ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Το συνωμοτικό δείπνο του Ραούφ Ντεκτάς όπου ανακοίνωσε την ίδρυση της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου». Με ποια απειλή ανάγκασε τους εκπροσώπους όλων των «κομμάτων» να συμφωνήσουν μαζί του

Το συνωμοτικό δείπνο του Ραούφ Ντεκτάς όπου ανακοίνωσε την ίδρυση της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου». Με ποια απειλή ανάγκασε τους εκπροσώπους όλων των «κομμάτων» να συμφωνήσουν μαζί του

Το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου ο Ραούφ Ντεκτάς, διοργάνωσε ένα συνωμοτικό δείπνο για να ανακοινώσει στους «βουλευτές» του, πώς πλέον θα ανακήρυττε το δικό του «κράτος».

 Η 15η Νοεμβρίου 1983, ξημέρωσε με την ανακήρυξη του κατεχομένου τμήματος της Κύπρου σε «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου». Είχαν ήδη περάσει εννέα χρόνια από την τουρκική εισβολή. Το νησί, μοιρασμένο στα δύο, προσπαθούσε ακόμη να συνέλθει από τον τουρκικό Αττίλα.

Πρόσφυγες, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, είχαν ανταλλαχθεί με αποτέλεσμα το νότιο τμήμα του νησιού να θεωρείται ελληνικό και το βόρειο «τούρκικο» καθώς είχαν μεταφερθεί οι πληθυσμοί αντίστοιχα.

Το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου, ο Ραούφ Ντεκτάς, ηγέτης των Τουρκοκυπρίων και Τούρκων εποίκων της κατεχόμενης Κύπρου έβαζε σε εφαρμογή το σχέδιο του για δημιουργία ξεχωριστού κράτους. Με τις ευλογίες της χουντικής Τουρκίας του Εβρέν, ενίσχυσε τα στρατιωτικά φυλάκια κατά μήκος της πράσινης γραμμής, απέκοψε κάθε τηλεφωνική επικοινωνία του ελεύθερου τμήματος με το κατεχόμενο και κάλεσε τους «βουλευτές» του σε δείπνο.

Προειδοποίησε τους επικεφαλής των παρατάξεων πως «τα κόμματα που θα πουν ‘όχι’ στη γέννηση του κράτους, φυσιολογικά δεν θα μπορούν να βρίσκονται στη νέα βουλή». 

Η πράξη του Ντενκτάς προκάλεσε αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο. Το θορυβημένο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. καταδίκασε την παράνομη πράξη του Ντενκτάς και της Άγκυρας με 13 ψήφους υπέρ, μία αποχή και μία εναντίον.

Και βέβαια, τίποτα δεν εμπόδισε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη του ψευδοκράτους να επαναλάβει στις 17 Νοεμβρίου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας: «Χάρη στον Θεό τώρα έχω το κράτος μου, έχω τη χώρα μου, έχω τον λαό μου».

Διαβάστε περισσότερα στη mixanitouxronou.com.cy 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Με Σύρους πρόσφυγες θέλει να πιέσει την Ευρώπη ο ηγέτης της Χεζμπολάχ

Μονή Αββακούμ: Συνεχίζονται οι καταθέσεις ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής – Πέρνουν σειρά οι άλλοι τρεις μοναχοί

Καλά νέα για καταναλωτές: Επιτέλους τέλος στις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων - Έρχονται μειώσεις - Πότε να τις αναμένουμε

Έδειξε πλαστή ταυτότητα και έσπρωξε αστυνομικό για να διαφύγει - Τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι στην κατοχή του

Έμιλι Ραταϊκόφσκι: Η φωτογραφία στο Instagram που τη δείχνει να θηλάζει τον γιο της



Τι αφήνει πίσω της η Ολγκίν: Το παρασκήνιο από τις συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Η έκπληξη και η έκθεση προς τον ΓΓ των ΗΕ

Τι αφήνει πίσω της η Ολγκίν: Το παρασκήνιο από τις συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Η έκπληξη και η έκθεση προς τον ΓΓ των ΗΕ

Κανείς δεν ανέμενε ότι θα έβγαινε άσπρος καπνός από την τελευταία συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν η οποία τη Δευτέρα, είχε τις τελευταίες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και με τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επέμενε στις δικές του γνωστές θέσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top