ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περδίκης: «Ο ΠτΔ κινείται σε σκοτεινά μονοπάτια σε σχέση με το Κυπριακό»

Περδίκης: «Ο ΠτΔ κινείται σε σκοτεινά μονοπάτια σε σχέση με το Κυπριακό»

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης“ εξακολουθεί να κινείται μέσα σε σκοτεινά μονοπάτια και χωρίς την στήριξη και την συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας”.

Μιλώντας σήμερα στο περιθώριο εργασιών της Βουλής, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι “με πραγματικά μεγάλη ανησυχία διαπιστώνουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στο χθεσινό Εθνικό Συμβούλιο παρέλειψε να μας παρουσιάσει την πλήρη εικόνα των κινήσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Φαίνεται, είπε, ότι έχει υπαναχωρήσει και από την θέση του ότι η Μόρφου πρέπει να επιστραφεί υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως και μια σειρά από άλλες θέσεις και προτάσεις τις οποίες είχε παρουσιάσει στο Εθνικό Συμβούλιο.

Εμείς ευχόμαστε στην Ελβετία, είπε, να καταφέρει μέσα από την σωστή διαπραγμάτευση να διεκδικήσει πολύ περισσότερα από αυτά τα οποία περιελάμβανε το σχέδιο Ανάν, το οποίο να θυμίσουμε απέρριψε με την ψήφο του ο Κυπριακός λαός.

“Εμείς θεωρούμε ότι η τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οτιδήποτε λιγότερο από τον χάρτη για το σχέδιο Ανάν τον δεσμεύει και πρέπει να αποτελεί την κόκκινη γραμμή του. Ως εκ τούτου δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνει αποδεκτή η οποιαδήποτε πρόταση η οποία φαίνεται δυστυχώς να είναι δική του, να περιέλθει η Μόρφου υπό ομοσπονδιακή διοίκηση, ένα καθεστώς το οποίο είναι εντελώς ασαφές και αδιευκρίνιστο σε ότι αφορά την εξάσκηση των περιουσιακών δικαιωμάτων των νομίμων κατοίκων της Μόρφου”, πρόσθεσε.

Μας ανησυχεί επίσης, είπε ο κ. Περδίκης, η εγκατάλειψη της θέσης ότι το περιουσιακό πρέπει να συμφωνηθούν κριτήρια. “Εχει περάσει ενάμισι χρόνος από την έναρξη της συζήτησης για τα κριτήρια στο περιουσιακό και φαίνεται ότι είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που δεν επιδιώκει την κατάληξη σε κριτήρια στο περιουσιακό προφανώς για να διατηρείται μια κατάσταση εποικοδομητικής ασάφειας για ένα θέμα εξαιρετικά κρίσιμο και ευαίσθητο για τους ιδιοκτήτες γης στις κατεχόμενες περιοχές”, σημείωσε.

Ευχόμαστε επίσης, συνέχισε, στην Ελβετία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μην αποδεχτεί οποιασδήποτε μορφής πάρε-δώσε και να μην συνδυάσει το εδαφικό με θέματα στα οποία έχει ήδη αποδεχτεί οδυνηρές υποχωρήσεις σε ότι αφορά την διακυβέρνηση.

Είπε πως “στηρίζουμε την προσπάθεια που γίνεται για εξασφάλιση διεθνούς συμπαράστασης στο αίτημα για αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων. Θεωρούμε την επίσκεψη του κ. (Ιωάννη) Κασουλίδη στην Μόσχα εξαιρετικής σημασίας και την χαιρετίζουμε. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να γίνει σε καμιά περίπτωση αποδεκτή η πρόταση για εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα μετά την λύση του Κυπριακού και οπωσδήποτε θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική την εμπλοκή όλων των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην διαδικασία επίλυσης της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού”.

Δυστυχώς, ανέφερε, σήμερα είχαμε μια απάντηση σε κοινοβουλευτική μου ερώτηση για το θέμα των έργων που ετοιμάζουν οι Τούρκοι για ηλεκτρική διασύνδεση των κατεχομένων με την Τουρκία. Παρά το γεγονός, σημείωσε, ότι έγινε προ μηνών μια σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών για την μελέτη του θέματος και την λήψη μέτρων πρόληψης φαίνεται ότι μέχρι σήμερα από τότε δεν έγινε απολύτως τίποτα.

“Είναι προφανές ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να αποφύγει οποιεσδήποτε ενέργειες που θα προκαλούσαν την αντίδραση του Ακιντζί και της Τουρκίας στο όνομα του καλού κλίματος. Την ίδια ώρα όμως η Τουρκία προχωρά ακάθεκτη στην δημιουργία ακατάλυτων δεσμών μεταξύ των κατεχομένων και της Τουρκίας. Δηλαδή η ίδια η κυπριακή Κυβέρνηση υιοθετεί την πολιτική της αποφυγής γρονθοκοπημάτων η οποία είναι μια πολιτική συνταγή καταστροφής”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top