ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου τα ταχύπλοα σκάφη της Λιμενικής που παρουσίασαν προβλήματα - Σε έντονο κλίμα η συζήτηση

Θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου τα ταχύπλοα σκάφη της Λιμενικής που παρουσίασαν προβλήματα - Σε έντονο κλίμα η συζήτηση

Σε έντονο κλίμα διεξήχθη την Πέμπτη (13/10) η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για την προμήθεια τεσσάρων ταχύπλοων περιπολικών σκαφών και τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά και μετά την παραλαβή τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι εγείρονται αρκετά και σοβαρά ζητήματα, μέσα από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, και ότι αυτό αποτυπώνεται και μέσα από την επιστολή του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς τον Ελεγκτή, ο Υπουργός ανέφερε ότι «σε περίπτωση που υπάρχουν οποιεσδήποτε αμφιβολίες ή χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων θέματα τεχνικής φύσεως, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως θα ήταν διατεθειμένο όπως διοριστεί εξειδικευμένος εξωτερικός εμπειρογνώμονας για παροχή της αναγκαίας πληροφόρησης. Επιπρόσθετα, και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία παραλαβής των σκαφών, το Υπουργείο, εάν το κρίνετε σκόπιμο, στη βάση και της πληροφόρησης που θα παρέχετο από τον εξωτερικό εμπειρογνώμονα, προτίθεται όπως θέσει το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τα περαιτέρω».

«Αυτό τονίζει τη σοβαρότητα του θέματος» είπε στις δηλώσεις του ο κ. Κουλίας.

«Εμείς θα επιμένουμε να συνεχιστεί η διαδικασία και νομίζω η κατάληξη θα είναι αυτό που εισηγήθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης» πρόσθεσε.

Απέρριψε δε αναφορές του βουλευτή ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού ότι η Επιτροπή Ελέγχου έχει μετατραπεί σε καφενείο.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως θέμα το ΑΚΕΛ συνεπικουρούμενο από κόμματα της αντιπολίτευσης, ανοίγει θέματα ανύπαρκτα τα οποία καταρρέουν ως χάρτινος πύργος, κι ο λόγος είναι γιατί προσπαθούν να πλήξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Είπε δε ότι τα ίδια σκάφη είχαν αγοραστεί από την ίδια εταιρεία που πήρε την προσφορά μετά από απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών και επί διακυβέρνησης Χριστόφια.

Διερωτήθηκε δε «αν ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τη δυνατότητα ή την πρόθεση να επηρεάσει την Αναθεωρητική Αρχή γιατί δεν επηρέασε το Υπουργείο, τον Υπουργό Εσωτερικών, που σε πρώτο στάδιο, είχε κατατάξει τη συγκεκριμένη εταιρεία δεύτερη;».

Είπε ότι η συζήτηση στην Επιτροπή σήμερα ήταν τύπου καφενείου, γιατί, όπως ανέφερε, «κάποιοι θέλουν να κάνουν μικροπολιτική».

Ο κ. Κυπριανού αναγνώρισε ότι υπήρχαν προβλήματα με τα σκάφη, όλα όμως επιλύθηκαν, είπε, χωρίς να καταβληθεί ένα σεντ από τον φορολογούμενο πολίτη, διότι η εταιρεία αντικατέστησε πλήρως τις μηχανές που παρουσίασαν πρόβλημα, ενώ παρέπεμψε στις αναφορές του Διοικητή της Λιμενικής Αστυνομίας ενώπιον της Επιτροπής ότι όλα τα σκάφη σήμερα λειτουργούν σωστά.

«Αν η κυπριακή Βουλή ή κυπριακή πολιτεία θέλει να απαγορεύσει στον οποιονδήποτε συγγενή εξ αγχιστείας ή πρώτου βαθμού με τον οποιονδήποτε πολιτικό δεν έχει απλά παρά να νομοθετήσει σε σχέση με το ασυμβίβαστο» είπε και πρόσθεσε ότι ο κ. Λούτσιος ήταν αντιπρόσωπος εταιρειών πριν γίνει γαμπρός του Νίκου Αναστασιάδη.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δήλωσε πως «δεν είναι μόνο τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος που `βουλιάζουν` είναι και η αξιοπιστία των κυβερνώντων».

Ανέφερε πως «όταν υποβάλλονται προσφορές έχουν όλοι δικαίωμα υποβολής προσφορών αλλά δεν μπορεί κάποιοι να βρίσκονται μονίμως σε πλεονεκτική θέση για τον λόγο ότι έχουν προσβάσεις, φιλικές ή οικογενειακές προς τον ανώτατο θεσμό της Δημοκρατίας».

«Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι διπλά τίμια» είπε η κ. Χαραλαμπίδου.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση της αγοράς των τεσσάρων σκαφών από το Λιμενικό Σώμα η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι δαπανήθηκαν δύο εκατομμύρια ευρώ για σκάφη που άρχισαν να παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα με την παραλαβή τους.

