόταν θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Οι εγγεγραμμένοι εκλογείς στη Λευκωσία είναι 193.192. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στις σημερινές (22/5) εκλογές, ανέρχεται στους 542.915, ο οποίος είναι κατά 12 χιλιάδες περίπου μεγαλύτερος απ΄ αυτό των βουλευτικών εκλογών του 2011 και αποτελεί το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα που είχε ποτέ η Κύπρος, σε εθνικές εκλογές.

Δικαίωμα ψήφου έχουν και 70 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας και 201 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου. Οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Δημοκρατίας της Επαρχίας Κερύνειας ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α, Κέντρο Ρ`, και αυτοί της Επαρχίας Αμμοχώστου στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου, Κέντρο Γ`.

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

ΠΑΦΟΣ: Με απόλυτη τάξη και ηρεμία άρχισε η εκλογική διαδικασία στην πόλη της Πάφου για ανάδειξη των τεσσάρων εδρών στην Επαρχία Πάφου, που διεκδικούν 39 υποψήφιοι από κομματικούς συνδυασμούς και ένας ανεξάρτητος.

Το ποσοστό προσέλευσης τις πρώτες ώρες αναμένεται, με βάση την εμπειρία από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, να είναι μικρό.  

Οι περισσότεροι  ψηφοφόροι συνήθως προσέρχονται στις κάλπες γύρω στις 10:00 το πρωί και η ψηφοφορία διεξάγεται μέχρι τις 18:00 ώρα, που κλείνουν οι κάλπες. 

Η Επαρχιακή διοίκηση βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για τις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με την Έπαρχο Πάφου και Έφορο Εκλογικής Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου Μαίρη Λάμπρου.

Στην Πάφο λειτουργούν 130 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων το ένα αφορά τις θρησκευτικές ομάδες των Μαρωνιτών και Λατίνων.

Στην Πάφο, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανέρχονται σε 48.950, εκ των οποίων οι 41.853 είναι αυτόχθονες και 7.097 εκτοπισμένοι. Μικρό ποσοστό δήλωσε για να ψηφίσει στο εξωτερικό.

Επίσης σε κάποια εκλογικά κέντρα της εκλογικής περιφέρειας Πάφου, υπάρχουν εκτοπισμένοι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών Αμμοχώστου, Κερύνειας και Λευκωσίας για τους οποίους θα συμπληρωθούν ξεχωριστά έντυπα σε ό,τι αφορά τους κομματικούς ψήφους και τους σταυρούς προτίμησης.

Έγιναν κάποιες μιρκο-τροποποιήσεις στα εκλογικά κέντρα. Οι αλλαγές, αφορούν τα τέσσερα εκλογικά κέντρα Μουττάλου που στεγάζονταν στο 5ο Δημοτικό σχολείο, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης. Επίσης τα τρία εκλογικά κέντρα του Δημήτρειου Δημοτικού σχολείου που βρίσκονται παραπλεύρως της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου μεταφέρθηκαν στο Α’ Δημοτικό σχολείο έναντι του Δικαστικού Μεγάρου. Επιπρόσθετα δύο εκλογικά κέντρα εκτοπισμένων που στεγάζονταν στο Νικολαϊδειο Γυμνάσιο μεταφέρθηκαν στο Α’ Λύκειο.

Στην Πάφο, εργάζονται γύρω στους 554 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 150 είναι άνεργοι πτυχιούχοι.

AMMOXΩΣΤΟΣ: Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν εκτός από το εκλογικό βιβλιάριο και με τις νέου τύπου ταυτότητες, ενώ σημειώνεται πως για την Αμμόχωστο ο κόσμος δικαιούται να βάλει μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης.

Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου λειτουργούν συνολικά 51 εκλογικά κέντρα. Το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο είναι στο Γυμνάσιο Δερύνειας με 700 εκλογείς και το μικρότερο στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου με 427 εκλογείς.

Οι εγκλωβισμένοι ψηφίζουν στο Κέντρο Γ στην Αχερίτου ενώ οι εκλογείς Λευκωσίας και Κερύνειας ψηφίζουν στο Κέντρο Ν του Β Δημοτικού Σχολείου Παραλιμνίου. Συγκεκριμένα, 185 εκτοπισμένοι είναι της επαρχίας Κερύνειας και 258 είναι εκτοπισμένοι της επαρχίας Λευκωσίας.
 
Οι εκλογείς των θρησκευτικών ομάδων, δηλαδή οι Μαρωνίτες και οι Λατίνοι ψηφίζουν σε εκλογικά κέντρα στη Λάρνακα.
 
