ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 14 Ιουνίου η ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

Στις 14 Ιουνίου η ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

Στις 14 Ιουνίου το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας θα εκδώσει την ενδιάμεση απόφασή του επί του αιτήματος της υπεράσπισης στην υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου για παραπομπή νομικού ερωτήματος στο Ανώτατο Δικαστήριο που αφορά στη νομιμότητα συγκεκριμένης κανονιστικής διοικητικής πράξης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στην οποία βασίζεται η κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, την οποία αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι.

Στη σημερινή δικάσιμο, αγόρευσε η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής, Πολίνα Ευθυβούλου, η οποία η μεταξύ άλλων επιχειρηματολόγησε ότι δεν είναι ορθό στο στάδιο στο οποίο βρίσκεται η δική να γίνει παραπομπή για εξέταση αυτού του νομικού ερωτήματος, παραπέμποντας και σε προηγούμενες αποφάσεις και νομικές νομικές αυθεντίες.

Η κ. Ευθυβούλου είπε πως οι συνήγοροι υπεράσπισης θα έπρεπε να είχαν εγείρει το αίτημα για παραπομπή του νομικού ερωτήματος στο Ανώτατο Δικαστήριο πριν το Κακουργιοδικείο εκδώσει την ενδιάμεση απόφαση στο στάδιο του εκ πρώτης όψεως.

Όπως είπε, το αίτημα για παραπομπή αποτελεί «εξαιρετικό μέτρο το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται με πολλή φειδώ, επειδή κατακερματίζεται η δικαστική διαδικασία».

«Θα έπρεπε να ζητηθεί η παραπομπή πριν εκδοθεί η απόφαση στο στάδιο του εκ πρώτης όψεως», πρόσθεσε.

Η κ. Ευθυβούλου είπε ακόμη πως θέση της κατηγορούσας αρχής είναι ότι τα ζητήματα που θέτει η υπεράσπιση μπορούν να ελεγχθούν κατ` έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εφόσον καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι, ύστερα από απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου.

Σημείωσε δε ότι ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα έφεσης της πρωτόδικης απόφασης, ένα δικαίωμα που παρέχεται και στον Γενικό Εισαγγελέα και πρόσθεσε ότι τέτοια νομικά ερωτήματα εκκρεμούσης της δίκης γίνονται κατ` εξαίρεση.

«Για να το στείλετε προς γνωμοδότηση και να κατακερματίσετε τη δίκη, σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι τόσο κρίσιμο, που να νοιώθει το Δικαστήριο πως αν (το νομικό ερώτημα) δεν απαντηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μπορείτε να συνεχίσετε», είπε.

Και οι έξι κατηγορούμενοι (Τράπεζα Κύπρου, Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμη, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή) έχουν κληθεί στο `εκ πρώτης όψεως` στάδιο σε απολογία για τη 2η κατηγορία, αυτή της χειραγώγησης της αγοράς μεταξύ 14/06/2012 και 26/06/2012. Ότι δηλαδή παρέλειψαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες έτσι ώστε να εκδοθεί δημόσια ανακοίνωση σημαντικού γεγονότος από την Τράπεζα Κύπρου για σημαντική αύξηση των κεφαλαιουχικών αναγκών της από τα €200 εκ. τα οποία είχε ανακοινώσει στις 10/05/2012.

Η Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο καλείται σε απολογία και για τις κατηγορίες 3 και 4, δηλαδή ότι κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 19/6/2012 διέδωσε πληροφορίες που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά μέσα ενώπιον των μετόχων. Για τις κατηγορίες αυτές έχουν κληθεί σε απολογία αντίστοιχα και ο κατηγορούμενος 2, Θεόδωρος Αριστοδήμου, τότε Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας, καθώς και ο κατηγορούμενος 4 Ανδρέας Ηλιάδης, τότε Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος.

Ο κ. Αριστοδήμου έχει κληθεί σε απολογία επίσης στην 5η κατηγορία που έχει σχέση και πάλι με την Ετήσια Γενική Συνέλευση, ότι δηλαδή κατά την παροχή πληροφορίας στους μετόχους της Τράπεζας απέκρυψε ουσιώδη στοιχεία σχετικά με το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της Τράπεζας. Ο κ. Ηλιάδης καλείται σε απολογία και για την 6η κατηγορία, που αφορά επίσης απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων για το έλλειμμα της Τράπεζας κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση ενώ ήταν Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top