Πρόσθεσε ότι «εγείρονται ερωτηματικά για το πώς κατέληξε αυτή η προσφορά σε συγκεκριμένη εταιρεία ενώ υπήρχε άλλη προσφορά για την οποία η Αστυνομία είπε αρχικά ότι είναι καταλληλότερη και η οποία ήταν φθηνότερη κατά 80 χιλιάδες ευρώ και αφορούσε σε ιταλικά ναυπηγεία».

Όπως είπε η κ. Χαραλαμπίδου, «χάλασαν λοιπόν τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος όπως χάλασαν και τα μέλη της αναδόχου εταιρείας για αυτό και η αλληλογραφία μεταξύ Αστυνομίας, της εταιρείας στην Ταϊβάν και του αναδόχου στην Κύπρο, γινόταν μέσω της εταιρείας MASERATI CY, όπως καταγράφει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης».

Ανέφερε ότι «το δεύτερο πρόσωπο εκτός του αναδόχου, που παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, ήταν υπάλληλος της συγκεκριμένης εταιρείας (MASERATI CY) η ηλεκτρονική διεύθυνση της οποίας ανήκει στην εταιρεία MODENA AUTOMOBILE LIMITED στην οποία μέτοχοι και συνεταίροι είναι ο κ. Χρίστος Χρυσοστόμου, ο κ. Θεοφάνης Φιλίππου και ο κ. Αντης Λούτσιος».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι «έκπληξη μας προκάλεσε το γεγονός ότι δικηγόρος του ανάδοχου στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών ήταν ο δικηγόρος του δικηγορικού γραφείου του Νίκου Αναστασιάδη, Νικόλας Χρισοφίνης».

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου η απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών λήφθηκε κατά πλειοψηφία (3 με 2) και η Αρχή δεν συμμερίστηκε την εκτίμηση ότι «η ιταλική εταιρεία δεν κατασκεύασε ιδίου τύπου σκάφη τα τελευταία δύο χρόνια γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως φωτογραφικός όρος».

«Οι όροι μιας προσφοράς κρίνονται εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί η προσφορά σε μια εταιρεία της Ταϊβάν και τα σκάφη να έχουν τεράστια προβλήματα με το που ήρθαν στην Κύπρο και να αλλαχτούν τέσσερις μηχανές μαζί με μια σωρεία προβλημάτων», είπε η κ. Χαραλαμπίδου.

Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί γιατί βολευόμαστε σχεδόν όλοι και το πρόβλημα με τη συμμετοχή αξιωματούχων της πολιτείας ή συγγενικών τους προσώπων στις δημόσιες προσφορές για μας είναι απαράδεκτο και δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την οικογένειά του».

Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς «θέματα διαπλοκής διαφθοράς ήταν δεσμευμένοι όλοι προεκλογικά ότι θα τα πολεμήσουν απεναντίας παρατηρούμε να συνεχίζεται η ίδια κατάσταση αναφορικά με τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος που ήταν προβληματικά, ωστόσο, δεν κρύβεται η έμμεση ή άμεση σχέση της οικογένειας του Προέδρου της Δημοκρατίας μαζί με τον προσφοροδότη» πράγματα τα οποία πρέπει να τερματιστούν «και τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες για να προστατέψουν τους οπαδούς της κερκίδας».

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι ούτε ο Γενικός Ελεγκτής ούτε τα κόμματα στην εισήγησή τους για την εγγραφή του θέματος στην Επιτροπή έκαναν αναφορά στον στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απέρριψε ότι υπήρχε πρόθεση να πλήξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ότι όμως είναι διαπιστωμένη η σχέση του συγκεκριμένου αντιπροσώπου με την εταιρεία του γαμπρού του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι γεγονός» πρόσθεσε.

Έκανε επίσης λόγο για επιθέσεις βουλευτών στον Γενικό Ελεγκτή.

Ανέφερε δε ότι είναι «πολύ σώφρων και λογική» η στάση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

«Οφείλουμε όλοι να περιμένουμε να τελειώσει η έρευνα του Γενικού Ελεγκτή, να σταλούν τα πορίσματά του και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και να προχωρήσει η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης» σημείωσε.

«Τόσο το ΕΛΑΜ αλλά και εγώ προσωπικά και θεωρώ και η υπόλοιπη κοινωνία έχουν βαρεθεί να βλέπουν και να ακούν για σκάνδαλα, αλλά στην ουσία να μην υπάρχει τιμωρία. Εμάς η απαίτησή μας είναι να υπάρξει τιμωρία γιατί αυτός ο λαός έχει βαρεθεί τον εμπαιγμό και θεωρούμε ότι χωρίς απόδοση δικαιοσύνης δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη κοινωνία και δίκαιο κράτος» δήλωσε από πλευράς του ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top