ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ψήνεται» η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν με φόντο το Κυπριακό

«Ψήνεται» η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν με φόντο το Κυπριακό

Συνομιλίες σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας ξεκινούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να ξεπεραστούν οι μεγάλες διαφωνίες για την επίλυση του Κυπριακού και να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν σε ουδέτερο έδαφος.

«Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, αν πραγματοποιηθεί, θα σφραγίσει την επίλυση του Κυπριακού» τονίζει χαρακτηριστικά στο Real.gr ανώτερη κυβερνητική πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συνάντηση δεν θα υπάρξει, αν δεν γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές Αθήνας και Άγκυρας, πρωτίστως στον τομέα των εγγυήσεων.

Η έναρξη συζητήσεων σε χαμηλότερο πολιτικό επίπεδο για το Κυπριακό αποφασίστηκε στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Αμβούργο, στο περιθώριο της συνάντησης του ΟΑΣΕ. 

Η Άγκυρα δείχνει, τουλάχιστον στα λόγια, θετική στην πραγματοποίηση συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν, ενώ η Αθήνα δεν ξεκαθαρίζει απολύτως αν θα συμμετάσχει στην πολυμερή διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου, σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η συνάντηση και, κυρίως, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για τις εγγυήσεις.

Μια συμφωνία που εξακολουθεί να μοιάζει «βουνό», καθώς ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών που επισκέφθηκε πρόσφατα την Άγκυρα φέρεται να ενημέρωσε την Αθήνα ότι η Τουρκία δεν συζητά καν το ενδεχόμενο να μην παραμείνουν τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο για μία δεκαετία!

Στο πλαίσιο αυτό Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις κινήσεις τους. Μεθαύριο Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να καθορίσουν κοινή γραμμή στο θέμα των εγγυήσεων, ενώ παρόντες στη συνάντηση θα είναι και οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Ιωάννης Κασουλίδης.


Από Real.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top