ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έπαρχος Πάφου: «Δικαιολογημένη η αύξηση στα ενοίκια που επιβάλλονται σε τ/κ περιουσίες»

Έπαρχος Πάφου: «Δικαιολογημένη η αύξηση στα ενοίκια που επιβάλλονται σε τ/κ περιουσίες»

Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών στο ενοίκιο που καταβάλλουν άτομα, πρόσφυγες και μη, στους οποίους παραχωρήθηκαν πριν αρκετά χρόνια κατοικίες που ανήκουν σε Τουρκοκύπριους για χρήση, οι οποίες ήταν εγκαταλελειμμένες και ερειπωμένες.

Η κ. Λάμπρου κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στον Άγιο Ιωάννη της Επαρχίας Πάφου 200 περίπου άτομα, πρόσφυγες και μη, σε σχέση με την αύξηση του ενοικίου.

Το παρών τους στην εκδήλωση έδωσαν η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, και οι βουλευτές Νίκος Κέττηρος του ΑΚΕΛ και Κυριάκος Χατζηγιάννης του ΔΗΣΥ.

Σχετική επιστολή απέστειλε ο Σολωμής Καρατζιάς, εκ μέρους της ομάδας επηρεαζόμενων, στον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο και στην Επίτροπο Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου/

Στην επιστολή του ο κ. Καρατζιάς καλεί τον Υπουργό να αναθεωρήσει την απόφασή του, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που όλοι μιλούν για μείωση μισθών και ζητά όπως διευθετηθεί συνάντηση μαζί του άμεσα προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις δικές τους θέσεις.

Στην επιστολή που απέστειλαν στην κ. Σαββίδου ζητούν την παρέμβασή της γιατί - όπως υποστηρίζουν –  δεν έγινε καμία διαβούλευση μαζί τους. Οι επηρεαζόμενοι ανέφεραν πως αυτούς τους χώρους τους μετέτρεψαν σε κατοικίες, ξοδεύοντας όλα αυτά τα χρόνια, δίδοντας παράλληλα ζωή στις εγκαταλειμμένες κοινότητες, και συμβάλλοντας στην καθαριότητά τους, καταβάλλοντας τους φόρους και τα τέλη.

Η Έπαρχος Πάφου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, χαρακτήρισε δικαιολογημένη την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, λέγοντας πως οι τουρκοκυπριακές οικίες που δόθηκαν για εξοχικούς σκοπούς πέραν των δύο δεκαετιών είχαν δοθεί τόσο σε πρόσφυγες όσο και σε μη πρόσφυγες με πολύ χαμηλό ενοίκιο.

Ήταν – όπως είπε στο ΚΥΠΕ - «κατοικίες που βρίσκονταν σε χωριά για τα οποία δεν  υπήρχε αρχικά ενδιαφέρον από εκτοπισμένους για μόνιμη διαμονή και δόθηκαν σε τέτοιες περιπτώσεις που αναλάμβαναν το κόστος από μόνοι τους να τις συντηρήσουν».

Η  Έπαρχος Πάφου ανέφερε πως το ενοίκιο ήταν γύρω στα 8 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο, ενώ εκτός από τις κατοικίες αρκετοί δικαιούχοι επωφελήθηκαν και με αρκετό χώρο πέριξ ως αυλή ή ως μικρό κλήρο.

Η κ. Λάμπρου είπε πως σύμφωνα με την πολιτική απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Κηδεμόνα των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών,  που επικυρώθηκε και από τη Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα έπρεπε να υπάρχει αύξηση των ενοικίων.   

Επεξηγώντας περαιτέρω, η κ. Λάμπρου είπε πως τα περασμένα χρόνια που ήταν τόσο χαμηλά τα ενοίκια οι παραπονούμενοι και δικαιούχοι έχουν αποσβέσει τη δαπάνη που κατέβαλαν. Επειδή, συνέχισε, είναι χαμηλά τα ενοίκια «αποφασίστηκε η βαθμιαία αύξηση, σε κάποιες περιπτώσεις αυξήθηκε στα 25 ευρώ, σε άλλες στα 35 και σε κάποιες στα 50 ευρώ, ανάλογα με την έκταση της οικίας και του χώρου που κρατούν και ανάλογα με το ενοίκιο που κατέβαλλαν προηγουμένως».

Ένας πρόσφυγας που θα πάρει ένα υποστατικό στην Πάφο ή σε περίχωρο, εκτός του ότι οφείλει να το συντηρεί,  πρέπει να πληρώνει και το ενοίκιο. Σημείωσε επίσης πως υπήρχε μια χαλαρή κατάσταση υπέρ των ατόμων αυτών, που έπρεπε να διορθωθεί.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την κ. Λάμπρου, "η άλλη πολιτική που εφαρμόζει ο Υπουργός Εσωτερικών δικαιολογημένα είναι η απόφαση που λήφθηκε τα τελευταία 2 χρόνια να μην παραχωρούνται αυτές οι κατοικίες σε μη πρόσφυγες αφού δεν το επιτρέπει και ο Νόμος".

