ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιδρούν οι τ/κ για τη στάση της Τουρκίας σε σχέση με τις πυρκαγιές στην Κύπρο

Αντιδρούν οι τ/κ για τη στάση της Τουρκίας σε σχέση με τις πυρκαγιές στην Κύπρο

Η Τουρκία πήγε να εκμεταλλευτεί την καταστροφή, δηλώνουν οι τουρκοκύπριοι πολιτικοί.

Αντιδράσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα προκάλεσε η αναφορά του Τούρκου Υπουργού Δασών και Υδάτων, Βεϊσέλ Έρογλου, ο οποίος όχι μόνο απέκλεισε τα τουρκικά πτητικά μέσα πυρόσβεσης να προσγειωθούν στην “ε/κ πλευρά”, κατά την έκφρασή του, αλλά πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει ένα τέτοιο θέμα, με συγχωρείτε. Μόνο αν υπάρξει λύση. Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα. Μην ανησυχείτε. Κάνουμε μεγάλα βήματα για το μέλλον. Στο τέλος θα ζητήσουν βοήθεια”.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες, πολλοί Τ/κ πολιτικοί, κυρίως από την Αριστερά, επέκριναν τη δήλωση Έρογλου, υποδεικνύοντας ότι όταν έρχονται στην Κύπρο για αθλητικές υποχρεώσεις οι τουρκικές ομάδες προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και στην Τουρκία υψώνουν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και παίζει ο εθνικός ύμνος της Κύπρου.

Σύμφωνα με τη Χαλκίν Σεσί, η “βουλευτής” του ΡΤΚ, Ντογούς Ντεριά, σε δήλωσή της ανέφερε ότι “εκεί υπάρχει μια καταστροφή. Υπάρχει ένα κράτος που προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό του την πυρκαγιά συστήνοντας ομάδα διαχείρισης κρίσεων. Αυτό το κράτος προσπαθεί να οργανώσει τη στήριξη που προσφέρθηκε από άλλα κράτη. Οργανώνει και τη βοήθεια που δόθηκε από το Ισραήλ και τη Γαλλία. Αλλά η Τουρκία, προσφέρει τη βοήθειά της, λέγοντας: ‘Όχι, θα κάνω όπως εγώ γνωρίζω και όπως επιθυμώ!’”.

Φέροντας ως παράδειγμα τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία το 1999, όταν η Ελλάδα έτρεξε να βοηθήσει, υπενθύμισε ότι οι ελληνικές ομάδες διευθύνονταν από την Τουρκική Δημοκρατία. “Δεν εκμεταλλεύθηκαν την κατάσταση και να πουν: ‘θα κάνουμε ότι θέλουμε’. Αυτό είναι το σωστό. Τώρα η Τουρκία γιατί κάνει αυτό το πράγμα; Τι σχέση έχει αυτό με τη φιλία, τη βοήθεια και την ειρήνη; Αλλά εμείς φταίμε. Είμαστε αφελείς. Ξεχνάμε τα πάντα και ελπίζουμε. Δεν είναι η ίδια νοοτροπία με αυτή που, όταν έγινε η καταστροφή στο Μαρί, κάποιοι καυχούνταν με ύφος κράτους ότι πωλήσαμε ηλεκτρισμό στο νότο, χωρίς να απευθύνουν ούτε συλλυπητήρια;”.

Η εφημερίδα Νταϊλογκ (Διάλογος) γράφει ότι υπάρχει μια μερίδα ατόμων από διάφορες πολιτικές παρατάξεις, που υποστηρίζουν ότι, παρά την αρνητική στάση της “ε/κ πλευράς” στο θέμα της παροχής βοήθειας, ο Τ/κ ηγέτης θα έπρεπε να επισκεφθεί την περιοχή Τροόδους και τον τόπο της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Ο ανεξάρτητος «βουλευτής», Χαμίτ Μπακιρτζί θεωρεί πολύ καλό και φυσιολογικό να μεταβεί ο Ακιντζί στην περιοχή που πλήγηκε από την πυρκαγιά, τονίζοντας πως η φύση και τα δέντρα δεν ανήκουν σε κανένα έθνος. Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΡΤΚ, Κουτλάι Ερκ ανέφερε ότι από τη στιγμή που λόγω της πυρκαγιάς ο Αναστασιάδης ανέβαλε την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον Ακιντζί, τότε και ο Τ/κ ηγέτης έπρεπε να πει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θέλει να αξιοποιήσει το χρόνο αυτόν επισκεπτόμενος το σημείο της πυρκαγιάς και να του προτείνει να πάνε εκεί μαζί. «Να δώσουμε μαζί ένα μήνυμα στους ανθρώπους του νησιού και του υπόλοιπου κόσμου έναντι σ’ αυτή την καταστροφή», είπε ο Ερκ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top