ΚΟΣΜΟΣ

Αναφορές στο Κυπριακό και στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στη Βουλή των Λόρδων

Αναφορές στο Κυπριακό και στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στη Βουλή των Λόρδων

«Δυνατή» στήριξη στις προσπάθειες των δύο κοινοτήτων να επανενώσουν την Κύπρο θα συνεχίσει να δίνει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για τη σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε με γραπτή απάντησή της σε σχετική ερώτηση στη Βουλή των Λόρδων η Υφυπουργός Εξωτερικών, βαρόνη Άνελεϊ.

Η ίδια πρόσθεσε πως η βρετανική κυβέρνηση προσβλέπει στη συνέχιση της στενής συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Κύπρου σε μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, «συμπεριλαμβανομένων θεμάτων ασφάλειας και άμυνας και της ενίσχυσης των αξιών που διέπουν την Κοινοπολιτεία».
 
Οι απαντήσεις της βαρόνης Άνελεϊ δόθηκαν τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ γνωστοποίησε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι συνομίλησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με τις προσπάθειές τους για λύση του Κυπριακού. «Ενθάρρυνα αμφότερους τους ηγέτες να αδράξουν την ευκαιρία για μία διαρκή λύση», έγραψε ο κ. Χάμοντ.
 
Σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι το Λονδίνο στηρίζει τη διαδικασία της τουρκικής ένταξης, η οποία «παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέσο ενθάρρυνσης των μεταρρυθμίσεων, της σταθερότητας και της δημοκρατίας στην Τουρκία».
 
Ωστόσο, συμπλήρωσε επικαλούμενη τον Φίλιπ Χάμοντ ότι η τελική ένταξη της χώρας δεν βρίσκεται «ούτε κατ’ ελάχιστο στα χαρτιά» και ότι ο Υπουργός δεν θεωρεί πως θα συμβεί «για δεκαετίες» ακόμα. Πρόσθεσε ότι κάθε χώρα-μέλος έχει βέτο σε κάθε στάδιο της διαδικασίας ένταξης νέων μελών. Σημείωσε δε ότι η Τουρκία θα χρειαστεί να προβεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις πριν μπορέσει να εξεταστεί η ένταξή της.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top