ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελπίδα για λύση έστω και το 2017, εκφράζει ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός

Ελπίδα για λύση έστω και το 2017, εκφράζει ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός

Η Τουρκία υποστηρίζει «σθεναρά» τη λύση του Κυπριακού, είπε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της χώρας Νουμάν Κουρτουλμούς κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε δεξαμενή σκέψης του Λονδίνου για την τουρκική εσωτερική και εξωτερική πολιτική.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις, ο Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η Άγκυρα διατηρεί τις ελπίδες της για συνολική λύση εντός του 2016, αφήνοντας ωστόσο παράλληλα χρονικό περιθώριο έως και «το πρώτο μισό» του 2017 για ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Σε συνάντηση που είχε, εξάλλου, με τον πρώην Υπουργό Ευρώπης και νυν Ηγέτη της Βουλής των Κοινοτήτων Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο κ. Κουρτουλμούς επανέλαβε ότι η Τουρκία ελπίζει σε λύση, προσεγγίζοντας το Κυπριακό καλή τη πίστη.

Πηγές του ΚΥΠΕ ανέφεραν ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης και των επαφών του Τούρκου αξιωματούχου η θέση που παρουσιάστηκε ήταν ότι η Τουρκία είναι δεσμευμένη σε μια ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού που θα είναι αμοιβαία επωφελής για όλους, με τη σημείωση ότι «μια τέτοια διευθέτηση ήταν και το σχέδιο Ανάν».

Ο ισχυρισμός που διατυπώθηκε είναι ότι η τουρκική πλευρά είναι «έτοιμη να προχωρήσει, γνωρίζοντας σε ποιους συμβιβασμούς πρέπει να προβεί», κάτι που «πρέπει να κάνει και η ελληνοκυπριακή πλευρά». Σημειώθηκε επίσης ότι οι συνομιλίες «δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα».

Σε ό,τι αφορά την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, η θέση που εκφράστηκε ήταν ότι «ο στρατός είναι εκεί για να παρέχει ασφάλεια στους Τουρκοκύπριους» και πως η Τουρκία δεν μπορεί να διαπραγματευτεί την αποχώρηση «όσο δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην ομιλία του γενικότερα στην κατάσταση στη χώρα του, ο κ. Κουρτουλμούς περιέγραψε την Τουρκία ως «νησίδα ασφάλειας σε μία περιοχή περιφερειακής αναταραχής».

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top