ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

«Αν τον δείτε, σκοτώστε τον». Ο επικηρυγμένος αντάρτης της ΕΟΚΑ που κέρασε πορτοκαλάδα τους Άγγλους διώκτες του

«Αν τον δείτε, σκοτώστε τον». Ο επικηρυγμένος αντάρτης της ΕΟΚΑ που κέρασε πορτοκαλάδα τους Άγγλους διώκτες του

Γεννήθηκε σε μία από τις σκληρότερες περιόδους της κυπριακής ιστορίας.

Σαν σήμερα το 1933, η οικογένεια Μάτση έφερε στον κόσμο ακόμη μία σημαντική προσωπικότητα της κυπριακής ιστορίας. Η πρώτη ήταν ο ήρωας της ΕΟΚΑ Κυριάκος. Η δεύτερη, που έως και σήμερα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας του νησιού, ήταν ο Γιαννάκης. Η ένταξή του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ ήταν δεδομένη. Δεν χρειάστηκε να ορκιστεί ποτέ μέλος της. Έτσι κι αλλιώς, η συμμετοχή στον αγώνα εκείνη την περίοδο ήταν σχεδόν καθολική. Φτάνει μόνο που άκουγε τον αδελφό του να συζητάει με τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Οι ιστορίες τους για όσα θα ακολουθούσαν εντυπωσίασαν το νεαρό αδελφό του Κυριάκου Μάτση. Κι έτσι εντάχθηκε στις τάξεις του αντάρτικου του. 

«Αν τον δείτε, σκοτώστε τον»

Αυτή ήταν η προτροπή των βρετανικών αρχών στη φωτογραφία που επικήρυσσε τον Γιαννάκη Μάτση. Επί έξι μήνες, κρυβόταν σε ένα «σέντε» (αποθήκη) ενός σπιτιού στον Άγιο Δομέτιο. Συνήθως δεν έβγαινε από το κρησφύγετό του. Μία από τις φορές που χρειάστηκε να βγει, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους διώκτες του. Κράτησε την ψυχραιμία του, τους υποδέχτηκε και τους κέρασε αναψυκτικά. Προσπάθησε διακριτικά να κρύψει το πρόσωπό του και έπιασε την κουβέντα μαζί τους για το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο οποίο φοιτούσε ο επικεφαλής των στρατιωτών. Αφού γλύτωσε...  

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη mixanitouxronou.com.cy

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Παγκόσμια ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις των αεροπορικών ναύλων από τον Μάιο - Ποιος ο λόγος

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top