ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος: Ανάγκη προβληματισμού για τον τρόπο προσαρμογής της ΕΕ στα νέα δεδομένα μετά το Brexit

Πρόεδρος: Ανάγκη προβληματισμού για τον τρόπο προσαρμογής της ΕΕ στα νέα δεδομένα μετά το Brexit

Την ανάγκη προβληματισμού για τον τρόπο προσαρμογής μας στα νέα δεδομένα μετά το αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε παρέμβαση στη διάρκεια της Συνόδου των αρχηγών των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ στην Αθήνα.

`Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος επεσήμανε επίσης την ανάγκη να ξεκινήσουμε μια ενδοσκόπηση και μια αυτό-αξιολόγηση, προκειμένου να μπορέσουμε να καθορίσουμε και να επιλύσουμε τα αίτια της αποξένωσης που βιώνουν και αισθάνονται οι πολίτες μας καθώς και του ελλείμματος δημοκρατίας και διαφάνειας που πολλοί από τους πολίτες μας θεωρούν ότι χαρακτηρίζει την πολιτική χαράσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος είπε ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να αποσκοπεί στην ταχύτατη λήψη διορθωτικών μέτρων, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό η Ένωση να καταβάλει προσπάθειες με τρόπο άμεσο, αλλά και ορατό, μέσω μιας περιεκτικής και δημοκρατικής διαδικασίας, να αντιμετωπίσει τη δυσφορία των πολιτών της και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη τους.

Για το θέμα της Ασφάλειας επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη όπως πέραν από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προώθηση και ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Ένωσης, στο εσωτερικό μας μέτωπο θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα υφιστάμενα μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας μέσα από αρτιότερους ελέγχους στα εξωτερικά μας σύνορα, μέσα από την καλύτερη ανταλλαγή και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων και με την ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας.

Είπε ακόμη ότι στην περιοχή της Μεσογείου, το ζήτημα της ασφάλειας συνδέεται άμεσα με τις συνεχείς συρράξεις και την έξαρση της τρομοκρατίας που παρατηρούνται. Είναι κατά συνέπεια επιτακτικό να δώσουμε έμφαση στις εστίες συγκρούσεων στην περιοχή και ιδιαίτερα στη Συρία, στην Ειρηνευτική Διαδικασία της Μέσης Ανατολής και στη Λιβύη, πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης την ενίσχυση των διμερών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις γειτονικές της χώρες, καθώς και την πρωτοβουλία που έχει λάβει μαζί με την Ελλάδα για την εγκαθίδρυση περιφερειακών συνεργασιών, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σε πολλά υποσχόμενους τριμερείς σχηματισμούς κατά τα τελευταία δύο χρόνια με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση των τριμερών και τετραμερών αυτών συνεργασιών, με την προώθηση, μεταξύ άλλων, απτών έργων και προγραμμάτων κοινού οφέλους και την πραγματοποίηση υπουργικών συναντήσεων και Συνόδων Κορυφής.

Οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει έχουν ως στόχο την επίτευξη σταθεροποίησης, ειρήνης και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο Πρόεδρος.

Για την προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό ζήτημα, τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό αποτελεί πρόκληση η οποία θέτει σε δοκιμασία τόσο τις αξίες της ΕΕ όσο και την ενότητα της, σημειώνοντας ότι είναι για το λόγο αυτό που κρίνεται απαραίτητη η άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα της επιτρέψουν να αντεπεξέλθει βραχυπρόθεσμα στις δυσκολίες που παρουσιάζει η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με περισσότερη αλληλεγγύη και υπευθυνότητα και σεβόμενη το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μέχρι να επιτευχθεί η οριστική επίλυση των γενεσιουργών αιτιών της μαζικής ροής προσφύγων.

Αναφορά έκανε και στην ανάπτυξη και την απασχόληση σημειώνοντας ότι επιβάλλεται πρώτα από όλα να εργαστούμε πιο εντατικά για την ολοκλήρωσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης ενισχύοντας έτσι τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος μας.
Ο ΠτΔ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να σταθούμε έμπρακτα δίπλα στη νεολαία μας και να δώσουμε προτεραιότητα στην προώθηση πρωτοβουλιών και δράσεων που να ενισχύουν τις ευκαιρίες στήριξης της εκπαίδευσης και μελλοντικής απασχόλησης τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε επίσης τους αρχηγούς κρατών για την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των συνομιλιών, την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτευχθεί αλλά και τις διαφωνίες που παρατηρούνται όπως προκύπτουν μέσα από τη συζήτηση όλων των κεφαλαίων, εκφράζοντας την ευχή ότι θα ξεπεραστούν με τη βοήθεια και κρατών μελών της ΕΕ.

Ο ΠρόεδροςΑναστασιάδης αναχωρεί απόψε για την Κύπρο από την Αθήνα, όπου είχε σειρά επαφών. 
Συνοδεύεται από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έφθασε χθες βράδυ στην Αθήνα, είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά την άφιξη του στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ σήμερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια δέχθηκε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από το μεσημέρι μέχρι και αργά το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου των αρχηγών των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ που συγκάλεσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, μετά τη λήξη της οποίας προέβη με τους άλλους αρχηγούς κρατών σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top