ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόεδρος: Καινοτομίες και ουσιαστικές αλλαγές για αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος

Πρόεδρος: Καινοτομίες και ουσιαστικές αλλαγές για αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως και η Διεύθυνση των Φυλακών εργάζονται εδώ και καιρό για τον εκσυχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και δραστηριότητες, υλοποιώντας τη δέσμευση της Κυβέρνησης για ποιοτική αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, εφαρμόζοντας σημαντικές καινοτομίες και υλοποιώντας ουσιαστικές αλλαγές στη φιλοσοφία προσέγγισης των φυλακισμένων στο σύνολό τους, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασίαδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος μιλούσε κατά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ` Αδεία, που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε πως τα τελευταία χρόνια στο σωφρονιστικό μας σύστημα λαμβάνουν χώρα σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν με τον εκσυχρονισμό του νομικού πλαισίου, τον περαιτέρω εκσυχρονισμό του πλαισίου επανένταξης φυλακισθέντων στην κοινωνία, και τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της υπηρεσίας των δεσμοφυλάκων.

Νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ` Αδεία είναι ο Σώτος Σταυρινίδης, πρώην Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής και νέα μέλη οι Γιώργος Μηχανικός, δικηγόρος, Αγάθη Βαλανίδου, ψυχίατρος, Τίνα Παύλου, ψυχολόγος και Σωτηρούλα Χατζημηνά, κοινωνική λειτουργός.

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Σταυρινίδης διαβεβαίωσε, εκ μέρους όλων των μελών του Συμβουλίου, πως "θα επιτελέσουμε τα καθήκοντά μας με πλήρη αμεροληψία, αντικειμενικότητα και σε αγαστή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα προσπαθήσουμε να διεκπεραιώσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο που μας ανατέθηκε, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος της κοινωνίας, χωρίς να παραβλέπουμε τις προσωπικές συνθήκες ενός εκάστου αιτητή/κρατουμένου".

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως "η Πολιτεία, δια του Υπουργικού Συμβουλίου, σας εμπιστεύεται τη λειτουργία ενός θεσμού, ο οποίος είναι ο μόνος που παρέχει τη δυνατότητα περιοδικής επανεξέτασης της μακροχρόνιας κράτησης καταδίκων, ιδιαίτερα δια βίου φυλακισθέντων. Ο δικός σας ρόλος οφείλει να λειτουργεί επικουρικά προς το σωφρονιστικό σύστημα με τρόπο ώστε να συμβάλλετε στην προετοιμασία των καταδίκων για την ομαλή επανένταξη και ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία".

"Η δική σας ευθύνη είναι διττή και δεν συνίσταται μόνο στα όσα προανέφερα, αλλά λογοδοτείτε και έναντι της κοινωνίας προς την οποία οφείλετε να παραδίδετε κρατουμένους, ελεύθερους πολίτες πια, οι οποίοι θα σέβονται και τα δικαιώματα του κοινωνικού συνόλου", επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως "βασικό κριτήριο κατά την επιλογή σας ήταν το γεγονός πως είστε όλοι έγκριτοι, διακεκριμένοι και εξειδικευμένοι επιστήμονες στο χώρο της νομικής, της ψυχολογίας, με γνώση της σωφρονιστικής μεταχείρισης και ιδιαίτερα της αναγκαίας στήριξης των καταδίκων που απαιτείται για τη σταδιακή έξοδό τους από τη φυλακή και την ομαλή ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “η εντιμότητα και ο επαγγελματισμός σας είναι τα εχέγγυα μιας επιτυχούς θητείας στα καθήκοντα που σας εμπιστεύεται η Πολιτεία”.

Ανέφερε πως “επιτέλους διορίζεται μια επιτροπή - και αυτή θέλω να πιστεύω θα είναι η αρχή – στην οποία πλειοψηφούν οι κυρίες, για να μην υπάρχει και το παράπονο ότι γίνονται διακρίσεις” και ευχήθηκε στον Πρόεδρο και στα μέλη του Συμβουλίου καλή επιτυχία στο έργου τους. "Δεν έχω αμφιβολία ότι θα το φέρεται σε πέρας όπως η κοινωνία, αλλά και γενικότερα οι ανθρώπινες αξίες απαιτούν", σημείωσε.

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Σταυρινίδης εξέφρασε, εκ μέρους όλων των μελών του Συμβουλίου, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην Κυβέρνηση θερμές ευχαριστίες “για την τιμή που μας έχετε κάνει με το να μας επιλέξετε και διορίσετε ως μέλη του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων επ` αδεία.

"Έχουμε πλήρη επίγνωση των καθηκόντων που έχουμε αναλάβει με το διορισμό μας. Τα καθήκοντα αυτά σχετίζονται άμεσα με πρόσωπα τα οποία η Πολιτεία, μέσω των δικαστηρίων, έχει τιμωρήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες, με τον εγκλεισμό τους στις φυλακές, στερώντας την προσωπική τους ελευθερία", ανέφερε.

Με τις ενέργειες και τις αποφάσεις μας, σημείωσε, θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε εμπράκτως ότι η εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μας με το διορισμό μας ως μέλη του Συμβουλίου ήταν δικαιολογημένη.

Το παρών τους στην τελετή έδωσαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, και η Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 52χρονος οδηγός του τροχαίου στο Παραλίμνι

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 52χρονος οδηγός του τροχαίου στο Παραλίμνι

Νέα τραγωδία σημειώθηκε στην άσφαλτο, με θύμα τον 52χρονο Nichola Charles Fox από τη Βρετανία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top