Σήμερα, είπε, “οι κατοικίες αυτές δίδονται μόνο σε πρόσφυγες για μόνιμη διαμονή και όχι ως εξοχική κατοικία”. Ανέφερε ακόμα πως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που κάποιοι πρόσφυγες δεν συντήρησαν τις κατοικίες που τους δόθηκαν.

Απαντώντας σε ερώτηση για  το ύψος της αύξησης των ενοικίων, η Έπαρχος Πάφου είπε ότι όσοι πλήρωναν 10 ευρώ το μήνα ενοίκιο θα καταβάλλουν τώρα 25 ευρώ, όσοι πλήρωναν από 11 μέχρι 20  θα καταβάλλουν 35 ευρώ, όσοι πλήρωναν 21 μέχρι 30 ευρώ θα καταβάλλουν 45 ευρώ και όσοι πλήρωναν 31 ευρώ θα καταβάλλουν σήμερα, με την αύξηση, 50 ευρώ μηνιαίως.

Εξάλλου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ για το ίδιο θέμα η κ. Κουκουμά ανέφερε πως αυτές οι κατοικίες είχαν δοθεί σε πρόσφυγες και μη πρόσφυγες από παλιά έναντι πολύ χαμηλού ενοικίου. Όλος αυτός ο κόσμος – όπως είπε - ξόδεψε χρήματα και πολλούς κόπους για να τις κάνει κατοικήσιμες. Σημείωσε πως μπορεί αυτές οι κατοικίες να χαρακτηρίζονται εξοχικές, παρά ταύτα “είναι κατοικίες οι οποίες έχουν επιδιορθωθεί”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως ο κόσμος αυτός διαμαρτύρεται διότι «χωρίς να ενημερωθεί - και σε αρκετά συμβόλαια που τους είχαν παραχωρηθεί δεν αναφέρετο οποιαδήποτε αύξηση του ενοικίου - τώρα ξαφνικά αυξάνεται το ενοίκιο από 100%, 200% μέχρι και 300%”.

Σημείωσε πως «κάποιοι εξ αυτών πλήρωναν 15 μέχρι 30 ευρώ το μήνα ως καταβολή ενοικίου και τώρα τα ενοίκια έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί”, προσθέτοντας πως πέρα από την αύξηση, στο νέο συμβόλαιο που τους ζητείται να υπογράψουν προβλέπεται και αύξηση 7% κάθε δύο χρόνια.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής στην παρουσία και του Αναπληρωτή Διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Μάκη Οικονομίδη πριν κλείσει η Βουλή.

Όπως είπε η κ. Κουκουμά, ο κ. Οικονομίδης τους ενημέρωσε πως οι αυξήσεις αυτές θα πρέπει να τους επιβληθούν, λέγοντας πως από τα χρόνια που έχουν περάσει έχουν αποσβεστεί τα έξοδα που έκαναν για την επιδιόρθωση των κατοικιών. Η κ. Κουκουμά είπε ακόμα πως επειδή αυτές οι κατοικίες ήταν παλιές, χρειάζεται συνεχής συντήρηση.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε επίσης πως η απάντηση του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών στην όποια ερώτηση σε σχέση με τις αυξήσεις ή γενικότερα με τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών ήταν ότι επειδή ετοιμάζουν μελέτη για τους τρόπους διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, γενικότερη μελέτη για τα επαγγελματικά υποστατικά για τους τουρκοκυπριακούς κλήρους, για τις κατοικίες και για τις εξοχικές κατοικίες, που υπολογίζουν να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου, τότε στο μέλλον θα εξεταστεί τι άλλο μπορεί να γίνει.

Η κ. Κουκουμά, με δεδομένο ότι ο Κηδεμόνας Τ/κ Περιουσιών θα χρειαστεί τρεις μήνες να ολοκληρώσει τη μελέτη, εισηγήθηκε όπως ανασταλεί η απόφαση για την αύξηση των ενοικίων τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις για εξοχικές κατοικίες.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Πάνε στο Δικαστήριο μοναχοί και δωρητές για τα λεφτά στο χρηματοκιβώτιο - Τι έγινε με τις ενστάσεις στην Ανακριτική

Μείωση επιτοκίων: Ο λόγος που βρίσκεται στον «αέρα» - Ποιες οι σκέψεις της ΕΚΤ και τα σενάρια – Όσα αναφέρει οικονομολόγος στο «Τ»

Έμπλεξε 23χρονος: Συνελήφθη για οπλοφορία - Στα χέρια της Αστυνομίας και ανήλικος

Ετοιμαστείτε για «καυτές» μέρες: Πότε έρχεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας - Συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα

«Θα στείλω όταν φτάσω» - Συγκινεί το νέο τραγούδι για τα Τέμπη



Έντονη αντίδραση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για Κατσουνωτό - «Έδειξε ανυπακοή σε πρόνοιες της νομοθεσίας»

Έντονη αντίδραση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για Κατσουνωτό - «Έδειξε ανυπακοή σε πρόνοιες της νομοθεσίας»

Στην απόφαση για τη μη άσκηση ποινικής δίωξης στον Μιχάλη Κατσουνωτού προχώρησε η Νομική Υπηρεσία, προκαλώντας την αντίδραση Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top