ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το εδαφικό στο Μον Πελεράν

Επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το εδαφικό στο Μον Πελεράν

Με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων για τις εδαφικές προσαρμογές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασίαδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, επαναρχίζουν τις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες τους στο Μοντ Πελεράν, οι οποίες σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει θα διαρκέσουν δυο ημέρες.

Πρόκειται για το δεύτερο γύρο συνομιλιών για το εδαφικό στο ελβετικό θέρετρο μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών που πραγματοποιήθηκαν εκεί στις 7-11 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων, όπως ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα `Εθνη σημειώθηκε σημαντική πρόοδος.

Σε δηλώσεις του ενωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα κατά το δεύτερο γύρο των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία που θα επιτρέπει την ανταλλαγή χαρτών και να δημιουργεί την προοπτική για το τελικό στάδιο του διαλόγου που θα οδηγήσει σε λύση.

Kατά τον πρώτο γύρo των συνομιλιών στο ελβετικό θέρετρο, είχε ξεκινήσει συζήτηση επί ενός ενοποιημένου εγγράφου, που ετοιμάστηκε εκεί, ύστερα από σχετική απόφαση των ηγετών, με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής και τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς επί των κριτηρίων για το εδαφικό.

Η συνάντηση της Κυριακής 20/11 μεταξύ των δυο ηγετών ξεκινά στις 9 το πρωί τοπική ώρα (10 ώρα Κύπρου). Κατά την έναρξή της θα επιτραπεί σε εκπροσώπους των ΜΜΕ να λάβουν φωτογραφίες και πλάνα από τη συνάντηση στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε καθώς και των διαπραγματευτικών ομάδων των δυο πλευρών.

Το βράδυ του Σαββάτου 19/11 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάθισε στην πρώτη του σύσκεψη μετά την άφιξή του στο Μοντ Πελεράν με τη διαπραγματευτική ομάδα της ε/κ πλευράς. Οι συζητήσεις τους συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας του Προέδρου Αναστασιάδη με τα μέλη της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδεύεται στο Μοντ Πελεράν από τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο, την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και τους Πόλυ Πολυβίου, Κύπρο Χρυσοστομίδη, Παναγιώτη Δημητρίου, Νίκο Κλεάνθους, Τουμάζο Τσιελεπή, Μάριο Ηλιάδη και Ανδρέα Χατζηράφτη.

Στο Μοντ Πελεράν βρίσκεται από χθες το πρωί και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, που συνοδεύεται από την σύζυγό του, Μεράλ και πολυμελή ομάδα, όπως αναφέρουν τ/κ ΜΜΕ.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top