ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστασιάδης: Ενθαρρυντική η πρόοδος στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων

Αναστασιάδης: Ενθαρρυντική η πρόοδος στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων

Ενθαρρυντική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την πρόοδο που παρουσιάζεται επί του παρόντος για όσα κεφάλαια συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, όμως απομένουν ακόμη σημαντικά θέματα.

«Πρέπει να πω ότι υπήρξε μια σημαντική πρόοδος όσον αφορά τις εσωτερικές συνεργασίες μεταξύ ομοσπονδιακής κυβερνήσεως και ομοσπόνδων πολιτειών, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση όσον αφορά τις αρμοδιότητες σύναψης διεθνών συμβάσεων», είπε στις δηλώσεις του κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ερωτηθείς κατά πόσο η τ/κ πλευρά επιμένει ότι θα έχει δυνατότητα για σύναψη συμβάσεων και πέραν των θεμάτων της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ο Πρόεδρος είπε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση.

Διευκρίνισε επίσης ότι είναι εντελώς διαφορετικό το θέμα των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων, για τις οποίες διεξάγεται ξεχωριστός διάλογος κατόπιν εντολής των δύο ηγετών προς τους διαπραγματευτές και τις ομάδες που τους πλαισιώνουν.

Ερωτηθείς για το θέμα των συμφωνιών που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν έχει συζητηθεί κάτι ανάλογο αφού θα είναι ξεχωριστό κεφάλαιο, ώστε να καταγραφούν οι συμφωνίες, να εξεταστεί ποιες αντιτίθενται με την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ και διεθνών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία και, όπως είπε, «είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε επί του παρόντος».

Κληθείς να αναφέρει αν με βάση προηγούμενες δηλώσεις του υπάρχει πρόοδος για να οδηγήσει σε κατάληξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι αναφερόταν σε πρόοδο στα συγκεκριμένα κεφάλαια για τα οποία τώρα διεξάγεται συζήτηση, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμη σημαντικά κεφάλαια που πρέπει» να συζητηθούν και σημείωσε ότι επί του παρόντος παρουσιάζεται πρόοδος και θα μπορούσε να πω ενθαρρυντική πρόοδος για όσα συζητούνται.

«Είναι εννέα οι δέσμες των θεμάτων που θα συζητηθούν, συνεπώς δεν μπορεί να καταλήξει κανένας σε ασφαλή συμπεράσματα από την πρόοδο που παρατηρείται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, δηλαδή από τα θέματα που εξετάζονται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι έχει γίνει περαιτέρω προγραμματισμός για τις επόμενες συναντήσεις μέχρι και τις 29 Ιουλίου.

«Έχουν συμφωνηθεί έξι συνολικά συναντήσεις για τον Ιούλιο, λόγω γεγονότων, λόγω θρησκευτικών εορτών των Τουρκοκυπρίων, λόγω των γεγονότων μεταξύ 15 και 20 Ιουλίου, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων από δικής μου πλευράς», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι στο μεσοδιάστημα οι διαπραγματευτές θα επικεντρώνονται στα θέματα που προκύπτουν και που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης.

«Συνεπώς ας ελπίσουμε ότι σταδιακά και μέσα από αυτό τον εντατικό διάλογο θα καταλήξουμε επιτέλους κάπου που να μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τη μια και από την άλλη κοινότητα».

Από ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Τέσσερις συλλήψεις στη Λεμεσό: Toυς τσάκωσαν με την «πραμάτεια» τους - Ανάμεσα τους γυναίκα

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top