ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναστολή εκτέλεσης ενταλμάτων σύλληψης για Μπουλούτα και Φόρο

Αναστολή εκτέλεσης ενταλμάτων σύλληψης για Μπουλούτα και Φόρο

Λόγω σχετικής σύστασης (recommendation) του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, στο Παρίσι, στο πλαίσιο υπόθεσης μεταξύ επενδυτών στην Ελλάδα και της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποφάσισε την αναστολή εκτέλεσης των ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου, ζητώντας από τους δύο κατηγορούμενους όπως εξετάσουν το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν, εφόσον δεν διατρέχουν πλέον κίνδυνο σύλληψης και όπως διαβουλευθούν με τη Νομική Υπηρεσία όσον αφορά τους όρους που θα ζητηθούν.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, η δικηγόρος των δύο κατηγορουμένων Ηλιάνα Πασχαλίδου αναφέρθηκε σε απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου που εκδόθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οποία, όπως είπε, καλείται η Κυπριακή Δημοκρατία να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε «να ανακαλέσει την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης» εναντίον των δύο κατηγορουμένων, ώσπου να ολοκληρώσει το Διαιτητικό Δικαστήριο τις δικές του διαδικασίες.

Είπε επίσης ότι η απόφαση αφορά και τους Ανδρέα Βγενόπουλο και Κυριάκο Μάγειρα. Στο σημείο αυτό η Δικαστής Σοφία Χατζηκυριάκου διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά την παρούσα διαδικασία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ζήτησε όπως οριστεί νέα ημερομηνία για παραπομπή της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο, αφού όπως είπε οι δύο κατηγορούμενοι (Φόρος και Μπουλούτας) «συνεχίζουν να φυγοδικούν».

Επισήμανε ότι το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αναγνωρίζει πλήρως και σέβεται το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να  καταχωρίσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς και την ορθότητα της συμπερίληψης των δύο φυγόδικων στο κατηγορητήριο.

Ο κ. Κληρίδης διευκρίνισε επίσης ότι επειδή οι δύο κατηγορούμενοι τυχαίνει να είναι μάρτυρες στην συγκεκριμένη διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, η ανησυχία του είναι μήπως λόγω της ενδεχόμενης κράτησής τους επηρεαστεί η υποχρέωσή τους να παρουσιάζονται ενώπιον του.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο στη σύστασή του (recommendation) ζητά όπως ανασταλεί (suspend) η εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης και ότι απέρριψε αίτημα των εκπροσώπων των κατηγορουμένων για ακύρωση των ενταλμάτων.

Ζητά, εξήγησε, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία απόσχει από την εφαρμογή των ενταλμάτων σύλληψης (suspend their enforcement). Δεν παύει, σημείωσε ο ίδιος, καθόλου να υπάρχει υποχρέωση παρουσίας των δύο κατηγορούμενων ενώπιον του Δικαστηρίου για την παρούσα υπόθεση.

Την ίδια ώρα ο Γενικός Εισαγγελέας ανέλαβε την υποχρέωση αν παρουσιαστούν οι κατηγορούμενοι ενώπιον του δικαστηρίου «ότι θα συγκατατεθώ» στο να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση.

Η κ. Πασχαλίδου επέμεινε ότι όπως η ίδια το αντιλαμβάνεται το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο στη σύστασή του αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να απόσχει από οποιαδήποτε μέτρα που θα περιορίζουν την ελευθερία διακίνησης τους (would hinder their freedom of movement) και εξέφρασε την θέση ότι οι οποιοιδήποτε εγγυοδοτικοί όροι, κατά την ίδια, θα επενεργούσαν περιοριστικά στην ελεύθερη διακίνηση των κατηγορουμένων.

Η Δικαστής Σοφία Χατζηκυριάκου ανέφερε ότι το ίδιο το Διαιτητικό Δικαστήριο θα πρέπει ν` αποφασίσει κατά πόσο αυτό δεν αποτελεί συμμόρφωση με τη σύστασή του.

Θα αναστείλω την εφαρμογή της εκτέλεσης των ενταλμάτων σύλληψης, είπε.

Ταπεινή εισήγηση του δικαστηρίου, συνέχισε η Δικαστής Χατζηκυριάκου, είναι οι κατηγορούμενοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν, εφόσον δεν διατρέχουν πλέον κίνδυνο σύλληψης και να διαβουλευθούν όσον αφορά τους όρους που θα ζητηθούν για να μην διατρέχουν κίνδυνο περιορισμού της ελευθερίας διακίνησής τους.

Κάλεσε όλες τις πλευρές «να δείξουν καλή θέληση».

Η διαδικασία της υπόθεσης που αφορά την πρώην Λαϊκή Τράπεζα ορίστηκε εκ νέου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου στις 5 Οκτωβρίου, στις 1000, για σκοπούς παραπομπής και των τεσσάρων κατηγορουμένων στο Κακουργιοδικείο.

Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι Παναγιώτης Κουννής και Νεοκλής Λυσάνδρου εμφανίστηκαν κανονικά σήμερα, όπως και τις προηγούμενες φορές, στο δικαστήριο.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι είναι πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

Κατηγορούνται για χειραγώγηση της αγοράς, για παραπλανητικές δηλώσεις, για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και για τήρηση ψευδών λογαριασμών την περίοδο 2011.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στη Σλοβακία: Πυροβολισμοί μετά από συνεδρίαση της κυβέρνησης - Τραυματίστηκε ο πρωθυπουργός Φίτσο

Θανατηφόρο δυστύχημα: «Μίλησε» η νεκροτομή του 79χρονου Γεώργιου Μιχαήλ – Όσα κατέδειξε

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αυτοί είναι οι δυο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από το Υπουργικό

Επιστολή Τσίγκη για τις κάμερες: Να γίνουν έντονες οι σημάνσεις στις προειδοποιητικές πινακίδες– «Πρώτα στον Στρόβολο»

Αγανακτισμένος ο πατέρας του μικρού μαχητή Λούκα: Κλείδωσαν τον τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας



Κατηγορηματικός ο ΠτΔ - «Δεν έχω απορρίψει καμία πρόταση της προσωπικής απεσταλμένης»

Κατηγορηματικός ο ΠτΔ - «Δεν έχω απορρίψει καμία πρόταση της προσωπικής απεσταλμένης»

Στο Κυπριακό, στο μεταναστευτικό και στο θέμα του πορίσματος της έρευνας για τον Ακάμα αναφέρθηκε σήμερα, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top