ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκαλυπτικός ο Ακιντζί: «Θα υπάρξει εκ περιτροπής Προεδρία – Συμφωνήσαμε 7 Ε/κ και 4 Τ/κ Υπουργούς»

Αποκαλυπτικός ο Ακιντζί: «Θα υπάρξει εκ περιτροπής Προεδρία – Συμφωνήσαμε 7 Ε/κ και 4 Τ/κ Υπουργούς»

Δεν τίθεται θέμα κρίσης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και ούτε επιθυμούν κάτι τέτοιο, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην εφημερίδα Χαβαντίς, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κατανόηση για την εκ περιτροπής προεδρία.

Σε συνέντευξή του στη Χαβαντίς, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε μία βδομάδα διακοπή για να ενημερώσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τα ε/κ κόμματα, η τ/κ πλευρά του πρότεινε να πάει για 2-3 μέρες και να τον περιμένουν στο Μοντ Πελεράν να συνεχίσουν.

“Όταν μας είπαν ότι ‘μια βδομάδα δεν είναι μεγάλο διάστημα, την χρειαζόμαστε’ τότε είπαμε στο μελλοντικό μας εταίρο ότι μπορούμε να το αντικρύσουμε αυτό με κατανόηση”, ανέφερε ο κ. Ακιντζί.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι στο Μοντ Πελεράν επιτεύχθηκε πρόοδος και στα τέσσερα πρώτα κεφάλαια. Σύμφωνα με τον ίδιον, συμφώνησαν οι Υπουργοί να είναι 7 Ε/κ και 4 Τ/κ και μαζί με πρόεδρο και αντιπρόεδρο να είναι 8 προς 5. Πρόεδρος και αντιπρόεδρος δεν θα έχουν ψήφο αλλά θα χρειάζεται και η έγκριση ενός Τ/κ Υπουργού σε κάθε θέμα. Στα θέματα όπως της ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας θα λαμβάνουν τις αποφάσεις μαζί ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος. Και ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος θα μπορούν να επιστρέφουν τους νόμους που έρχονται για υπογραφή από τη Βουλή για να συζητηθούν και πάλι. “Αυτά είναι σημαντικά θέματα για την πολιτική ισότητα”, είπε ο Τ/κ ηγέτης.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ρωτήθηκε και για την εκ περιτροπής προεδρία και υποστήριξε ότι η εκ περιτροπής προεδρία θα υπάρξει, προσθέτοντας ότι υπάρχει κατανόηση αλλά ακόμη σε αυτό το θέμα στην ε/κ κοινότητα δεν δίνονται καθαρά μηνύματα, κατά την έκφρασή του. Ο Τ/κ ηγέτης είπε πως πλέον έφτασε η ώρα.

“Εάν έχουμε πλησιάσει τόσο πολύ στη λύση και η ε/κ κοινότητα πρέπει να προετοιμαστεί. Όπως εγώ κάθε φορά λέω στη δική μου κοινότητα ότι μια λύση θα γίνει οπωσδήποτε με αμοιβαίες θυσίες και πως σημαίνει αμοιβαίο συμβιβασμό, πρέπει αυτό να το κάνουν και οι ε/κ ηγεσίες”, ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μην πάει στις διαπραγματεύσεις σε μια βδομάδα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ήταν δικό τους αίτημα να υπάρξει διακοπή για μια βδομάδα και δόθηκε η έγκριση της τ/κ πλευράς. “Επομένως δεν θα πρέπει να υπάρχει περίπτωση να μην έρθει ο κ. Αναστασιάδης”, ανέφερε.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν τώρα μέρος για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις την επόμενη βδομάδα. “Μπορεί να είναι και το Μοντ Πελεράν. Αλλά οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από εκεί που έμειναν και με την ίδια μορφή”, είπε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top