Ο αριθμός των ψηφοφόρων στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι 30,735, ενώ ο αριθμός των ψηφοφόρων παγκύπρια για την Αμμόχωστο είναι 110,879.  

Για τη διεξαγωγή των εκλογών στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου εργάζονται συνολικά 255 υπάλληλοι μεταξύ των οποίων 77 άνεργοι πτυχιούχοι.

ΛΑΡΝΑΚΑ: Για τη Λάρνακα οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι δύο σταυρούς προτίμησης.
 
Για την εκλογική περιφέρεια Λάρνακας αναλογούν έξι βουλευτικές έδρες και συνολικά λειτουργούν 187 εκλογικά κέντρα εκ των οποίων τα δύο είναι για τις θρησκευτικές ομάδες, δηλαδή τους Λατίνους και τους Μαρωνίτες που θα ψηφίσουν στο Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο.

Αναλυτικά, για την επαρχία της Λάρνακας λειτουργούν συνολικά 101 κάλπες, ενώ υπάρχουν 61 κάλπες για την Αμμόχωστο, 1 για τη Λευκωσία και 1 για τη Κερύνεια.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας ανέρχονται στους 92.481 εκ των οποίων οι 55,005 είναι Λαρνακείς και 37,476 είναι εκτοπισθέντες, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους που έχουν συμπληρωθεί στις 2 Απριλίου 2016 έχουν εγγραφεί 2,100 νέοι ψηφοφόροι.

ΛΕΜΕΣΟΣ: Στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού θα λειτουργήσουν 333 εκλογικά κέντρα, με  τα 244 να αφορούν τους αυτόχθονες, 51 ψηφοφόρους της Αμμοχώστου, 20 ψηφοφόρους της Λευκωσίας, 15 της Κερύνειας και ένα της Λάρνακας, ενώ ένα εκλογικό κέντρο θα λειτουργήσει για τους Λατίνους και ένα για τους Μαρωνίτες (για τη θρησκευτική ομάδα των Αρμενίων ήδη έχει εκλεγεί, άνευ ανθυποψηφίου, ο Βαρτκές Μαχτεσιάν).
 
Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ανέρχεται σε  151.437 εκλογείς από τους οποίους 110.787  είναι αυτόχθονες και 40,650 είναι εκτοπισθέντες. Από τους εκτοπισθέντες, οι 25.292 είναι από την Αμμόχωστο, 8.747 από τη Λευκωσία, 6.503 από την Κερύνεια και 108 από τη Λάρνακα. Από πλευράς θρησκευτικών ομάδων οι εκλογείς ανέρχονται σε 635 Μαρωνίτες και 268 Λατίνους, οι οποίοι θα ψηφίσουν στη Σχολή St.Mary`s.
 
Σύμφωνα με τον κ.Τσολάκη, έχουν καθοριστεί ξεχωριστά εκλογικά κέντρα για τους αυτόχθονες και ξεχωριστά για τους εκτοπισθέντες από Λευκωσία, Κερύνεια και Αμμόχωστο. Επίσης, έχει καθοριστεί ειδικά για τους εκτοπισθέντες εκλογείς της Επαρχίας Λάρνακας, ένα εκλογικό κέντρο στην Α` Τεχνική Σχολή Λεμεσού (Κέντρο Θ). Το δε μοναδικό μεικτό εκλογικό κέντρο είναι στο περιφερειακό δημοτικό σχολείο Τριμίκλινης (Κέντρο Β) για εκλογείς Λευκωσίας και Κερύνειας.
 
Περίπου 1200 υπάλληλοι εργάζονται για τις ανάγκες των βουλευτικών εκλογών, στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, μεταξύ αυτών και 440 άνεργοι επιστήμονες, δυο σε κάθε μεγάλο εκλογικό κέντρο και ένας σε μικρότερα εκλογικά κέντρα.

Στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού ψηφίζει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και συγκεκριμένα στο Λανίτειο (Κέντρο Α), στις 9:00, ενώ από πλευράς Αρχηγών Κομμάτων, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ψηφίζει στις 9:45 στο Κρατικό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης που στεγάζεται στο Λανίτειο Λύκειο (Κέντρο Ε`), ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, Κυριάκος Κυριάκου, στις 11.15 στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αποστόλου Ανδρέα (Κέντρο Γ) και η Πρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη», Ελένη Θεοχάρους, στις 11:45, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου (Κέντρο Δ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top