ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Aναστασιάδης: «Το Κυπριακό βρίσκεται σε κομβικό και κρίσιμο σημείο»

Πρόεδρος Aναστασιάδης: «Το Κυπριακό βρίσκεται σε κομβικό και κρίσιμο σημείο»

Το Κυπριακό βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κομβικό και κρίσιμο σημείο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού “βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα πραγματικά κομβικό σημείο, σε ένα κρίσιμο σημείο”, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στο γεύμα της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “σε μερικές εβδομάδες, στην Ελβετία, θα βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι με την τουρκική ηγεσία και για πρώτη φορά έχοντας ανά χείρας τον χάρτη για τη ρύθμιση του Εδαφικού, θα οδηγηθούμε σε μια πολυμερή διάσκεψη”.

Σημείωσε πως ο θεωρεί “αυτή τη διάσκεψη, μία πραγματική ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού, μια ευκαιρία για την οποία δώσαμε για χρόνια μάχες σε όλα τα επίπεδα, προσπαθώντας να φέρουμε την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

“Αυτό θα γίνει πράξη τον Γενάρη και η τουρκική ηγεσία θα είναι εκεί υποχρεωμένη να καταθέσει την άποψη της για την επίλυση του μεγάλου ζητήματος της ασφάλειας στον τόπο μας”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι “είμαστε καλά προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο , κυρίως όμως είμαστε προετοιμασμένοι να υποδεχτούμε μία δημιουργική πρόταση που θα μας επιτρέπει να εισέλθουμε σε μία ουσιαστική διαπραγμάτευση που θα συμβάλει καθοριστικά ώστε να ολοκληρώσουμε τη δέσμη προνοιών της λύσης που διαπραγματευόμαστε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, από τον Μάιο του 2015”.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε σε επαφή με όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών διότι επιθυμούμε τη συμβολή τους στη διεθνή διάσκεψη”.

Πρόσθεσε ότι “πέραν της ενημέρωσης που έτυχαν κάποιοι των ηγετών θα ενημερώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 15 Δεκεμβρίου κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

Τόνισε πως “θεωρούμε ως εκ των ων ουκ άνευ την παρουσία της Κύπρου στη διάσκεψη, ενώ συντονιζόμαστε σε σχεδόν καθημερινό επίπεδο με την Ελλάδα και καθορίζουμε μαζί τις προτάσεις μας που αφορούν τα ζωτικά θέματα της ασφάλειας”.

“Δεν μπορώ βεβαίως να προκαταλάβω το αποτέλεσμα” είπε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να προσθέσει “πως η προετοιμασία που έχουμε κάνει και κυρίως η στήριξη που έχουμε διασφαλίσει σε διεθνές επίπεδο, είναι ένα στιβαρό εχέγγυο πως θα είμαστε εκεί με σοβαρότητα, αλλά και αποτελεσματικό λόγο”.

Σημείωσε ότι “δεν πρέπει και δεν μπορεί να υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο ευρωπαϊκά εδάφη σε αυτή τη χώρα και φιλοδοξούμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο να εφαρμοστεί από τη μία άκρη του νησιού μας μέχρι την άλλη, όπως άλλωστε προβλέπει και η Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε “πως οι προσπάθειες που καταβάλλουμε δεν είναι για να δημιουργήσουν κάποιους που να νιώθουν περήφανοι διότι είναι νικητές ή κάποιους που να νιώθουν ταπεινωμένοι διότι είναι ηττημένοι”.

Οπως είπε, “προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε το μέλλον αυτής της χώρας πάνω σε υγιείς βάσεις, πάνω στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, είμαστε χώρα μέλος της ΕΕ και δεν μπορεί να υστερούμε των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών”.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε ότι “προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα διασφαλίζουν όλους ανεξαίρετα τους Κύπριους πολίτες, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, έτσι ώστε μέσα από το αίσθημα ασφάλειας να μπορέσουν να συνδημιουργήσουν”.

Να μπορέσουν, συνέχισε “να δημιουργήσουν συνθήκες ,επιτέλους, μιας πατρίδας που έχει προοπτική, που έχει μέλλον, που δεν κινδυνεύει από τη διαίρεση, που δεν κινδυνεύει από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, που δεν κινδυνεύει από τα όσα απαράδεκτα το στάτους κβο μάς επιτρέπει να βιώνουμε μέχρι σήμερα”.

“Είναι η ώρα επιτέλους όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για μια ελεύθερη απόλυτα ευρωπαϊκή πατρίδα όπου να νιώθουν όλοι ότι είναι εξίσου πολίτες της ΕΕ, ισότιμοι πολίτες”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “επιδιώκουμε την ειρήνη και τη λύση, διότι από τη λύση κερδίζουμε και στόχος μας είναι τα νέα παιδιά από την Καρπασία να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους ή όπου αλλού επιλέξουν”.

Ανέφερε πως “εργαζόμαστε για όλα τα παιδιά της Κύπρου για να ζουν πάντα κάτω από ένα καθεστώς ασφάλειας και ελευθερίας, με όλα τα δικαιώματα τους κατοχυρωμένα”

“Θέλουμε να νιώθουμε πως διασφαλίζουμε το μέλλον και εσείς είστε το μέλλον, τα παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα τα παιδιά της Καρπασίας που ζουν κάτω από συνθήκες γνωστά δύσκολες και όμως επιμένουν και υπομένουν και δίδουν την ελπίδα και την προοπτική”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε πως “θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρηνικής πραγματικά συμβίωσης” και συνεχάρη “θερμά όσους αναλαμβάνουν την Παιδεία των εγκλωβισμένων παιδιών μας” εκφράζοντας “ευγνωμοσύνη σε όσους καρτερικά υπομένουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “αυτό που θέλουμε είναι να πετύχουμε επιτέλους την επανένωση της πατρίδας μας, την απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα, τη δημιουργία πραγματικά ενός κράτους που θα μας επιτρέπει πέρα και μακριά από την όποια ιστορία και τις όποιες προκαταλήψεις του παρελθόντος να ζήσουμε ειρηνικά όσοι νόμιμοι κάτοικοι η Ιστορία έχει τάξει να ζουν σε αυτή τη χώρα”.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με την ευχή από βάθους καρδίας να είναι τα τελευταία που ζούμε σε μια διαιρεμένη πατρίδα.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»



Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top