ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ο Ναζί που εφήρμοσε την «πολιτική του χάους» και εκτέλεσε 59 Έλληνες κρατούμενους

Ο Ναζί που εφήρμοσε την «πολιτική του χάους» και εκτέλεσε 59 Έλληνες κρατούμενους

Κατά τη διάρκεια της γερμανοϊταλικής κατοχής στην Ελλάδα, το στρατόπεδο Χαϊδαρίου δεν αποτελούσε απλώς μια φυλακή, ένα σημείο κράτησης και βασανισμού των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

 Είχε μετατραπεί σε σύμβολο του τρόμου. Το 1941 οι Ιταλοί είχανε αναλάβει τη διοίκηση των στρατοπέδων της νότιας Ελλάδας, όπως ήταν της Ακροναυπλίας, της Λάρισας, των Τρικάλων, των Καλαβρύτων κ.α.

Όταν ο ένοπλος αγώνας κορυφώθηκε την άνοιξη του 1943, ξεκίνησε διαδικασία συγχώνευσης των στρατοπέδων. Οι κατοχικές δυνάμεις ήταν επισφαλείς. Ακόμη και μετά την εδραίωση της νέας κατάστασης, οι Γερμανοί θεωρούσαν τους Ιταλούς αναξιόπιστους.

Το στρατόπεδο Χαϊδαρίου

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στα τέλη Αυγούστου του 1943 να ξεκινήσει η μεταφορά 590 κρατουμένων από τα στρατόπεδα της Λάρισας στην Αθήνα. Το σημείο που τελικά συγκεντρώθηκαν ήταν το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το οποίο είχε δημιουργηθεί από τον Ιωάννη Μεταξά το 1936. Οι Γερμανοί πλέον είχαν τον πλήρη έλεγχο, καθώς οι Ιταλοί τους είχαν μεταβιβάσει όλες τις αρμοδιότητες των στρατοπέδων.

Το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Σκίτσο του Φωκίωνα ΔημητριάδηΤο στρατόπεδο αρχικά λειτουργούσε ως παράρτημα των φυλακών «Αβέρωφ». Στις 29 Νοεμβρίου του 1943, την διοίκηση ανέλαβε η SD, υπό τον ταγματάρχη Πάουλ Ραντόμσκι, και το μετέβαλε σε τόπο μεταγωγής κρατουμένων. Με αυτόν τον τρόπο εγκαινιάστηκε το νέο καθεστώς βίας και βαρβαρότητας.

Η εξέλιξη του πολέμου και οι δολοφονίες πολιτών

Το καλοκαίρι του 1944, οι γερμανικές δυνάμεις ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν από την Ελλάδα, αφού τα συμμαχικά στρατεύματα είχαν εισέλθει πια στο έδαφος της Γερμανίας. Οι Γερμανοί φαινομενικά προσπαθούσαν να αποφύγουν τις εχθροπραξίες εις βάρος των Ελλήνων. Στην πράξη όμως άρχισαν να πυκνώνουν τις εκτελέσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα στη mixanitouxronou.com.cy 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ρωσία: Τουλάχιστον επτά νεκροί από πτώση λεωφορείου σε ποταμό της Αγίας Πετρούπολης - Δείτε απίστευτα βίντεο

Γιορτή της μητέρας: Κάντε τη μέρα της ξεχωριστή - Προτάσεις για δώρα, από γλυκά μέχρι λουλούδια και κοσμήματα - Φωτογραφίες

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Eurovision 2024: Αυτή η χώρα κέρδισε το βραβείο καλύτερου στίχου - Oι νικητές των προηγούμενων ετών - Δείτε βίντεο



Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: Ανοιχτά της Ασντόντ το πλοίο Sagamore - Έτοιμες οι πλατφόρμες

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: Ανοιχτά της Ασντόντ το πλοίο Sagamore - Έτοιμες οι πλατφόρμες

Το εμπορικό φορτηγό πλοίο Sagamore, το οποίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι Λάρνακας φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, έφτασε ανοιχτά των ακτών της Ασντόντ (18 μίλια βόρεια της Γάζας) όπου βρίσκεται το μηχανοκίνητο σκάφος Roy P. Benavidez, και μεταφόρτωσε τις προμήθειες για να ξεκινήσει η διαδικασία της παράδοσης τους στους Παλαιστίνιους, όταν λειτουργήσουν οι πλατφόρμες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top