ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άντρος Κυπριανού: Καλύτερη προοπτική δίνουν οι αναφορές Ακιντζί

Άντρος Κυπριανού: Καλύτερη προοπτική δίνουν οι αναφορές Ακιντζί

Οι αναφορές του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη χθεσινή του δημοσιογραφική διάσκεψη δημιουργούν μια καλύτερη προοπτική σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, τονίζοντας ότι απαιτείται από την Άγκυρα η λήψη σοβαρών πολιτικών αποφάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε θέματα όπως η ασφάλεια, το εδαφικό, το περιουσιακό αλλά και σε ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Κινήματος κατά των εκποιήσεων, ο κ. Κυπριανού αν και σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει μελετήσει το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Ακιντζί, πρόσθεσε πως «είναι προφανές όμως ότι έχουν γίνει σημαντικότατες αναφορές από την πλευρά του».

Όπως παρατήρησε, «για πρώτη φορά μετά τον κ. Ταλάτ, Τ/κ ηγέτης ξεκαθαρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ένα κράτος με δύο συνιστώσες οντότητες, θα έχει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Ξεκάθαρες αναφορές, ξεκάθαρη αναφορά ότι μιλούμε για λύση ομοσπονδίας και όχι για οτιδήποτε άλλο».

«Θα δούμε λοιπόν το σύνολο της δημοσιογραφικής διάσκεψης του κ. Ακκιντζί αλλά είναι προφανές ότι γίνονται αναφορές, οι οποίες δημιουργούν μια καλύτερη προοπτική σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού», τόνισε.

Απαιτούνται αποφάσεις από την Τουρκία

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού είπε πως «είναι προφανές πως το Κυπριακό εισέρχεται σε μια δύσκολη φάση και καθοριστική για το μέλλον», ζητώντας για αυτό το λόγο την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας στο εσωτερικό.

«Υπάρχει πρόοδος», είπε, «στις διαπραγματεύσεις, υπάρχουν ζητήματα στα οποία υπάρχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών και σίγουρα είναι προφανές πως απαιτείται η λήψη σοβαρών πολιτικών αποφάσεων».

«Εμείς λέμε ότι αυτές οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από την τουρκική πλευρά, στα θέματα της ασφάλειας, του περιουσιακού, του εδαφικού και βέβαια υπάρχει και το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας που είναι ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πού οδηγούνται τα πράγματα, “θα φανεί κατά την άποψη μας μετά την επιστροφή των δύο ηγετών από τη Νέα Υόρκη και τη συνέχιση των εντατικών διαπραγματεύσεων πού θα οδηγηθούν τα πράγματα”.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό λοιπόν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, είπε, προσθέτοντας ότι “έχουμε διαφορετικές θέσεις και προσεγγίσεις μεταξύ μας και αυτό είναι προφανές. Δεν ζητούμε από κανένα να διαφοροποιήσει τις θέσεις και τις απόψεις του».

Όπως δήλωσε, «θεωρώ πως όλοι θέλουμε λύση στο Κυπριακό, όχι την οποιαδήποτε λύση, λύση η οποία να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, της οποίας η Κύπρος είναι χώρα μέλος».

Για την κοινή δήλωση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτή καταγράφει σε πολύ αδρές γραμμές το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στις διαπραγματεύσεις.

Αναφορικά με τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει άλλα πολιτικά κόμματα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρος στο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί χρονοδιαγράμματα, δεν πρόκειται να αποδεχθεί επιδιαιτησία και ότι σε καμιά περίπτωση ο αναβαθμισμένος ρόλος που αναμένεται να διαδραματίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν οδηγά προς αυτή την κατεύθυνση και ούτε πρόκειται να δεχθεί τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης δίχως να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις δηλαδή να υπάρχουν τέτοιες συγκλίσεις που να επιτρέπουν τη σύγκληση μια διεθνούς διάσκεψης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top