ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ξεκινά η διαδικασία για να γίνει «σουλτάνος» ο Ερντογάν

Τουρκία: Ξεκινά η διαδικασία για να γίνει «σουλτάνος» ο Ερντογάν

Στην κατάθεση νομοσχεδίου που θα μετατρέψει το πολίτευμα της Τουρκίας σε προεδρική δημοκρατία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε «σουλτάνο» θα προχωρήσει το Σάββατο 10/12 η τουρκική κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η συνταγματική αυτή αλλαγή στα πρότυπα της Γαλλίας και των ΗΠΑ αποτελεί στόχο του Ερντογάν από το 2014 οπότε και εξελέγη πρόεδρος της Τουρκίας, σημειώνει το France 24.

Ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή συναντά την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εκτιμούν ότι ο ήδη ισχυρός άνδρας της Τουρκίας θα γίνει ακόμα πιο ισχυρός.

«Είναι σωστό να δώσουμε όλες τις εξουσίες σε ένα πρόσωπο; "Το κράτος είμαι εγώ" είναι το δόγμα του Χίτλερ. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί (σ.σ. ο ηγέτης του κόμματος ΜΗΡ) στηρίζει αυτή την άποψη;» δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Της κατάθεσης του νομοσχεδίου προηγήθηκαν μήνες διαβουλεύσεων ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του Εθνικιστικού Κόμματος (ΜΗΡ).

Ο ρόλος του ΜΗΡ είναι κρίσιμος καθώς αν και τέταρτο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα, το ΑΚΡ χρειάζεται τη στήριξή του προκειμένου να προκαλέσει δημοψήφισμα για το θέμα της συνταγματικής αλλαγής. Το κόμμα του Ερντογάν έχει 316 βουλευτές και χρειάζεται άλλους 14 προκειμένου να αποκτήσει την πλειοψηφία των 3/5 που απαιτείται προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ το νομοσχέδιο θα σώσει την Τουρκία από πραξικοπήματα.

Ο σχεδιασμός του ΑΚΡ προβλέπει ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ή το Μάιο.

Σημειώνεται ότι ένα βασικό ερώτημα που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση που ψηφιστεί το νέο σύνταγμα είναι εάν το «ρολόι» της προεδρικής θητείας Ερντογάν θα μηδενίσει και έτσι εάν θα μπορέσει να μείνει για άλλες δύο πενταετείς θητείες στον προεδρικό θώκο.


Από ΠρώτοΘΕΜΑ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top