ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επελέγησαν οι εταιρείες στο πλαίσιο του γ' γύρου αδειοδότησης της κυπριακής ΑΟΖ

Επελέγησαν οι εταιρείες στο πλαίσιο του γ' γύρου αδειοδότησης της κυπριακής ΑΟΖ

Τα αποτελέσματα του γ` γύρου αδειοδοτήσεων για την κυπριακή ΑΟΖ ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη.

Οι αιτητές με τους οποίους θα διαπραγματευτεί η ομάδα που έχει οριστεί από την Κυβέρνηση, είναι για το ερευνητικό τεμάχιο 6 η κοινοπραξία Eni Cyprus Limited/TOTAL E&P Cyprus B.V., για το τεμάχιο 8 η εταιρεία Eni Cyprus Limited και για το τεμάχιο 10 η κοινοπραξία Exxon Mobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream O.P.C.

Το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του Υπουργείου Ενέργειας, που ήταν βασισμένη στην εισήγηση της τεχνοκρατικής συμβουλευτικής επιτροπής.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο όρισε διαπραγματευτική ομάδα της οποίας θα ηγείται ο ίδιος, μαζί με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και στην οποία θα συμμετάσχει αριθμός τεχνοκρατών και εξωτερικών συμβούλων, για να προχωρήσουν στη διαπραγμάτευση. Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση είναι επιτυχής και νοουμένου ότι θα ληφθεί έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα προχωρήσουν οι υπογραφές των συμβολαίων αναλογικού καταμερισμού. Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε, θα προχωρήσουν με τον πρώτο επιλαχόντα στα τεμάχια όπου υπάρχει επιλαχόντας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδιαφέρον που υπήρχε για το ερευνητικό τεμάχιο 10, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «το γεγονός ότι είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις τόσο από τεχνικής όσο και οικονομικής άποψης για το συγκεκριμένο τεμάχιο μας αφήνει αισιόδοξους για τις προοπτικές του».
«Βεβαίως, με βάση και τις τεχνικές προτάσεις που έχουμε λάβει θα πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις για να αποδειχθεί και το ενεργειακό δυναμικό του κάθε τεμαχίου, αλλά το γεγονός ότι έχουμε λάβει αυτού του είδους τις προτάσεις για επενδύσεις σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τον τομέα των υδρογονανθράκων μας αφήνει συγκρατημένα αισιόδοξους», είπε.

Ερωτηθείς για το χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, από την απόσταση που θα διανύσουν οι δύο πλευρές στη διαπραγμάτευση. Εξέφρασε την επιθυμία να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.

Η διαπραγμάτευση, ανέφερε θα περιλαμβάνει όλους τους όρους που είναι δημοσιευμένοι στο έγγραφο του διαγωνισμού, οι όποιοι ήταν στη βάση των κριτηρίων αξιολόγησης και με τους οποίους λήφθηκε η σημερινή απόφαση.

«Η προσπάθεια θα είναι να βελτιωθούν αυτοί οι όροι τόσο οι τεχνικοί, οικονομικοί όσο και νομικοί πάνω στο συμβόλαιο», είπε.
Σε ερώτηση πότε θα γίνουν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις, ο Υπουργός ανέφερε ότι το κάθε συμβόλαιο έρευνας αναλογικού καταμερισμού είναι χρονικής διάρκειας επτά ετών, η οποία χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η πρώτη είναι τρία χρόνια, η δεύτερη δύο χρόνια και η τρίτη είναι δύο χρόνια. Πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης.

«Ένα από τα βασικά κριτήρια της τεχνικής αξιολόγησης ήταν ο αριθμός και η ταχύτητα των γεωτρήσεων της κάθε εταιρείας ή κοινοπραξίας. Και αυτό λήφθηκε πολύ σοβαρά υπόψη στην αξιολόγηση των προτάσεων», είπε.

Ερωτηθείς αν ενδεχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό επηρεάζουν τα ενεργειακά θέματα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «βλέπετε ότι προχωράμε με βάση τον προγραμματισμό μας διότι η βασική μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι περαιτέρω ερευνητικό πρόγραμμα και αν είναι δυνατόν περαιτέρω ανακαλύψεις, κάτι που θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε καλύτερο το ενεργειακό δυναμικό. Από κει και πέρα, άλλο η στρατηγική μας για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ, άλλο οι διαδικασίες για το Κυπριακό».

Ερωτηθείς αν οι εταιρείες και οι κοινοπραξίες θα αναμένουν τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων της ΤOTAL το 2017, ανέφερε ότι η κάθε γεώτρηση που γίνεται στην περιοχή, είτε πετυχημένη είτε αποτυχημένη, δίνει πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία στην προσπάθεια να ερμηνευτεί η γεωλογία της κυπριακής ΑΟΖ. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε είναι και οι συζητήσεις που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία με την αιγυπτιακή πλευρά για να λάβει τα γεωλογικά στοιχεία της γεώτρησης του Zohr, τα οποία θα βοηθήσουν να σχηματιστεί μια καλύτερη εικόνα ως προς τη γεωλογία της περιοχής.

«Έτσι, εκείνα τα στοιχεία και η γεώτρηση που προγραμματίζεται εντός του δεύτερου τριμήνου του 2017 από την TOTAL  στο τεμάχιο 11 θα είναι πολύ σημαντικά», είπε.

Αναφορικά με το τεμάχιο 12 είπε ότι πλέον τα δικαιώματά του έχουν περιέλθει πίσω στη Δημοκρατία. «Βρισκόμαστε στο στάδιο συζήτησης των εταιρειών μεταξύ τους για τη σύναψη συμβολαίων πώλησης. Είναι το πλέον ουσιαστικό επόμενο βήμα να γίνει για να προχωρήσουμε σε δεσμευτικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής», ανέφερε.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενες επενδύσεις από τις εταιρείες του γ` γύρου αδειοδότησης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε δεσμευτικό όσον αφορά τη διαδικασία εκμετάλλευσης σε αυτό το στάδιο. Όπως ανέφερε, η διαδικασία που προνοείται από τη νομοθεσία είναι ότι αφού υπάρχει ανακάλυψη, τότε η εταιρεία ή κοινοπραξία θα προτείνει ένα σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής που θα αρμόζει στη συγκεκριμένη περίπτωση ανάλογα και με το μέγεθος της ανακάλυψης.


Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top